PaweL71 25.04.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Cześć, Mazowieckie. Dom w rzucie pionowym ma140m2. Jak obliczyć/dobrać zbiornik na deszczówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.04.2021 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Rocznego deszczu nie zgromadzisz, bo to będzie z 75 m3.Pytanie do czego i w jaki sposób chcesz wykorzystać deszczówkę. Jeżeli chcesz zbiornik podziemny to kwestia miejsca i pieniędzy czy zmieścisz 10m3 czy 20m3 czy ile.Jak chcesz jakiś typowy naziemny do rynny to nie ma znaczenia bo i tak będzie pełny po 5-10 minutach ulewy. http://deszczowka.pl/oszczednosci.php+https://www.google.com/search?q=mazowieckie+%C5%9Brednie+opady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 25.04.2021 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Dzięki. Ze strony deszczowka.pl wyszedł mi zbiornik 4m3. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez PaweL71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.04.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Co chcesz robić z deszczówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 25.04.2021 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 podlewać ogródek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.04.2021 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 podlewać ogródek To największy, jaki się da. Popatrz sobie tutaj na opady. Np. cały czerwiec 2020 nie było potrzeby podlewania - i wszystko co spadło wypadałoby zmagazynować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.04.2021 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Dzięki. Ze strony deszczowka.pl wyszedł mi zbiornik 4m3. mam 300m2 dachu (powierzchnia domu = 150 m2), w ubiegłym roku roku w ciągu dosłownie paru godzin zbiornik 8m3 przepełnił się ( mam awaryjny wypływ wody), spadł w ciągu jednego dnia miesięczny opad, trzeba być na to przygotowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 26.04.2021 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 mam 300m2 dachu (powierzchnia domu = 150 m2), w ubiegłym roku roku w ciągu dosłownie paru godzin zbiornik 8m3 przepełnił się ( mam awaryjny wypływ wody), spadł w ciągu jednego dnia miesięczny opad, trzeba być na to przygotowanym Dokładnie. Ja na piachach mam zbiornik 8m3 z wykutymi dziurami w dnie. Przed nim studnia osadnikowa gdzieś 1m3, do której najpierw idzie cała woda z 8 rur spustowych. Od tego zbiornika mam jeszcze 100m drenu puszczone, na końcu zakończone rurą przelewową. Dren w kamieniach i agrowłukninie. Do teraz jeszcze nigdy z tej rury przelewowej woda nie poszła. Z utęsknieniem czekam na monsun Dużo tego ale zn każdej strony dachu mam murki ogniowe, dlatego nie chciałem mieć tam wanny. Powierzchnia dachu 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 26.04.2021 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Nie chcę przesadzać i instalować zbiornika który napełni się cały rzadziej niż raz w roku.Dzięki donvitobandito za podpowiedź z rozsączaniem wody która nie mieści się w zbiorniku. To załatwia sprawę automatycznego pozbywania się nadmiaru wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.04.2021 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 U siebie zrobiłem w zeszłym roku wersję (zbyt)optymistyczną. 2x po 4 kręgi w samym żółtym piachu. Daje to nieco ponad 3m3 pojemności samych kręgów przy prawie 290m2 powierzchni zbieranej wody. Przelało to się w zeszłym roku niezliczoną ilość razy. Teraz delikatnie je pogłębiłem, dorobiłem do jednej prawie 20m drenażu w żwirze i do drugiej 10m drenażu plus studnię chłonną ~5m3(dół z włókniną zasypany żwirem) i czekam na lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.04.2021 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Nie chcę przesadzać i instalować zbiornika który napełni się cały rzadziej niż raz w roku. Tego się nie obawiaj, bo mamy długie okresy z opadami gdzie na 100% Ci się przeleje. Inna sprawa, ze mamy też długie okresy suche i takie 10m3 wystarczy raptem na podlewanie 500m2 trawnika 4 razy - czyli na jakieś 10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 26.04.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 Zależy co masz na tym ogrodzie, ile masz tego ogrodu i jaka gleba. Przy trawniku czy warzywniku i zbitej glebie przyda się dużo większy zbiornik niż na żyznej pulchnej glebie przy odpowiednio dobranej zróżnicowanej roślinności zakrzewionej, która wymaga nawadniania w największe susze, bo przez resztę roku radzi sobie sama.Najlepiej opady rozsączać na działce niż je magazynować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts