Senser 02.12.2004 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Ano tak mi wychodzi...miała być podłoga na legarach a raczej nie będzie...będzie parkiet no i w to miejsce zostało pare centymetrów...Wychodzi, że trzeba położyć 15 cm styropianu i ok. 6 cm wylewki. Wykonawca przekonuje mnie, że lepiej dać dodatkowe 5 cm styropianu niż dodatkowe 5 cm wylewki bo koszt będzie ten sam, bądź nawet wylewka wyszłaby drożej...Sam nie wiem jaki mieć na to pogląd...z drugiej strony to fakt...skoro mam wydać kasę to może lepiej na ochronę cieplną budynku??W oryginalnych planach chciałem dać 10 cm styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 02.12.2004 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 ja mam 14cm styropianu ( 6 i 8cm) i 7cm wylewki z miksokreta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 03.12.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Podobno każdy dodatkowy 1cm fs 20, powyżej 12 stanowić może niebezpieczeństwo związane z potencjalnym ugięciem płyty podłogowej, a poza tym przekroczenie ww. wartości nie powoduje zmiany izolacji termicznej planowanej podłogi w zauważalnym dla inwestora zakresie (sens ekonomiczny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.12.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Również tak mysle jak dasz za grubo to będzie siadać szczególnie w miejscach gdzie beda stały cieżkie meble. Daj 10..12 cm styropianu a resztę wylewka. Bedzie podłoga i ciepła i mocna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.12.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Co do wylewki na styropianie - dla wzmocnienia można dać siatkę 10x10.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 03.12.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 popieram inwestora. lepiej dać grubszą o parę centymetrów wylewkę, unikniesz ewentualnych pęknięć i ugięć podłogi pod ciężkimi meblami. aha pamiętać też należy o odpowiedniej gęstości styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.12.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Co do wylewki na styropianie - dla wzmocnienia można dać siatkę 10x10. J Raczej włókna PP lub stalowe. Siatka to tylko kiepskie zabezpieczenie przeciwskurczowe a nie konstrukcyjne. Jak styropianu bedzie grubo to siądzie byc może nawet o kilka milimetrów. Wszystko będzie OK jesli siądzie równomiernie na całej podłodze, ale tak nie będzie będzie siadał wiecej tam gdzie bedą stały ciezkie przedmioty. Proces takiego osiadania to kilka lat wiec trzeba uwazac . Styropian natomiast FS30 to juz inna bajka cenowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.12.2004 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Raczej włókna PP lub stalowe. Włókna stalowe?? Jest coś takiego?? A te włókna PP to jak występują w jakiś rolkach?? Ile tego jest w m2/szt. i ile to może kosztować?? Na czym polega wyższość tego PP nad siatką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 03.12.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Raczej włókna PP lub stalowe. Włókna stalowe?? Jest coś takiego?? A te włókna PP to jak występują w jakiś rolkach?? Ile tego jest w m2/szt. i ile to może kosztować?? Na czym polega wyższość tego PP nad siatką?? Jest i to i to. Włókna stalowe to chyba jednak nie do domku a przy większych budowach: http://www.ppp-posadzki.com.pl/zbrojenie.html Włókna polietylenowe kupuje się w postaci jakby sieczki w torebkach plastikowych, wsypuje się to do zaprawy - np. torebka za 36zł na 1 metr sześcienny betonu. Proste jak parasol, łatwiejsze niż układanie siatki, a może i tańsze. Ja kupowałem w Platformie, ale inne hurtownie też mają. Więcej TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.12.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Inwestor Pisząc "siatkę 10 x 10" użyłem skrótu myślowego, miałem na myśli standardową zgrzewaną siatkę stalową o wym. oczka 10 x 10 cm, a nie jakąkolwiek inną !PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.12.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Inwestor Pisząc "siatkę 10 x 10" użyłem skrótu myślowego, miałem na myśli standardową zgrzewaną siatkę stalową o wym. oczka 10 x 10 cm, a nie jakąkolwiek inną ! Pozdro J Ja dokładnie tak to zrozumiałem siatka zgrzewana 10x10 z drutu fi 2....3mm To tylko siatka przeciwskurczowa. Jakbyś chciał konstrukcyjne zbrojenie to mówilibyśmy o siatce ale z pretów fi 10mm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 03.12.