gp69 28.04.2021 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Drodzy użytkownicy rekuperacji, czy mieliście już okazję (tzn. konieczność) wyczyszczenia kanałów wentylacyjnych?Po jakim czasie użytkowania?Jaki typ kanałów? Stoję właśnie przed końcową decyzją w sprawie rekuperacji (inną opcją jest wentylacja wywiewna) i czyszczenie kanałów wentylacyjnych (lub jak można tez wyczytać - ich wymiana) jest dla mnie jednym z głównych argumentów przeciw rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.04.2021 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Ja mam kanały, które czyści się tak - Kiedy? Nie wiem. Ma kanałach wywiewnych mam filtry, kanały nawiewne są chronione przez filtr w reku i filtr G2 na czerpni. Reku chodzi 11miesiąc i kanały czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.04.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Nigdy.No może za dekadę ozon puszczę jak mnie najdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.04.2021 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Moje rurki mogę oznaczyć przed demontażem, aby nie pomylić ich kolejności. Wyrwać z gumowych króćców i umyć wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 29.04.2021 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 U mnie kanały wentylacyjne byłyby montowane w suficie podwieszanym i zasypane granulatem z celulozy. O demontażu nie ma mowy. Czy sztywne rury Spiro byłyby w tym wypadku lepszym rozwiązaniem pod katem ewentualnego czyszczenia ?Dom to parterowa, długa stodoła z nieużytkowym i nieocieplonym poddaszem. Pomieszczenia "brudne" są po jednej stronie domu, te pozostałe - po drugiej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 29.04.2021 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Ja wymieniałem w tym roku rury termoflexa (po 8 latach) na stalowe spiro, więc przy okazji mogłem zerknąć jak wyglądają stare kanały od środka. Nie widziałem powodu by je czyścić Tak więc, martwisz się niepotrzebnie na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 29.04.2021 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Ja wymieniałem w tym roku rury termoflexa (po 8 latach) na stalowe spiro, więc przy okazji mogłem zerknąć jak wyglądają stare kanały od środka. Nie widziałem powodu by je czyścić Tak więc, martwisz się niepotrzebnie na zapas. A czemu wymieniałeś te rury, jeśli wolno spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.04.2021 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 A czemu wymieniałeś te rury, jeśli wolno spytać? Z powodu myszy, które sobie węża elastycznego upodobały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 29.04.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Dokładnie:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.04.2021 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Mam pożadne filtry wlotowe zimą f3+f7+f9 latem f3+f5+f7 chłodnice od GGWC raz do roku wysikam AC "coś" tam do klimy i dwa razy do roku walę ozon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 20.09.2023 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2023 Kwestia czyszczenia kanałów to jest rzecz, któa w przypadku rekuperacji mnie nadal nurtuje. Nadal mimo przewertowania forum i interentu znajduję sprzeczne informacje na ten temat. Wiele osób na forum twierdzi, że nie trzeba czyścić (bo są filtry) , ale są też źródła jak np. ten film gdzie mówią że powinno się czyścić i że powinny być to kanały "sztywne" bo termoflexów nie da się wyczyścić. Może jest tak że czyścimy tylko te kanały które nie miały wymienianych filtrów (zakłądam, dobre wykonanie i projekt) ? Zauważyłem w tej branży sporo dezinformacji i najeżdżania na konkurencję. Dlatego ciężej zebrać właściwe informacje. Ja mam kanały, które czyści się tak - Kiedy? Nie wiem. Ma kanałach wywiewnych mam filtry, kanały nawiewne są chronione przez filtr w reku i filtr G2 na czerpni. Reku chodzi 11miesiąc i kanały czyste. Po kolejnych kilku latach kanały masz nadal czyste? Jak to sprawdzasz? Nigdy. No może za dekadę ozon puszczę jak mnie najdzie. Ile taka uzługa może kosztować ? Faktycznie jest to profilaktycznie zasadne? Moje rurki mogę oznaczyć przed demontażem, aby nie pomylić ich kolejności. Wyrwać z gumowych króćców i umyć wodą. Serio jest to możliwe? Jaki to jest konkretnie typ rury ? Jak masz je ułożone że jest do nich dostęp? Ja wymieniałem w tym roku rury termoflexa (po 8 latach) na stalowe spiro, więc przy okazji mogłem zerknąć jak wyglądają stare kanały od środka. Nie widziałem powodu by je czyścić Tak więc, martwisz się niepotrzebnie na zapas. Z powodu myszy, które sobie węża elastycznego upodobały No ładnie Czy w kanałach elastycznych np PE-FLEX - też jest ryzyko uszkodzeń zrobionych przez myszy? Mam pożadne filtry wlotowe zimą f3+f7+f9 latem f3+f5+f7 chłodnice od GGWC raz do roku wysikam AC "coś" tam do klimy i dwa razy do roku walę ozon . "wysikam AC "coś" tam do klimy" - co dokładnie masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts