freefire 29.04.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Cześć, Przymierzam się do wykonania drenażu przy samej skarpie do odprowadzenia deszczówki. Zastanawiam się, czy będę potrzebował osadzić studzienki rewizyjnej np. na zakręcie skarpy (mniej więcej w połowie drenażu). Długość drenażu to prawie 50m. Chyba, że mogę puścić jedną rurę w jednym ciągu, podpiętą do zbiornika na deszczówkę bez zabawy w studzienki? Nie będzie to za długi odcinek? Proszę jeszcze o wskazówkę jak wykonać taki drenaż, aby najwydolniej pochłaniał wodę z opadów. Myślałem nad takim rozwiązaniem: szerokość około 50cm, W wykop geowłóknina , na nią 10cm żwiru, rura i osypanie rury żwirem +10 cm żwiru ponad rurę, owinąć geowłókniną zawiniątko i na to ziemia około 20 cm. Geowłóknina 200g/1m2. Nie mam pewności czy kupić rurę dodatkowo owiniętą czy nie. Załączam obrazek jak to ma wyglądać. Drenaż to ta cienka czerwona linia. Spadek terenu jest mniej więcej od połowy domu, także nie będzie to głęboki wykop przy studzience. Uprzedzam, że zbiornik ma przelew wody na zewnątrz. Aby nie było, że zaraz mi się zapełni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.04.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Studzienki nie rzadziej niż 30 m, tak aby starczyło węża z Wuko w razie gdyby konieczne było płukanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freefire 30.04.2021 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Rozumiem, wygląda na to że potrzebuję dwóch studzienek. Pierwsza na starcie i druga w połowie około 22m. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.04.2021 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloo 23.03.2022 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Cześć, Przymierzam się do wykonania drenażu przy samej skarpie do odprowadzenia deszczówki. Zastanawiam się, czy będę potrzebował osadzić studzienki rewizyjnej np. na zakręcie skarpy (mniej więcej w połowie drenażu). Długość drenażu to prawie 50m. Chyba, że mogę puścić jedną rurę w jednym ciągu, podpiętą do zbiornika na deszczówkę bez zabawy w studzienki? Nie będzie to za długi odcinek? Proszę jeszcze o wskazówkę jak wykonać taki drenaż, aby najwydolniej pochłaniał wodę z opadów. Myślałem nad takim rozwiązaniem: szerokość około 50cm, W wykop geowłóknina , na nią 10cm żwiru, rura i osypanie rury żwirem +10 cm żwiru ponad rurę, owinąć geowłókniną zawiniątko i na to ziemia około 20 cm. Geowłóknina 200g/1m2. Nie mam pewności czy kupić rurę dodatkowo owiniętą czy nie. Załączam obrazek jak to ma wyglądać. Drenaż to ta cienka czerwona linia. Spadek terenu jest mniej więcej od połowy domu, także nie będzie to głęboki wykop przy studzience. Uprzedzam, że zbiornik ma przelew wody na zewnątrz. Aby nie było, że zaraz mi się zapełni Jak sprawuje sie drenaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts