te1000 02.05.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 (edytowane) Witam, mam pytanie czy może ktoś mógłby coś doradzić. Część grzejników położonych wyżej przestała grzać, zapewne zabrakło wody. nie bardzo ogarniam jak dolać. Instalacja jest stara, że nawet nie ma punktu zaczepienia żeby znaleźć w internecie jakąś instrukcję. Dołączam zdjęcia Czy dobrze myślę ze to do tej rury trzeba dolać wody? Ona prowadzi do tylnej części pieca. Jak się odkręci zawór zaznaczony żółtym kólkiem leci woda. Dosztukowałem tam wąż i probowałem tam lać wodę ale ze słabym skutkiem bo tamta woda, która się wylewa wypycha tę wodę, którą chce dolać. Zatem czy w ogóle w dobre miejsce chce lać wodę? Edytowane 2 Maja 2021 przez te1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 02.05.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Co nie znaczy, że ją będziesz mieć. U mnie jest przelew tylko do instalacji kanalizacyjnej – tak też robiono, choć pewnie nie było to zgodne z nawet ówczesną normą. Tak samo powinno być przejście od kotła do naczynia wzbiorczego pozbawione jakichkolwiek zaworów – i to nie każdy ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te1000 02.05.2021 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 (edytowane) czyli tu gdzie zaznaczyłem na zieolono trzeba dolewac wody? Bo jak odkręcę ten zawór zaznaczony na zółto to tam gdzie zaznaczone lee się woda? Więc czy w ogóle możliwe jest dolanie wody tym co zaznaczone na zielono skoro po odkręceniu zaworu leje się woda i wypycha wodę, którą dolewa. A rurkę przelewową w którym miejscu trzeba przykręcić? Edytowane 2 Maja 2021 przez te1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 02.05.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Woda, którą będziesz dolewać z wodociągu, raczej będzie mieć większe ciśnienie, niż woda zgromadzona w instalacji c.o.... Teraz tam się woda leje, ale jak podepniesz tam wodę z wodociągu, kierunek przepływu będzie odwrotny, i wodę z instalacji może ci ewentualnie wypchnąć przelewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te1000 02.05.2021 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 ok dziękuję, tylko jeszcze pytanie, czy jest możliwość, że wleję za dużo wody i będzie jakiś problem? to stara instalacja i nie ma żadnych wskaźników ani cisnieniomierzy zatem czy jest możliwość ze wleję za duzo wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 02.05.2021 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Jeśli to jest układ otwarty (a w starej instalacji inaczej nie będzie), to napełnienie instalacji poznasz po tym, że woda zacznie ci się przelewać. Teoretycznie powinieneś mieć rurę sygnalizacyjną w kotłowni, z której przelewająca się woda powinna zacząć wypływać, gdy instalacja będzie pełna. Jeśli takiej nie masz, a przelew jest podłączony bezpośrednio do kanalizacji, to pozostaje słuchać w okolicy pionu kanalizacyjnego, lub najlepiej naczynia wzbiorczego (w najwyższym punkcie instalacji), czy woda nie zaczyna się przelewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te1000 02.05.2021 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 dziękuję za wskazówki, popróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te1000 02.05.2021 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 dziękuje, coś rozkminię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.05.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Poszukaj naczynia wzbiorczego i zobacz ile rur do niego jest podłączone. Tu masz przykładowe schematy: http://www.instsani.pl/781/instalacje-wodne-grawitacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts