Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć grzejnik drabinkowy w starym bloku z możliwością regulacji grzania?

Marucins

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję pomocy.

Muszę wymienić stare paskudne świece w łazience. Na grzejnik drabinkowy wraz z termostatem.

Wszystko byłoby super gdyby nie fakt że to stary blok i cały pion CO jest połączony ze sobą.

Gdy podłącze normalnie (ciepła-ciepła/powrót-powrót) to podczas korzystania z termostatu zakręcam przepływ ciepłej wody w całym pionie.

Grzejnik to najprostszy drabinkowy "Bolero 500/1200" tak, aby można było wysuszyć ręcznik czy gacie.

Jak mam podłączyć grzejnik, aby przy korzystaniu z termostatu sąsiedzi na dole nie dzwonili do administracji że awarie mają (bo sąsiad przepływ całkowicie zakręcił)?

f055bcbc7b9365567d92fd223b63a4a26bfa3a21.jpg

Na górze rury prowadza do zbiornika wyrównawczego. Zostanie to odcięte i zamknięte od strony sąsiada.

U mnie w całym mieszkaniu będą odpowietrzniki.

Coś takiego:

grzejnik.jpg

W miejsce zaworu termostatycznego(wcześniejszego - trójnik)

Jeśli zadziała u ciebie zawór termostatyczny to woda popłynie przez grzejnik dolna belkę w dół do sąsiadów, jeśli nie zadziała woda popłynie w górę przez drabinkę i w dół.

Musisz tylko niewiele "skryzować" połączenie dolne drabinki(zasilanie ok 1/4 przekroju). Odpowietrznik po przeciwnej stronie.

Dzięki za odpowiedź, ale słabo ogarniam.

Możesz bardziej to rozpisać, albo jakiś prosty rysunek (Paint) zrobić od nowa...?

To co jest na zdjęciach: góra kompletnie zostanie usunieta. Tamtych paskudnych rur nie będzie.

Zostaje tylko dół. Czyli ciepło i odpływ.

Przez to ż eznika góra trzeba dac odpowietrznik.

Trójnik gdzieć trzeba dac tylko gdzie?

I co zrobić z reszta połączeń?

Tak się zastanawiałem podczas pisania tej wiadomości... Czy chodziło ci o coś takiego... ??

714f0ee612a144a38431010712c1d95f2c634336.jpg

Sorki , że tak późno, odpowiadam.....praca...Tak to coś takiego, jeśli u Ciebie na samej górze jest zawór odpowietrzający. Ty to narysowałeś na zewnątrz, ja przez grzejnik, aby było estetyczniej, Ty - funkcjonalniej bo zawsze można grzejnik zdemontować w czasie sezonu grzewczego- tylko tak naprawdę kiedy się taki grzejnik zdejmuje?

Chodzi o to, aby ta ciecz przepływała i przez drabinkę i przez obejście, a gdy zadziała głowica termostatyczna na drabince układ miał przepływ.

Muszę wymienić stare paskudne świece w łazience. Na grzejnik drabinkowy wraz z termostatem.

Nie możesz bez zgody spółdzielni/wspólnoty. Słusznie zauważasz, że to, co zrobisz w swoim mieszkaniu wpływa na innych - dlatego cały system grzewczy jest częścią wspólną i nie możesz sam w nią ingerować.

Jeżeli dostaniesz zgodę od spółdzielni/wspólnoty to dostaniesz zapewne też od nich wytyczne, jak to ma być zrobione.

Zgodę mam. Nawet hydraulik z administracji będzie to robił.

Na sąsiednim osiedlu administraja sama likwidowała te zbiorniki wyrównawcze, montując wszędzie odpowietrzniki - tak to zrobili...

IMG-0462-20210506-184835.jpg IMG-0463-20210506-184835.jpg IMG-0464-20210506-184835.jpg

IMG-0465-20210506-184835.jpg IMG-0466-20210506-184835.jpg

Nie chcę mieć w chacie podobnego gnoju.

Chcę aby to było schludne i minimalistyczne. A że robię generalny remont to ten grzejnik musi zostać zdjęty aby położyć na ścienie porządnie płytki.

Z tego co dowiedziałłem się to ten facet co będzie robił - po lini najmniejszego oporu - jak komuś podoba się coś podobnego co pokazałem na zdjęiacch sąsiada - ok. Mi to komplletnie nie pasuje. Temu muszę wytłłumaczyć mu jak i cco oczekuję aby byłlo to zrobione porządnie. Niestety moja wiedza jest znikoma, dlatego wolałem zapytać specjallistów.