Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka musi byc minimalna długość

Reku1

Recommended Posts

Witam

Chciałbym przygotować nowy budynek pod PC (jeszcze nie wiem jaka będzie jedyne co wiem że jestem zdecydowany na splita) I tu pytanie jaka może być minimalna długość przewodów gaz/ciecz łączących jednostkę wewnętrzną z zewnętrzną?Przy okazji spytam jakie powinno być zabezpieczenie za licznikiem 25A wystarczy?

Dziękuję za odp

Moc bezpiecznika zależy od mocy Pompy Ciepła, trzeba katalogi sprawdzać.

Zazwyczaj 10 kW trzyfazowa starczy jej 3x16A; przy mocniejszych - mocniejszy bezpiecznik;

Pompa jednofazowa do 6 kW to 20A;

ale już jednofazowe 8-9 kW to bezpiecznik 25A.

W katalogach producent podaje moc wymaganego zabezpieczenia i to jest bezpiecznik na Pompę Ciepła.

Główny bezpiecznik na dom powinien być mocniejszy.

Pompa wyjeżdżając z fabryki jest już "nabita" czynnikiem, który p ułożeniu instalacji, wytworzeniu próżni i odkręceniu zaworu w pompie napełnia całą instalację i długośc minimalna i maksymalna wynika z tego, że czynnik jaki jest w pompie wychodząc z fabryki będzie wystarczający dla takiej instalacji - tj. nie będzie go za dużo (byłoby gdyby była krótsza instalacja niż zalecana) lub za mało (byłoby gdyby była dłuższa niż zalecana), co nie oznacza, że się nie da - należy jedynie w przypadku krótszych lub dłuższych instalacji odpowiednio odpompować czynnika lub dopompować - oczywiście tak aby było go zgodnie z zaleceniami, ewentualnie sztucznie wydłużyć długość insalacji.