Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wybrnąć z błedu w projekcie

tomcio.13

Recommended Posts

WItam wszystkich

Prosze podpowiedzcie jak wybrnąc z takiej sytuacji:

W projekcie jak widać (zaznaczyłem kółkiem) w opisie mam xps 15cm (i tak chcę dać) a w rysunku z warstwami już mam 10 i nie wiem jak wyrobić siez wysoko ściami tak by miało to ręce i nogi. MOja propozycja to z papą po prawej. Pape moż epóżniej jeszcze pokryć foliąi wywinąć wyżej .[ATTACH=CONFIG]455543[/ATTACH]

MOze jest jakieś sensowniejsze wyjście tak żeby było łatwiej z hydroizolacją.

Papy nie zegniesz pod kątem 90% nie tracąc jej właściwości. Najlepiej zrobić jedną płaszczyznę - od zewnętrznych krawędzi termoizolacji ścian fundamentowych.

I tu masz większy błąd. Zwłaszcza, jak masz ogrzewanie podłogowe. Bo grubsza termoizolacja powinna być już od górnego poziomu chudziaka (jedna płaszczyzna), żeby wylewka grzewcza (czyli najcieplejszy materiał w domu - w największe mrozy pewnie >10* cieplejszy w głębi, niż powietrze w domu) był odizolowany od świata zewnętrznego co najmniej nie gorzej, niż powietrze w domu.

I do tego zmierzaj - żeby papa była jedną płaszczyzną a nad nią grubsza termoizolacja.

Kolejna sprawa - na hydroizolację nie ma sensu przepłacać za XPS. Tam powinien być EPS.

I następna. Skoro bloczek fundamentowy ma 25cm grubości, to zupełnie nie w skali jest szerokość ławy która ma niby 30cm. To nie jest rysunek artystyczny - to powinien być rysunek techniczny, więc dokładnie odwzorowywać wymiary.

Jeżeli faktycznie masz ławy 30cm - to prawdopodobnie masz poważny problem. Szybciej powinno być tak, jak wygląda z proporcji na rysunku, czyli 60cm.

Jak to projekt indywidualny, to skonsultowałbym się z prawnikiem, jak za pieniądze tego partacza pokryć koszty naprawy projektu przez kogoś sensownego. Bo jak w tych krytycznych miejscach dla stabilności konstrukcji są takie babole, to strach się bać, co jest w innych miejscach.

Papa na lepiku? To jakiś emeryt tworzył?

Że tak zacytuję naszego gospodarza:

5. Czy klejenie na lepik na zimno lub gorąco się opłaca?

Klejenie na lepik (na zimno lub gorąco) to rozwiązanie już bardzo rzadko stosowane (podobnie jak papy asfaltowe na tekturze i welonie szklanym). Najczęściej wykorzystuje się je podczas napraw starego pokrycia poprzedzających ułożenie nowego.

O dzięki za uwagi. Tego błedu nawet nie zauważyłem - ławy mają 60cm szerokosci i 30 wysokości + 10 cm pod spodem chudego. (i tak też są wykonane) .

Projekt robiła kobita 43lata ile w zawodzie nie wiem (ale pracuje w sporej firmie projektowej).

Jak wybrnąć z tej sytuacji z obniżeniem chudziaka. Tak mamy podłogówkę.

Jak wybrnąć z tej sytuacji z obniżeniem chudziaka. Tak mamy podłogówkę.

Na jakim etapie jest budowa?

Schody i nadproża zrobione? Trzeba mierzyć "od góry" jak są. Jak nie, to usiąść z kierbudem i projektantką jak zmieścić się w limitach przekraczania wymiarów projektowych bez zmiany PnB.

Narazie mamy ławy gotowe i pustaki szalunkowe czekają na ułożenie.

No to rozmawiaj z kierbudem i projektantem i naprawiaj mierząc od poziomu zero (odpowiednio obniżając niższe warstwy, żeby nie zmieniać wysokości pomieszczeń ani budynku). Wyprostuj też przy okazji hydroizolację - chudziak równo z wieńcem. I powyżej przechodzisz na grubszą termoizolację ściany.

No to rozmawiaj z kierbudem i projektantem i naprawiaj mierząc od poziomu zero (odpowiednio obniżając niższe warstwy, żeby nie zmieniać wysokości pomieszczeń ani budynku). Wyprostuj też przy okazji hydroizolację - chudziak równo z wieńcem. I powyżej przechodzisz na grubszą termoizolację ściany.

Jutro moze mi się uda znimi dogadać . Tak jeszcze myslę a jakbym wieniec zrobioł wyższy o te 5 cm i tym wyrównać z ociepleniem i następnie robić dalej jak w projekcie. Wysokoć jak zmienię o 5 cm to i tak w tych 2% się zmieszczę.

Góra wieńca powinna być równo z chudziakiem i wtedy nie masz załamań izolacji, źle to rysujesz. 10 czy 15 cm nie ma znaczenia dla tej izolacji.

Na pewno nie ma różnicy? Mamy podłogowe ogrzewanie w projekcie i nie chciał bym ogrzewać piasku. Wiem ciepło ucieka do góry. Ale zawsze cośmoże wyziębić od dołu.

Na pewno nie ma różnicy? Mamy podłogowe ogrzewanie w projekcie i nie chciał bym ogrzewać piasku. Wiem ciepło ucieka do góry. Ale zawsze cośmoże wyziębić od dołu.

Chodziło mi o to że jak masz równo chudziak z wieńcem to grubość ocieplenie nie wpływa na załamanie izolacji z papy. Oczywiści grubość ocieplenia ma znaczenie na koszty grzania.

Chodziło mi o to że jak masz równo chudziak z wieńcem to grubość ocieplenie nie wpływa na załamanie izolacji z papy. Oczywiści grubość ocieplenia ma znaczenie na koszty grzania.

To źle zrozumiałem - sorki mój błąd. Wstępnie dogadałem tak że wieniec zrobię 5cm niżej i wtedy chudziak wyjdzie na zero z ścianami. A wysokośc pomieszczeń skorygujemy na stropie nad parterem (monolit).