Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rocznego deszczu nie zgromadzisz, bo to będzie z 75 m3.

Pytanie do czego i w jaki sposób chcesz wykorzystać deszczówkę.

Jeżeli chcesz zbiornik podziemny to kwestia miejsca i pieniędzy czy zmieścisz 10m3 czy 20m3 czy ile.

Jak chcesz jakiś typowy naziemny do rynny to nie ma znaczenia bo i tak będzie pełny po 5-10 minutach ulewy.

http://deszczowka.pl/oszczednosci.php

+

https://www.google.com/search?q=mazowieckie+%C5%9Brednie+opady

podlewać ogródek

To największy, jaki się da. Popatrz sobie tutaj na opady. Np. cały czerwiec 2020 nie było potrzeby podlewania - i wszystko co spadło wypadałoby zmagazynować.

Dzięki. Ze strony deszczowka.pl wyszedł mi zbiornik 4m3.

mam 300m2 dachu (powierzchnia domu = 150 m2), w ubiegłym roku roku w ciągu dosłownie paru godzin zbiornik 8m3 przepełnił się ( mam awaryjny wypływ wody), spadł w ciągu jednego dnia miesięczny opad, trzeba być na to przygotowanym

mam 300m2 dachu (powierzchnia domu = 150 m2), w ubiegłym roku roku w ciągu dosłownie paru godzin zbiornik 8m3 przepełnił się ( mam awaryjny wypływ wody), spadł w ciągu jednego dnia miesięczny opad, trzeba być na to przygotowanym

Dokładnie. Ja na piachach mam zbiornik 8m3 z wykutymi dziurami w dnie. Przed nim studnia osadnikowa gdzieś 1m3, do której najpierw idzie cała woda z 8 rur spustowych. Od tego zbiornika mam jeszcze 100m drenu puszczone, na końcu zakończone rurą przelewową. Dren w kamieniach i agrowłukninie. Do teraz jeszcze nigdy z tej rury przelewowej woda nie poszła. Z utęsknieniem czekam na monsun ;)

Dużo tego ale zn każdej strony dachu mam murki ogniowe, dlatego nie chciałem mieć tam wanny. Powierzchnia dachu 200m2.

Nie chcę przesadzać i instalować zbiornika który napełni się cały rzadziej niż raz w roku.

Dzięki donvitobandito za podpowiedź z rozsączaniem wody która nie mieści się w zbiorniku. To załatwia sprawę automatycznego pozbywania się nadmiaru wody.

U siebie zrobiłem w zeszłym roku wersję (zbyt)optymistyczną. 2x po 4 kręgi w samym żółtym piachu. Daje to nieco ponad 3m3 pojemności samych kręgów przy prawie 290m2 powierzchni zbieranej wody. Przelało to się w zeszłym roku niezliczoną ilość razy. Teraz delikatnie je pogłębiłem, dorobiłem do jednej prawie 20m drenażu w żwirze i do drugiej 10m drenażu plus studnię chłonną ~5m3(dół z włókniną zasypany żwirem) i czekam na lato :D
Nie chcę przesadzać i instalować zbiornika który napełni się cały rzadziej niż raz w roku.

Tego się nie obawiaj, bo mamy długie okresy z opadami gdzie na 100% Ci się przeleje. Inna sprawa, ze mamy też długie okresy suche i takie 10m3 wystarczy raptem na podlewanie 500m2 trawnika 4 razy - czyli na jakieś 10 dni.

Zależy co masz na tym ogrodzie, ile masz tego ogrodu i jaka gleba.

Przy trawniku czy warzywniku i zbitej glebie przyda się dużo większy zbiornik niż na żyznej pulchnej glebie przy odpowiednio dobranej zróżnicowanej roślinności zakrzewionej, która wymaga nawadniania w największe susze, bo przez resztę roku radzi sobie sama.

Najlepiej opady rozsączać na działce niż je magazynować.