maciek1221 03.05.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Witam,nie wiem czy to dobry dział, pośrednio powiązany ze stropem ale również z wykończeniem. Wykonałem sufity podwieszane w nowym domu, mieszkamy od pół roku i dokucza nam czasami hałas tego sufitu, jest to dźwięk jakby pracowały profile CD60, jak mocniej dmuchnie, jak jest przeciąg w pokoju, słychać metaliczne stuknięcia. Konstrukcja następująca : do dolnego pasa wiązarów zamontowałem wieszaki obrotowe knauf na prętach z oczkiem, do tego profile CD60 zapięte na tych wieszakach i oparte na profilach obrysowych,a pod tymi profilami na krzyż drugie profile CD60 włożone w obrysówkę i zapięte do górnych CD60 łącznikami krzyżowymi. Do dolnych profli przyklejona folia izolacyjna i płyty GK. Izolacja wyglądała następująco: pomiędzy belki wiązarów mocowałem na sznurkowaniu wełnę 15cm, później na górę tej wełny (na górę wiązarów), położyłem drugą warstwę wełny bo tak było wygodniej i tak zatwierdził kierownik, przez to została pustka powietrzna między profilami a wełną około 10cm. Mam wrażenie, że przez to, że profile nie są otulone wełną mogą hałasować i może powstawać przeciąg w tej pustce powietrznej, tylko teraz pytanie, jak to poprawić, bo dom wykończony i zamieszkały.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rockerosod 20.11.2021 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 Witam, nie wiem czy to dobry dział, pośrednio powiązany ze stropem ale również z wykończeniem. Wykonałem sufity podwieszane w nowym domu, mieszkamy od pół roku i dokucza nam czasami hałas tego sufitu, jest to dźwięk jakby pracowały profile CD60, jak mocniej dmuchnie, jak jest przeciąg w pokoju, słychać metaliczne stuknięcia. Konstrukcja następująca : do dolnego pasa wiązarów zamontowałem wieszaki obrotowe knauf na prętach z oczkiem, do tego profile CD60 zapięte na tych wieszakach i oparte na profilach obrysowych,a pod tymi profilami na krzyż drugie profile CD60 włożone w obrysówkę i zapięte do górnych CD60 łącznikami krzyżowymi. Do dolnych profli przyklejona folia izolacyjna i płyty GK. Izolacja wyglądała następująco: pomiędzy belki wiązarów mocowałem na sznurkowaniu wełnę 15cm, później na górę tej wełny (na górę wiązarów), położyłem drugą warstwę wełny bo tak było wygodniej i tak zatwierdził kierownik, przez to została pustka powietrzna między profilami a wełną około 10cm. Mam wrażenie, że przez to, że profile nie są otulone wełną mogą hałasować i może powstawać przeciąg w tej pustce powietrznej, tylko teraz pytanie, jak to poprawić, bo dom wykończony i zamieszkały.... Pozdrawiam I co poradziłeś sobie? Bo ja mam ten sam problem, co dmuchnie na dworzu to u mnie caly sufit na piętrze skrzypi jakby się miał roztrzaskać za chwilę... Widzę że w tej dziedzinie nie wiele forum ma do zaoferowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.11.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Co jest na górze. Poddasze nieużytkowe, strych?Ocieplenie pomiędzy krokwiami jest?Co z łączeniem ocieplenia elewacji z dachem? Gdzieś musi być mostek cieplny. Skoro wieje to tworzy się podciśnienie i próbuje wessać konstrukcję otuloną folią. Wieszaki obrotowe te z oczkiem i sprężyną to błąd bo sufit wisi pod swoim ciężarem więc jeśli wiatr ruszy folię to także całą konstrukcję która skrzypi. Wieszaki Płaskie ES 60 lub grzybkowy L byłby tu lepszy. Poza tym sama więźba może przy wietrze pracować więc nawet mikro - ruchy krokwi i wiązarów spowodują tarcia metalu o metal, skrzypienia. Wełna leżąca na profilach trochę by to zawsze wytłumiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rockerosod 21.02.2022 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Witam, nie wiem czy to dobry dział, pośrednio powiązany ze stropem ale również z wykończeniem. Wykonałem sufity podwieszane w nowym domu, mieszkamy od pół roku i dokucza nam czasami hałas tego sufitu, jest to dźwięk jakby pracowały profile CD60, jak mocniej dmuchnie, jak jest przeciąg w pokoju, słychać metaliczne stuknięcia. Konstrukcja następująca : do dolnego pasa wiązarów zamontowałem wieszaki obrotowe knauf na prętach z oczkiem, do tego profile CD60 zapięte na tych wieszakach i oparte na profilach obrysowych,a pod tymi profilami na krzyż drugie profile CD60 włożone w obrysówkę i zapięte do górnych CD60 łącznikami krzyżowymi. Do dolnych profli przyklejona folia izolacyjna i płyty GK. Izolacja wyglądała następująco: pomiędzy belki wiązarów mocowałem na sznurkowaniu wełnę 15cm, później na górę tej wełny (na górę wiązarów), położyłem drugą warstwę wełny bo tak było wygodniej i tak zatwierdził kierownik, przez to została pustka powietrzna między profilami a wełną około 10cm. Mam wrażenie, że przez to, że profile nie są otulone wełną mogą hałasować i może powstawać przeciąg w tej pustce powietrznej, tylko teraz pytanie, jak to poprawić, bo dom wykończony i zamieszkały.... Pozdrawiam Jamam ten sam problem. Z tym ze mam wdmuchaną celulozę. Zdjęcie płyt odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts