Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dolewanie wody do grzejników (stara instalacja)

te1000

Recommended Posts

Witam, mam pytanie czy może ktoś mógłby coś doradzić.

Część grzejników położonych wyżej przestała grzać, zapewne zabrakło wody. nie bardzo ogarniam jak dolać. Instalacja jest stara, że nawet nie ma punktu zaczepienia żeby znaleźć w internecie jakąś instrukcję.

Dołączam zdjęcia

Czy dobrze myślę ze to do tej rury trzeba dolać wody? Ona prowadzi do tylnej części pieca.

Jak się odkręci zawór zaznaczony żółtym kólkiem leci woda. Dosztukowałem tam wąż i probowałem tam lać wodę ale ze słabym skutkiem bo tamta woda, która się wylewa wypycha tę wodę, którą chce dolać. Zatem czy w ogóle w dobre miejsce chce lać wodę?

123.jpg

555.jpg

Edytowane przez te1000

Co nie znaczy, że ją będziesz mieć. U mnie jest przelew tylko do instalacji kanalizacyjnej – tak też robiono, choć pewnie nie było to zgodne z nawet ówczesną normą. Tak samo powinno być przejście od kotła do naczynia wzbiorczego pozbawione jakichkolwiek zaworów – i to nie każdy ma.

6666.jpg

czyli tu gdzie zaznaczyłem na zieolono trzeba dolewac wody?

Bo jak odkręcę ten zawór zaznaczony na zółto to tam gdzie zaznaczone lee się woda?

Więc czy w ogóle możliwe jest dolanie wody tym co zaznaczone na zielono skoro po odkręceniu zaworu leje się woda i wypycha wodę, którą dolewa.

A rurkę przelewową w którym miejscu trzeba przykręcić?

Edytowane przez te1000

Woda, którą będziesz dolewać z wodociągu, raczej będzie mieć większe ciśnienie, niż woda zgromadzona w instalacji c.o.... Teraz tam się woda leje, ale jak podepniesz tam wodę z wodociągu, kierunek przepływu będzie odwrotny, i wodę z instalacji może ci ewentualnie wypchnąć przelewem.

Jeśli to jest układ otwarty (a w starej instalacji inaczej nie będzie), to napełnienie instalacji poznasz po tym, że woda zacznie ci się przelewać. Teoretycznie powinieneś mieć rurę sygnalizacyjną w kotłowni, z której przelewająca się woda powinna zacząć wypływać, gdy instalacja będzie pełna. Jeśli takiej nie masz, a przelew jest podłączony bezpośrednio do kanalizacji, to pozostaje słuchać w okolicy pionu kanalizacyjnego, lub najlepiej naczynia wzbiorczego (w najwyższym punkcie instalacji), czy woda nie zaczyna się przelewać.