son78 02.05.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Witam. Z racji aktualnej deszczowej pogody temat pewnie bardzo aktualny choć nie każdy zorientował się że może dotyczyć właśnie jego. Dziś pada praktycznie cały dzień i wchodząc na strych zauważyłem mokrą membranę w kilku miejscach. Zaglądając ostrożnie pod nią stwierdziłem że woda kapie w kilku miejscach gdzie wkręcone są wkręty tzw. farmery. ( oczywiście z uszczelką) Jak poradzić sobie z uszczelnieniem tych miejsc ?Mam kilka pomysłów ale chciałem zapytać o opinie fachowców żeby nie pogorszyć sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.05.2021 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Najprościej jest wymienić wadliwe wkręty i nie dokręcać ich tak mocno.Innym sposobem jest wykręcenie ich i aplikacja uszczelniacza butylowego i wkręcenie nowego.Cokolwiek nie będziesz robił tak czy siak wycieczka po dachu, gdyż........za trzy, cztery lata będzie rdzewieć i pojawi się większa nieszczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
son78 02.05.2021 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Dziękuję za radę. Brałem pod uwagę tą opcję z uszczelniaczem i planowałem wymienić wkręty. Słyszałem że jeśli mam wkręty grubości 4,8 to po wykręceniu ich powinienem zastosować 5,5 żeby dobrze trzymały blachę. Czy to dobre rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.05.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Tak, najważniejsze jest ustawienie momentu na wkrętarkę. Bardzo wielu to lekceważy dokręcając wiertarką sieciową. Potem dochodzi do zmiażdżenia podkładki uszczelniającej lub jej wypchnięciu i zniszczeniu. Najlepiej zrobić próbę lub przeczytać instrukcję....ale kto w Pl to robi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.05.2021 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2021 Zaglądając ostrożnie pod nią stwierdziłem że woda kapie w kilku miejscach gdzie wkręcone są wkręty tzw. farmery. ( oczywiście z uszczelką) Jak patrząc od spodu poznałeś, że to miejsce z wkrętem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts