Marek1719517356 07.05.2021 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 (edytowane) Witam, NKT, Telefonika,, EKSA,.... Pytanie dotyczy izolacji ,która lepsza , czy warto dopłacać? Przykład Edytowane 7 Maja 2021 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1719517356 07.05.2021 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Podziękowania za pomoc:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.05.2021 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Opisz kable, wklej parametry itp,, a nie umieszczaj linków do sklepu internetowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 07.05.2021 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Ostatnio kupiłem YKY Elektrokabel i jestem pozytywnie zaskoczony. Pod czarną izolacją jeszcze coś w rodzaju gumy. Bardzo mi się to podoba.Dawniej prym wiodły NKT i Telefonika. Potem dołączyły Elpar i Technokabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1719517356 07.05.2021 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Tolo74Dziękuje:), można powiedzieć że to jest konkretna pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 08.05.2021 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 jeny ale problemy mają ludzie te kable i ta izolacja i tak przeżyją kilka pokoleń do przodu więc martwienie się o jakość jest bez sensu to wyjątkowo trwały i nie narażony na zniszczenia element budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1719517356 08.05.2021 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Janekk1234 - proszę bez wycieczek . Każde pytanie dla zdającego jest ważne, gdy nie ma na ten temat wiedzy. Pytania, z czego budować?, jaką dachówkę?, jaki przekrój kabli dla instalacji w domu?, wlz?, i wiele podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2021 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Każde pytanie dla zdającego jest ważne, gdy nie ma na ten temat wiedzy. Pytania, z czego budować?, jaką dachówkę?, jaki przekrój kabli dla instalacji w domu?, wlz?, i wiele podobnych.Czyli uważasz, że ten, co nie ma wiedzy, musi znać te dane, by ... samemu wykonać np. instalację. Odważne podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1719517356 08.05.2021 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 elpapiotr , Uważam, że poszerzenie wiedzy dla inwestora jest zawsze pozytywną opcja. Jakość produktów solidność wykonawców zawsze warto weryfikować radosną twórczość ,bo po można się zdziwić. Gzie napisałem, że wykonam sam? Ta daleka nadinterpretacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 08.05.2021 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Autorze tematu - Twoje spostrzeżenie: "Uważam, że poszerzenie wiedzy dla inwestora jest zawsze pozytywną opcją...." jest b. trafne, ale szukasz jej nie tam gdzie należy. Naiwnie sądzisz, że forumowi klepacze klawiatur dostarczą Ci fachowej wiedzy. Sam jej jeszcze nie masz, bo piszesz: "NKT, Telefonika,, EKSA,...." Otóż prawidłowa nazwa to Tele-Fonika, zaś EKSA to nie producent a dystrybutor takich firm jak Draka czy Prysmian. Dalej - Tolo74 udzielił Ci konkretnej pomocy ???, bo ostatnio kupił YKY prod. Elpar i b. mu się podobało takie coś w rodzaju gumy pod izolacją. Facet nie wie, że to jest wypełniacz i nie pod izolacją, ale pod powłoką kabla który w tej wersji ma ozn. NYY. Praktycznie wszyscy polscy producenci kabli mają takie wersje, bo tylko one są akceptowane w eksporcie na Zachód. Również ranking polskich kablowni to na podstawie własnych badań w garażowym laboratorium Wszyscy producenci kabli wytwarzają je na podstawie tej samej normy, więc ceny fabryczne też są b. zbliżone. Zaraz mój post skomentują elpapiotr i Tolo74, więc autorze tematu Twoja wiedza się "poszerzy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2021 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Naiwnie sądzisz, że forumowi klepacze klawiatur dostarczą Ci fachowej wiedzy.Po co? Po co piszesz bzdety, skoro w necie jest na ten temat sporo wiadomości? Wystarczy wklepać w Google np. ranking producentów kabli energetycznych w Polsce, i masz około 478 000 wyników w 0,65 s. Ale nie. domsat musi się pochwalić niesamowitą wiedzą na ten temat , tylko zapomniał wstawić linki swoich publikacji w necie o kablach, i nie tylko. Bardzo proszę uzupełnić informacje. PS. domsat, masz na razie 163 posty. Od ilu sztuk mogę cię nazywać forumowym klepaczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 08.05.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Byłem na 100% pewien, że elpapiotr się odezwie. Będziesz dalej siedział tym na forum i klepał - ja nawet nie czytałem co tam sobie napisałeś. Szkoda mi czasu, bo w tv czeka Alex. Lubię ten serial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.05.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 A, na której stronie z tych 478k wyników będzie ranking nie sponsorowany przez któregoś z producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 (edytowane) No, tak. Dwa trolle muratora dają głos. Tylko że z mądrością nie mają nic wspólnego. O ich fachowości to już nie ma co marzyć, pomagierów forumowych PS. Ze swojej strony nie polecam "firmy" DRAKA z Gdańska. Oni już wiedzą, jaką mają opinię. Szczególnie na temat przewodów YDY, bo joby dostali równe. Szkoda mi czasu, bo w tv czeka Alex. Naprawdę? To u was nie ma normalnej telewizji? Edytowane 8 Maja 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 08.05.2021 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 elpapiotr nawet Alexowi dołożył.A swoją drogą to chętnie poznam te negatywne opnie o YDY z "firmy" Draka z Gdańska. Na marginesie - Draka to producent z Czech należący do Prysmian Group czyli światowego potentata w dziedzinie kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Poprawka - nie polecam firmy DAMIR z Gdańska. Żebś nie czuł się za bardzo komfortowo, ponawiam pytanie, od którego postu będziesz forumowym klepaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 08.05.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Forumowym klepaczem to ja nigdy nie będę, mam sporo zajęć nie tylko zawodowych i szkoda mi czasu na to forum. Natomiast zaintrygował mnie ten wątek o YDY z Damira a nie z Draki Czy fotka przedstawia wadliwy odcinek ze środka krążka, czy to jego początek ? A równe joby to od kogo dostali ? Na marginesie - podawanie negatywnych opinii w Internecie może być powodem skierowania sprawy do sądu o zniesławienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.05.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Forumowym klepaczem to ja nigdy nie będę, mam sporo zajęć nie tylko zawodowych i szkoda mi czasu na to forum. Obłudnik. Już jesteś, tylko boisz się przyznawać Natomiast zaintrygował mnie ten wątek o YDY z Damira a nie z Draki Czy fotka przedstawia wadliwy odcinek ze środka krążka, czy to jego początek ? Co za różnica, czy ze środka, czy poczatku krążka. Bubel jest bublem.Na marginesie - podawanie negatywnych opinii w Internecie może być powodem skierowania sprawy do sądu o zniesławienie.Te fotki też zniesławiają "firmę"? (porównaj barwę żył przewodów z innymi producentami) - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 09.05.2021 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Izolacja to jedno, a średnica przewodu miedzianego to drugie. Weź suwmiarkę i zmierz średnica i policz powierzchnię przekroju. Możesz się zdziwić że jak kupujesz np. 6mm2 to dostajesz trochę ponad 5mm2. Są na to jakieś normy? Wiem, że 100m jednego kabla i drugiego ma inną wagę (brutto), ale nigdy nie ważyłem ich po oskalpowaniu. Jednak pewne jest, że średnice minimalnie różnią się a wymagany przekrój trudno uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts