kolezka1 08.05.2021 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Witam, stoję przed zakupem segmentu na działce 24/16 w Markach. Tereny podlegają pod Nadleśnictwo Drewnica i znajdują się w Markach, skąd mogę wziąść informację jakie ogrodzenie mogę wybudować i czy mogę postawić wiatę na samochód na działce? Jeszcze jedna kwestia to jak to jest, bo kupując segment, nabywam na własność działkę obok budynku, oraz część działki (wspólnie z resztą mieszkańców) na której znajduje się droga, według planu wzdłuż drogi wytyczony jest pas techniczny, czy pas techniczny przylegający do mojej działki należy w części do mnie (dbanie, itd), czy każdy może tam stanąć i przykładowo zastawić mi dostęp do mojej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.05.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 ogrodzenie do 1,8m wysokości nie wymaga pozwolenia, czy zgłoszenia, natomiast niekiedy zapisy Planu Miejscowego lub Warunki Zabudowy określają formę ogrodzenia ( możliwą / nie możliwą ) od strony drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolezka1 09.05.2021 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 od strony drogi publicznej? Bo działki przylegają do drogi prywatnej wydzielonej z działek wszystkich mieszkańców.Czy w tym przypadku warunki zabudowy lub plab miejscowy mają jakieś znaczenie? Pobranie Planu zagospodarowania jest płatne, czy znajdę tam informacji o możliwych ogrodzeniach? Bo nie wiem czy jest sens płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 skąd mogę wziąść informację jakie ogrodzenie mogę wybudować i czy mogę postawić wiatę na samochód na działce? Jak masz Ls w MPZP to żadnego obiektu, nie związanego z produkcją leśną, nie możesz zbudować. Teoretycznie teren pod ogrodzenie powinieneś wyłączyć z produkcji leśnej - ale na to szanse są bliskie zera. Ale jak to będzie tylko siatka leśna i słupki, to możesz dostać zgodę. Pytaj organ nadzorujący (Art. 5. Ustawy o lasach) - czyli jak rozumiem nadleśnictwo, któremu starosta powierzył sprawy nadzoru. Jeszcze jedna kwestia to jak to jest, bo kupując segment, nabywam na własność działkę obok budynku, oraz część działki (wspólnie z resztą mieszkańców) na której znajduje się droga, według planu wzdłuż drogi wytyczony jest pas techniczny, czy pas techniczny przylegający do mojej działki należy w części do mnie (dbanie, itd), czy każdy może tam stanąć i przykładowo zastawić mi dostęp do mojej działki? Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach: Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: [...] 4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych; Teoretycznie współwłaściciele decydują jak można korzystać z nieruchomości wspólnej. Jednak za nieprawidłowe parkowanie na prywatnym terenie policja mandatu nie wystawi - za wyjątkiem nie stosowania się do znaków drogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.05.2021 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Jak masz Ls w MPZP to żadnego obiektu, nie związanego z produkcją leśną, nie możesz zbudować. Teoretycznie teren pod ogrodzenie powinieneś wyłączyć z produkcji leśnej - ale na to szanse są bliskie zera. Ale jak to będzie tylko siatka leśna i słupki, to możesz dostać zgodę. Pytaj organ nadzorujący (Art. 5. Ustawy o lasach) - czyli jak rozumiem nadleśnictwo, któremu starosta powierzył sprawy nadzoru. . Ale znowu zonk kolego. Prosiłem abyś czytał ze zrozumieniem. Po pierwsze to żadne Ls bo autor wyraźnie napisał że kupuje segment a nie że chce coś zbudować na działce która podlega do Nadleśnictwo Drewnica, i na dodatek autor wspomina że dla tej działki jest MPZP Czyli co ma budować na działce która jest już zabudowana?? I na pewno wyłączona z produkcji leśnej czy rolnicze bo nie wiadomo jaki status ta działka miała przed. Witam, stoję przed zakupem segmentu na działce 24/16 w Markach. Tereny podlegają pod Nadleśnictwo Drewnica i znajdują się w Markach, skąd mogę wziąść informację jakie ogrodzenie mogę wybudować i czy mogę postawić wiatę na samochód na działce? Jeszcze jedna kwestia to jak to jest, bo kupując segment, nabywam na własność działkę obok budynku, oraz część działki (wspólnie z resztą mieszkańców) na której znajduje się droga, według planu wzdłuż drogi wytyczony jest pas techniczny, czy pas techniczny przylegający do mojej działki należy w części do mnie (dbanie, itd), czy każdy może tam stanąć i przykładowo zastawić mi dostęp do mojej działki? ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts