Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt użytkowania bramy na pilota i podgrzewanego wjazdu

Recommended Posts

muszę wykonać bramę na sterowaną na pilota, dwuskrzydłową.

wjazd będzie podgrzewany na długości kilku metrów, tak aby nie było problemu z otwieraniem.

będą też domofony.

wjazd i brama będą użytkowane przez 5 rodzin.

planuję założyć na to oddzielny podlicznik, aby później podzielić się kosztami energii .

ma ktoś doświadczenie w tym temacie?

jakich realnych kosztów użytkowania można się spodziewać?

Zużycie energii na sterowanie bramy to jakieś grosze. Skrzydło rozwierne zakładasz około 8 cm nad nawierzchnią to mały śnieg nie przeszkadza. Gdy spadnie 25 cm świeżego śniegu w nocy to nie jestem pewien czy stopi się do rana. Umyślny z łopatą będzie niezbędny. Potrzebne będą dwie linie czujników: przed bramą i od środka przed zasięgiem skrzydeł. Traktuj użytkowników jako umiarkowanie rozgarniętych!

podjazd będzie dosyć nachylony na końcowym odcinku, przy bramie, więc podgrzewanie ma też zabezpieczyć przed poślizgiem.

przyjmuję, że brama będzie się otwierać i zamykać jakieś 40 razy w ciągu doby (10 samochodów, po 2 wyjazdy i 2 powroty dziennie)

nawet jeśli to będą grosze - to w ciągu roku może się uzbierać kilkaset złotych.

do tego dojdą koszty podgrzewania, i w końcu serwisowania bramy, które też trzeba przewidzieć.

czy ma ktoś orientacyjne dane z małego apartamentowca?

muszę uprzedzić o szacunkowych kosztach wszystkich użytkowników wjazdu zanim zostanie on wykonany.

Żeby to ogarnąć musiałbyś zainwestować w czujniki które sterują automatycznie ogrzewaniem -wtedy ma to sens. Gdyby grzało cały czas -to pójdziecie z torbami. Gdyby tylko ktos miał tym sterować ręcznie to będzie wrzask, że ktoś nie włączył i sie nasypało a ogrzewanie musi być właczone z wcześniejszym wyprzedzeniem -powiedzmy 3-6godzin.

Na serio -często łopata jest szybka i tania choć tej i tak nie ma kto kupić -bo dlaczego ten a nie inny lokator?

* podgrzewanie : 300W x 18m2 -> 4kW (nie wszędzie będzie 300W/m2 ) x 100h w roku -> 400kWh

* otwieranie : 600W x 1.5min x 40 x 365 -> 220kWh

* standby: 30W x 24h x 365 -> 262kWh

* oświetlenie : 20kWh rocznie

* domofon: 20kWh rocznie

w sumie ok 900kWh.

serwis i naprawy - szacunkowo 1000 zł co 3 lata.

(wymiany uszkodzonych lub zgubionych pilotów nie liczę - każdy na własny koszt).

wychodzi mi roczny kosz użytkowania wjazdu ok.1000 zł.

czy o czymś zapomniałem, albo coś źle oszacowałem ?

* podgrzewanie : 300W x 18m2 -> 4kW (nie wszędzie będzie 300W/m2 ) x 100h w roku -> 400kWh

.........

czy o czymś zapomniałem, albo coś źle oszacowałem ?

Skąd wziąłeś te 100h pracy w roku?

Pisałem, że ktoś lub automat to musi właczyć i wyłaczyć żeby miało sens.

Musisz mieć najprostszy automat, że w przypadku temperatur poniżej +3*C włacza się np od godz. 2:00 do 8:00 i od 12:00 do 18:00.

A jak ktos chce mieć czysto o 23:00 to jak ?

To jest trudno policzalne.

Fakt -moc zalecana 300W/m2, ale 180W/m2 też będzie pod warunkiem, że będzie wtedy grzane cały czas.

bez przesady, to by było jakieś 1000-2000 godzin grzania w roku, x 4kW.

myślałem o automacie załączającym grzanie tylko po wystąpieniu opadów (i gdy dodatkowo temperatura przy gruncie jest <2st).

Dobre myślenie, ale nie muszą wystapić opady aby przy spadającej temperaturze wytrącała się wilgoć i marzła przy ziemi.

Tak więc czujnik opadów może nie zdać egzaminu.

Ilość godzin w roku przy temp. poniżej 2*C można z danych statystycznych obliczyć.