Marucins 06.05.2021 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Witam Potrzebuję pomocy. Muszę wymienić stare paskudne świece w łazience. Na grzejnik drabinkowy wraz z termostatem. Wszystko byłoby super gdyby nie fakt że to stary blok i cały pion CO jest połączony ze sobą. Gdy podłącze normalnie (ciepła-ciepła/powrót-powrót) to podczas korzystania z termostatu zakręcam przepływ ciepłej wody w całym pionie. Grzejnik to najprostszy drabinkowy "Bolero 500/1200" tak, aby można było wysuszyć ręcznik czy gacie. Jak mam podłączyć grzejnik, aby przy korzystaniu z termostatu sąsiedzi na dole nie dzwonili do administracji że awarie mają (bo sąsiad przepływ całkowicie zakręcił)? Na górze rury prowadza do zbiornika wyrównawczego. Zostanie to odcięte i zamknięte od strony sąsiada. U mnie w całym mieszkaniu będą odpowietrzniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.05.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Coś takiego: W miejsce zaworu termostatycznego(wcześniejszego - trójnik) Jeśli zadziała u ciebie zawór termostatyczny to woda popłynie przez grzejnik dolna belkę w dół do sąsiadów, jeśli nie zadziała woda popłynie w górę przez drabinkę i w dół. Musisz tylko niewiele "skryzować" połączenie dolne drabinki(zasilanie ok 1/4 przekroju). Odpowietrznik po przeciwnej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marucins 06.05.2021 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Dzięki za odpowiedź, ale słabo ogarniam. Możesz bardziej to rozpisać, albo jakiś prosty rysunek (Paint) zrobić od nowa...? To co jest na zdjęciach: góra kompletnie zostanie usunieta. Tamtych paskudnych rur nie będzie. Zostaje tylko dół. Czyli ciepło i odpływ. Przez to ż eznika góra trzeba dac odpowietrznik. Trójnik gdzieć trzeba dac tylko gdzie? I co zrobić z reszta połączeń? Tak się zastanawiałem podczas pisania tej wiadomości... Czy chodziło ci o coś takiego... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.05.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Sorki , że tak późno, odpowiadam.....praca...Tak to coś takiego, jeśli u Ciebie na samej górze jest zawór odpowietrzający. Ty to narysowałeś na zewnątrz, ja przez grzejnik, aby było estetyczniej, Ty - funkcjonalniej bo zawsze można grzejnik zdemontować w czasie sezonu grzewczego- tylko tak naprawdę kiedy się taki grzejnik zdejmuje?Chodzi o to, aby ta ciecz przepływała i przez drabinkę i przez obejście, a gdy zadziała głowica termostatyczna na drabince układ miał przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.05.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Muszę wymienić stare paskudne świece w łazience. Na grzejnik drabinkowy wraz z termostatem. Nie możesz bez zgody spółdzielni/wspólnoty. Słusznie zauważasz, że to, co zrobisz w swoim mieszkaniu wpływa na innych - dlatego cały system grzewczy jest częścią wspólną i nie możesz sam w nią ingerować. Jeżeli dostaniesz zgodę od spółdzielni/wspólnoty to dostaniesz zapewne też od nich wytyczne, jak to ma być zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marucins 06.05.2021 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Zgodę mam. Nawet hydraulik z administracji będzie to robił. Na sąsiednim osiedlu administraja sama likwidowała te zbiorniki wyrównawcze, montując wszędzie odpowietrzniki - tak to zrobili... Nie chcę mieć w chacie podobnego gnoju. Chcę aby to było schludne i minimalistyczne. A że robię generalny remont to ten grzejnik musi zostać zdjęty aby położyć na ścienie porządnie płytki. Z tego co dowiedziałłem się to ten facet co będzie robił - po lini najmniejszego oporu - jak komuś podoba się coś podobnego co pokazałem na zdjęiacch sąsiada - ok. Mi to komplletnie nie pasuje. Temu muszę wytłłumaczyć mu jak i cco oczekuję aby byłlo to zrobione porządnie. Niestety moja wiedza jest znikoma, dlatego wolałem zapytać specjallistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.05.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Zgodę mam. I co tam jest napisane w temacie jak to ma być zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts