Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to rozwiazac ???

Recommended Posts

Ciagle slysze o tym aby robic uziemienie elektryczne...fundamentowe odgromienie tez fundamentowe...wszystko fundamentowe ale jak to zrobic gdy w projekcie wyraznie zaznaczono ze fundament jest odizolowany od...gruntu ? Czy ktos bez podawania linkow moze wyjasnic mi jak to zrobic ? Podobnie sprawa wyglada z polaczeniem uziemien...mam instalacje odgromowa otokowa ( fundament odizolowany od gruntu wiec odpada odgromienie fundamentowe ) 1.5 metra od domu na glebokosci 1 metra mam zakopana bednarke 30x4 na kazdym rogu od bednarki w glab gruntu wbite sa jeszcze 4 szpilki po 1.5 metra czyli w sumie glebokosc wynosi 2.5 metra w glinie. Od bednarki nad ziemie wyprowadzono 4 wasy z tej samej bednarki oraz piaty was idzie pod fundamentem do korytarza na sciane gdzie jest GSW

GSW.jpg.

I nastepne pytanie...skad odebrac uziemienie elektryczne aby dolaczyc do GSW ( fundament odizolowany od gruntu wiec napewno nie ze zbrojenia fundamentowego ) ?

Czy ktos cierpliwy i tolerancyjny w dwoch trzech zdaniach wyjasni mi jak to zrobic bez odsylania mnie do literatury ?

Edytowane przez Cris131

Subtelna różnica między teorią a praktyką:

- bez odgromówki: w gruntach w miarę wilgotnych (czyli nie piaski na wzgórzu) zazwyczaj robi się tak, że dookoła budynku spawa się jeden pręt, żeby był pospawany pierścień max 20x20m (jeśli więcej to kilka pierścieni) i do tego pręta spawa się 2-3 bednarki (jedna pod skrzynkę, jedna na zewnątrz i ewentualnie jedna pod kocioł).

Przy odgromówce najlepiej zrobić uziom fundamentowy sztuczny (jak w artykule powyżej)

Przy skrajnie niekorzystnych warunkach wilgociowych (piasek, sucho pod fundamentami) i tak trzeba bić szpilki w ziemię, więc robienie jakiegokolwiek uziomu fundamentowego mija się z celem.

Generalnie przy sieci TT z uziomem należy się starać, przy TN jak nie zrobisz to i tak będzie dobrze...