5y1w3k 09.05.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Proszę o pomoc w wyborze sprawdzonej grzałki do zbiornika ze stali nierdzewnej. Do tej pory najdłużej grzałka wytrzymała rok. Ostatnia miesiąc. Normalnie załamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.05.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Moc/Gwint(mocowanie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2021 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Proszę o pomoc w wyborze sprawdzonej grzałki do zbiornika ze stali nierdzewnej. Z króćcem mosiężnym. Jaka padła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 09.05.2021 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 QUOTE=CityMatic;8051948]Moc/Gwint(mocowanie) ? Moc 2-3kw, gwint jest nietypowy bo 7/4 ale mam przejściówkę na 5/4. Z króćcem mosiężnym. Jaka padła? padła 3kw INCOLOY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2021 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 padła 3kw INCOLOY Czyli coś takiego: http://www.nokaut.pl/grzalki/grzalka-3kw-230v-lub-3kw-400v-lub-6kw-400v-lub-3kw-230v-tytanowa-do-zbiornikow-joule-1-3-4-incoloy-z-termostatem.html Co stwierdził gwarant i na czym polega usterka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 09.05.2021 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Czyli coś takiego: http://www.nokaut.pl/grzalki/grzalka-3kw-230v-lub-3kw-400v-lub-6kw-400v-lub-3kw-230v-tytanowa-do-zbiornikow-joule-1-3-4-incoloy-z-termostatem.html Co stwierdził gwarant i na czym polega usterka? Dokładnie taka. Gwarant po prostu wymienił na nową, a nowa właśnie padła po miesiącu. Usterka polega na tym że się jakby przepala i dziurka się robi i wyrzuca różnicówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Usterka polega na tym że się jakby przepala i dziurka się robi i wyrzuca różnicówkę. I zasobnik Joule z duplexu? Skoro uznali gwarancję, to zweryfikowali przyczyny nie objęte gwarancją? Gwarancją nie objęte są zniszczenia elementu grzejnego poprzez związki chemiczne zawarte w wodzie, prądy błądzące oraz twardość wody oraz korozji elektrolitycznej tzn. rozszycie rurki.. I wszystko, co wkręcone w zasobnik jest mosiężne? To dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 09.05.2021 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Proszę o pomoc w wyborze sprawdzonej grzałki do zbiornika ze stali nierdzewnej. Do tej pory najdłużej grzałka wytrzymała rok. Ostatnia miesiąc. Normalnie załamka. U mnie od prawie 2 lat w bojlerze z kwasówki siedzi Termik https://allegro.pl/oferta/termik-grzalka-do-zbiornikow-nierdzewnych-2-kw-9081269010 Póki co działa. Możesz u siebie przetestować dla odmiany. http://termik.pl/files/zespoly-grzejne-wkrecane/z-termostatem/1-fazowe/ter-inox-teri-inox.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 10.05.2021 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 U mnie od prawie 2 lat w bojlerze z kwasówki siedzi Termik https://allegro.pl/oferta/termik-grzalka-do-zbiornikow-nierdzewnych-2-kw-9081269010 Póki co działa. Możesz u siebie przetestować dla odmiany. http://termik.pl/files/zespoly-grzejne-wkrecane/z-termostatem/1-fazowe/ter-inox-teri-inox.pdf Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 10.05.2021 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 I zasobnik Joule z duplexu? Skoro uznali gwarancję, to zweryfikowali przyczyny nie objęte gwarancją? Gwarancją nie objęte są zniszczenia elementu grzejnego poprzez związki chemiczne zawarte w wodzie, prądy błądzące oraz twardość wody oraz korozji elektrolitycznej tzn. rozszycie rurki.. I wszystko, co wkręcone w zasobnik jest mosiężne? To dziwne. Wszystko wkręcone w zbiornik jest mosiężne. Przyczyn tak naprawdę nikt nie weryfikował. Wymienili i tyle. Ale pewnie nie będą wymieniać w nieskończoność i stąd szukanie rozwiązania z mojej strony. Czy anoda może pomóc? Niby w kwasówkę nie ma potrzeby ale...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.05.2021 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Nie, anoda nie pomoże. Sprawdź koniecznie uziemienie zbiornika.Czy czasami nie jest na jakimś potencjale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 10.05.2021 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Nie, anoda nie pomoże. Sprawdź koniecznie uziemienie zbiornika.Czy czasami nie jest na jakimś potencjale? Uziemienie zbiornika... czyli uziemienie grzałki? Miernik nie pokazuje żadnego potencjału. W gniazdku pomiar waha się między 230 a 235V. Różnicówka działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.05.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Uziemienie zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 10.05.2021 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Uziemienie zbiornika. Nie mam dodatkowego uziemienia zbiornika... a czy zbiornik nie jest uziemiony poprzez obudowę grzałki właśnie? Tak mi się wydawało ale pewnie jestem w błędzie. W jaki sposób mam uziemić sam zbiornik zatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 10.05.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 (edytowane) Uziemia to się GSW a bojler obejmuje połączeniem wyrównawczym. U mnie cała instalacja CO razem z bojlerem jest objęta połączeniem wyrównawczym. Problem z grzałkami do bojlerów nierdzewnych to mosiężne głowice w grzałkach - oszczędności. Grzałka powinna mieć także głowicę z nierdzewki i są takie, ale jaka cena... np. taka https://allegro.pl/oferta/grzalka-do-zbiornikow-chelchowski-3-kw-400v-7526751967 <- jest wersja także 230 V. Edytowane 10 Maja 2021 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 10.05.2021 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Ok, ale jak w takim razie objąć połączeniem wyrównawczych zbiornik? Czy wkręcona w zbiornik grzałka nie "połącza wyrównawczo" samego zbiornika? Przecież obudowa grzałki jest wkręcona w zbiornik. Chyba czegoś tu nie rozumiem Grzałki które mi się przepaliły nie miały króćca mosiężnego tylko incoloy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.05.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Grzałki które mi się przepaliły nie miały króćca mosiężnego tylko incoloy. To ja czegoś nie rozumiem. Wrzuciłem linka do grzałki z króćcem mosiężnym to napisałeś, że dokładnie taka. Od 2,5 roku mam takie - zero problemów. Fakt, mam zmiękczacz. Co do uziemienia - PE podłączone do mojej grzałki (nie wiem, czy jakakolwiek działa inaczej) idzie na zasobni i opór miedzy jakimkolwiek króćcem a GSW wynosi 0 omów. Tak czy inaczej szukałbym przyczyny, a nie innej grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 11.05.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Może po prostu wadliwa seria grzałek z mikropęknięciem i woda i temp zrobiły swoje?To że wymienili bez gadania mogłoby o tym świadczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 11.05.2021 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 To ja czegoś nie rozumiem. Wrzuciłem linka do grzałki z króćcem mosiężnym to napisałeś, że dokładnie taka. Od 2,5 roku mam takie - zero problemów. Fakt, mam zmiękczacz. Co do uziemienia - PE podłączone do mojej grzałki (nie wiem, czy jakakolwiek działa inaczej) idzie na zasobni i opór miedzy jakimkolwiek króćcem a GSW wynosi 0 omów. Tak czy inaczej szukałbym przyczyny, a nie innej grzałki. Sorry, byłem pewien że króciec też jest z incoloy. Mam dokładnie grzałkę TI-I-L-14-03-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts