anialesz 06.05.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Dzień dobry,Czy warto montować w rekuperatorze Nibe nagrzewnicę elektryczną, w przypadku gdy ogrzewanie jest planowane na powietrznej pompie ciepła, a prąd z fotowoltaiki?Wykonawca domu twierdzi, że nie jest to wymagane, ale nie bardzo rozumiem, jakie konsekwencje mogą wyniknąć z braku nagrzewnicy. Czy ja dobrze rozumiem, że chodzi tu tylko o koszt podgrzania zimnego powietrza w domu zassanego z zewnątrz, gdy wentylator nawiewny się zatrzyma (z powodu zbyt niskiej temp zewn)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.05.2021 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Czy ja dobrze rozumiem, że chodzi tu tylko o koszt podgrzania zimnego powietrza w domu zassanego z zewnątrz, gdy wentylator nawiewny się zatrzyma (z powodu zbyt niskiej temp zewn)? Tak, ta nagrzewnica będzie służyła do tego, aby wentylacja nie przestała działać w przypadku wyłączenia nawiewu spowodowanego zbyt niską temperaturą i ochrona wymiennika rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 06.05.2021 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 zależy też gdzie mieszkasz bo Polska ma różne strefy klimatyczne ... przy dużych mrozach reku przestaje działać u mnie w bydgoszczy tej zimy chyba ze dwa razy to sie zdarzyło. tragedii nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.05.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Wykonawca domu twierdzi, że nie jest to wymagane, ale nie bardzo rozumiem, jakie konsekwencje mogą wyniknąć z braku nagrzewnicy. Brak nagrzewnicy wstępnej grozi zamarznięciem i zatkaniem wymiennika w największe mrozy przy ERV i w średnie mrozy bez ERV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.05.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Nic nie grozi. Wymiennik zabezpieczony jest poprzez okresowe/temperaturowe wyłączenie wentylatora nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.05.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Nic nie grozi. Wymiennik zabezpieczony jest poprzez okresowe/temperaturowe wyłączenie wentylatora nawiewu. Powiesz, że to fotomontaże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 07.05.2021 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 też bym montował - mam i tej zimy praktycznie reku codziennie sie podpierał nagrzewnicą, fakt, że miałem ustawione 18 stopni na nawiewie, poniżej dla mnie zbyt czuć wychładzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.05.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 @Kaizen Nie przeczę że rekuperatory zamarzają. Może zbyt wyrafinowana elektronika im szkodzi. Mój jest tylko trochę bardziej skomplikowany od konstrukcji cepa i nic nie zamarzło tej zimy. A przy malowaniu ścian w zimie lała się z reku woda wiadrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.05.2021 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 @Kaizen Nie przeczę że rekuperatory zamarzają. Może zbyt wyrafinowana elektronika im szkodzi. Wysoka sprawność powoduje niską temperaturę wyrzutni i zamarzanIe. Jak lała Ci się woda w największe mrozy, to miałeś dodatnią temperaturę na wyrzutni - możesz się cieszyć, że zamarzanie Ci nie grozi. Albo płakać, że kWh tłumnie uciekają przez wyrzutnię nie tylko w największe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.05.2021 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Możliwe że kW uciekają, w końcu mam tylko dwa wymienniki krzyżowe, a wiadomo że sprawnością nie grzeszą. Albo też odpowiednio zareagował układ przeciw oblodzeniu, wyłączając czasowo wentylator nawiewny.Dokładne badanie zjawisk zachodzących w reku. będę mógł przeprowadzić dopiero zimą. Na razie uważam że nagrzewnica jest zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.05.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Z nagrzewnicą jest wygodnie. Całą zimę masz zachowaną pracę z bardzo dobrym odzyskiem. Sam reku spalił kilkadziesiąt kwh co jest niezauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts