Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Certyfikaty falowników 27 kwiecień 2021 r. - operator może nie podłączyć Fotowoltaiki

Marco36

Recommended Posts

Odsyłam do artykułu GlobEnergia - uważaj jaki firma montuje Ci falownik:

https://globenergia.pl/czy-po-27-kwietnia-nie-bedzie-mozna-podlaczyc-instalacji-pv-do-sieci/

Z treści artykułu wynika, że jak jesteś w trakcie montażu instalacji Fotowoltaicznej to na 99,99% Twój falownik nie posiada NOWEGO CERTYFIKATU. Tym samym operator może nie podłączyć instalacji do sieci.

Mniej popularne falowniki mogą w ogóle cetryfikatu nie otrzymać, bo mniejszym firmom, się to budżetowo nie opłaci.

Zbliża się termin, a nadal w Polsce nie wiadomo, kto ma Certyfikaty wydawać.

Więksi gracze próbują w zagranicznych urzędach certyfikujacych wyrobić certyfikaty odpowiadające Polskim przepisom.

Ale może to potrwać jeszcze kilka tygodni.

Z tego co zrozumiałem, to okres przejściowy był, i właśnie z 27 kwietnia się kończy.

A Polski ustawodawca znowu nie zdążył w terminie wyrobić się z dostosowaniem przepisów do Unijnych.

cytat:

"Każdy okres przejściowy musi mieć swój koniec. Branża stoi w obliczu nieuchronnie zbliżającego się 27 kwietnia 2021 r., kiedy proste deklaracje muszą zostać zastąpione certyfikatem. Jak się okazuje, PTPIREE nie przewiduje przedłużenia okresu przejściowego. Tu pojawia się kilka problemów."

cytat 2:

"– Do zmian nie są w pełni przygotowani zarówno operatorzy systemów dystrybucyjnych, jak i producenci urządzeń. Jeżeli PTPIREE nie zdecyduje się w ostatniej chwili na dopuszczenie do przyłączenia np. urządzeń, które nie posiadają jeszcze certyfikatu, ale są w procesie certyfikacji lub dostosowania do wymogów krajowych zagranicznych dokumentów, końcem kwietnia i w maju możemy mieć bardzo duży chaos – komentuje przedstawiciel SBF POLSKA PV."

Edytowane przez Marco36

W Sb odbierano instalację bez potrzebnego certyfikatu. Z rozmowy wynikało, że do 1.05.2021 maja jeszcze w okolicy 12 instalacji(zgłoszonych) - a to już po 27.04. i też bez certyfikatu...PGE więc okres przejściowy jeszcze trwa.

Być może Ci co złożyli dokumenty (i od tej daty należy rozumieć zakończenie okresu przejściowego). Będzie zapewne chwila przerwy tak jak wchodziły certyfikaty NC RfG . Wystarczył miesiąc i już wszystkie miały - chociaż... niektóre nie otrzymały a falowniki znikły z rynku

Panowie w 2015 podłączałem co chciałem i jak chciałem z byle certyfikatem, szybciutko się okazało że potrzebny jest nowy certyfikat Ncośtam, teraz już nowy... Ciekawe które firmy to wytrzymają? Jak Orlen tylko niego było stać na odkupienie konkurencji i wymianę wszystkich zasobników na paliwo. To widzę że nastąpi fuzja Fronka i SMA która zakupi wszystkie mniej znane i liczące się linie produkcyjne konkurencji tylko naklejki się będą zgadzały:)

Moje falowniki z 2015r nadal mają stare i przestarzałe certyfikaty i co z tego jeśli mogą być legalnie przeze mnie użytkowane - ale reszta ma płacić, bo kasa się musi zgadzać.

Potwierdzam "Bomba nie wybuchnie" ;)

Kolejny artykuł i okres przejściowy wydłużony.

Pod linkiem więcej informacji, podane kolejne daty przejścia na certyfikaty:

https://globenergia.pl/bomba-na-rynku-jednak-nie-wybuchnie-ptpiree-podalo-oficjalne-stanowisko-ws-deklaracji-zgodnosci-i-certyfikatow/

P.S. Serwer forum był podpięty na tym kablu światłowodowym, co to Bobry go odcięły ? ;)

https://nt.interia.pl/internet/news-bobry-pozbawily-mieszkancow-kanady-internetu,nId,5195947

W wczoraj cały dzień nie było dostępu.