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Ano tak mi wychodzi...miała być podłoga na legarach a raczej nie będzie...będzie parkiet no i w to miejsce zostało pare centymetrów... Wychodzi, że trzeba położyć 15 cm styropianu i ok. 6 cm wylewki. Wykonawca przekonuje mnie, że lepiej dać dodatkowe 5 cm styropianu niż dodatkowe 5 cm wylewki bo koszt będzie ten sam, bądź nawet wylewka wyszłaby drożej... Sam nie wiem jaki mieć na to pogląd...z drugiej strony to fakt...skoro mam wydać kasę to może lepiej na ochronę cieplną budynku?? W oryginalnych planach chciałem dać 10 cm styropianu... PRZY 21 CM GRUBOSCI STYROPIANU I JASTRYCHU NALEżY BEZWZGLĘDNIE ZACHOWAĆ ODPOWIEDNIE PROPORCJE 13 CM STYROPIAN FS 20 minimum 8 CM JASTRYCH w tym przypadku należy uwzglednić stopień ugięcia styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 03.12.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 My w pierwszej wersji chcieliśmy dać 5+5+5 styropianu + 5 wylewki .Ale wszelkie przemyślenia skłaniają nas do opcji 5+5+3 + 7 wylewki - to wszystko z siatką 10/10 .Ale i tak w miejscu schodów ,kominka i chyba mebli kuchennych damy 10 styr. + 10 wylewki zazbrojonej 10/10 Ponoć schody ważą 400 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.12.2004 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 PRZY 21 CM GRUBOSCI STYROPIANU I JASTRYCHU NALEżY BEZWZGLĘDNIE ZACHOWAĆ ODPOWIEDNIE PROPORCJE 13 CM STYROPIAN FS 20 minimum 8 CM JASTRYCH Myślisz, że jeśli zachowam takie proporcje powinno być ok?? A co myślisz o Pyłach krzemionkowych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 03.12.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 My w pierwszej wersji chcieliśmy dać 5+5+5 styropianu + 5 wylewki .Ale wszelkie przemyślenia skłaniają nas do opcji 5+5+3 + 7 wylewki - to wszystko z siatką 10/10 .Ale i tak w miejscu schodów ,kominka i chyba mebli kuchennych damy 10 styr. + 10 wylewki zazbrojonej 10/10 Ponoć schody ważą 400 kg. Witaj Pod kominkiem nie wolno stosować styropianu a kotwienie schodów w podłożu też wykonał bym bezpośrednio w betonie konstrukcyjnym. Stopa schodów ma małą powierzchnię i przenosi stosunkowo duży ciężar a wylewka ma za zadanie przenosić obciążenia powierzchniowe a nie punktowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.12.2004 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Janzar...ma prośbę. Kliknij te dwa ostatnie linki w twojej stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 04.12.2004 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Janzar -jaka powinna być grubość jastrychu przy 15 cm FS20 w miejscach gdzie ma być ogrzewanie podłogowe i 10 cm FS 20 w innych pomieszczeniach, które się ze sobą łączą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 06.12.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 Daj grubsza warstwe styropianu zamiast grubszej warstwy betonu. Po co lac tyle betonu? Ile wody bedziesz mial w podlodze i jak dlugo to bedzie schło? Kiedy chcesz sie wprowadzic? Zapytaj konstruktora, czy 6 cm wylewki moze popekac od ciezkich mebli. Moim zdaniem nie. Ja mam 18 cm styropianu FS 20 i 7 cm wylewki. Nic mi nie popekało a przez podloge nie ucieka mi zadna energia cieplna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 06.12.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 Co powiecie o takiej warstwie ;5 cm styropianu, 10 cm zazbrojony beton, 10 cm styropianu 7 cm wylewki z siatką 10X10 fi 3mma wszystko to ze względu na GWC, które jest pod podłogą w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.12.2004 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 Daj grubsza warstwe styropianu zamiast grubszej warstwy betonu. Po co lac tyle betonu? Ile wody bedziesz mial w podlodze i jak dlugo to bedzie schło? Kiedy chcesz sie wprowadzic? Zapytaj konstruktora, czy 6 cm wylewki moze popekac od ciezkich mebli. Moim zdaniem nie. . Ja tak samo w sumie myślałem, ale np. Janzar powiedział, że przy przekroju ogólnym 20 cm powinienen mieć 13 cm styropianu oraz 7 cm wylewki....Zaargumetnwoał, że przy tak dużej ilości styropianu (15 cm) to gdzie niegdzie wylewka może siadać ze względu na ugięcia styropianu. A ty długo masz już tą swoją wylewkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts