Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wzmocnić zbrojenie stropu?

p l

Recommended Posts

witam, buduję dom jednordzinny i ma dylemat co do stropu. dom jest generalnie duży 14m x 10m i ma dwa większe pomieszczenia - pierwsze to 4m x 10m i drugie 5m x 10m. w tych pomieszczeniach nie ma ani ścian nośnych, ani działowych. jestem na etapie szalowania stropu i zastanawiam się nad zbrojeniem a dokładniej czy zbrojenie które jest w projekcie utrzyma tak duże stropy i czy stropy w przyszłości nie obwisną. wg projektu strop jest monolityczny żelbetowy (beton B25) a zbrojenie to kratownica na dole stropu co 15cm, drut żebrowany fi 10 (ja dam fi 12), i pręty górą (fi 10 prostopadle do ścian nośnych) do przenoszenia ujemnych naprężeń. teraz pytanie do forumowiczów - czy są jakieś standardowe zabiegi dozbrajające tego typu stropy dużych powierzchni żeby je wzmocnić i żeby w przyszłości nie obwisły? dodam że to jest strop nad piwnicą a drugi identyczny strop będę miał nad parterem. głównie martwi mnie moment wylewania stropu tego nad parterem bo wtedy całość ciężaru stropu nad parterem w momencie wylewania będzie musiał przenieść ten strop nad piwnicą. wiem że można ulać tzw belki ale zepsują one wizualnie sufit. czy macie jakieś sugestie?

• 2 weeks później...