Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzałka do bojlera ze stali nierdzewnej

5y1w3k

Recommended Posts

Dokładnie taka.

Gwarant po prostu wymienił na nową, a nowa właśnie padła po miesiącu. Usterka polega na tym że się jakby przepala i dziurka się robi i wyrzuca różnicówkę.

Usterka polega na tym że się jakby przepala i dziurka się robi i wyrzuca różnicówkę.

I zasobnik Joule z duplexu?

Skoro uznali gwarancję, to zweryfikowali przyczyny nie objęte gwarancją?

Gwarancją nie objęte są zniszczenia elementu grzejnego poprzez związki chemiczne zawarte w wodzie, prądy błądzące oraz twardość wody oraz korozji elektrolitycznej tzn. rozszycie rurki..

I wszystko, co wkręcone w zasobnik jest mosiężne?

To dziwne.

Proszę o pomoc w wyborze sprawdzonej grzałki do zbiornika ze stali nierdzewnej. Do tej pory najdłużej grzałka wytrzymała rok. Ostatnia miesiąc. Normalnie załamka.

U mnie od prawie 2 lat w bojlerze z kwasówki siedzi Termik https://allegro.pl/oferta/termik-grzalka-do-zbiornikow-nierdzewnych-2-kw-9081269010 Póki co działa. Możesz u siebie przetestować dla odmiany.

http://termik.pl/files/zespoly-grzejne-wkrecane/z-termostatem/1-fazowe/ter-inox-teri-inox.pdf

U mnie od prawie 2 lat w bojlerze z kwasówki siedzi Termik https://allegro.pl/oferta/termik-grzalka-do-zbiornikow-nierdzewnych-2-kw-9081269010 Póki co działa. Możesz u siebie przetestować dla odmiany.

http://termik.pl/files/zespoly-grzejne-wkrecane/z-termostatem/1-fazowe/ter-inox-teri-inox.pdf

Dzięki

I zasobnik Joule z duplexu?

Skoro uznali gwarancję, to zweryfikowali przyczyny nie objęte gwarancją?

Gwarancją nie objęte są zniszczenia elementu grzejnego poprzez związki chemiczne zawarte w wodzie, prądy błądzące oraz twardość wody oraz korozji elektrolitycznej tzn. rozszycie rurki..

I wszystko, co wkręcone w zasobnik jest mosiężne?

To dziwne.

Wszystko wkręcone w zbiornik jest mosiężne.

Przyczyn tak naprawdę nikt nie weryfikował. Wymienili i tyle. Ale pewnie nie będą wymieniać w nieskończoność i stąd szukanie rozwiązania z mojej strony.

Czy anoda może pomóc? Niby w kwasówkę nie ma potrzeby ale...?

Nie, anoda nie pomoże. Sprawdź koniecznie uziemienie zbiornika.Czy czasami nie jest na jakimś potencjale?

Uziemienie zbiornika... czyli uziemienie grzałki? Miernik nie pokazuje żadnego potencjału. W gniazdku pomiar waha się między 230 a 235V. Różnicówka działa prawidłowo.

Uziemia to się GSW a bojler obejmuje połączeniem wyrównawczym. U mnie cała instalacja CO razem z bojlerem jest objęta połączeniem wyrównawczym. Problem z grzałkami do bojlerów nierdzewnych to mosiężne głowice w grzałkach - oszczędności. Grzałka powinna mieć także głowicę z nierdzewki i są takie, ale jaka cena... np. taka https://allegro.pl/oferta/grzalka-do-zbiornikow-chelchowski-3-kw-400v-7526751967 <- jest wersja także 230 V. Edytowane przez emigrus

Ok, ale jak w takim razie objąć połączeniem wyrównawczych zbiornik? Czy wkręcona w zbiornik grzałka nie "połącza wyrównawczo" samego zbiornika? Przecież obudowa grzałki jest wkręcona w zbiornik. Chyba czegoś tu nie rozumiem :-(

Grzałki które mi się przepaliły nie miały króćca mosiężnego tylko incoloy.

Grzałki które mi się przepaliły nie miały króćca mosiężnego tylko incoloy.

To ja czegoś nie rozumiem. Wrzuciłem linka do grzałki z króćcem mosiężnym to napisałeś, że dokładnie taka. Od 2,5 roku mam takie - zero problemów. Fakt, mam zmiękczacz.

Co do uziemienia - PE podłączone do mojej grzałki (nie wiem, czy jakakolwiek działa inaczej) idzie na zasobni i opór miedzy jakimkolwiek króćcem a GSW wynosi 0 omów.

Tak czy inaczej szukałbym przyczyny, a nie innej grzałki.

To ja czegoś nie rozumiem. Wrzuciłem linka do grzałki z króćcem mosiężnym to napisałeś, że dokładnie taka. Od 2,5 roku mam takie - zero problemów. Fakt, mam zmiękczacz.

Co do uziemienia - PE podłączone do mojej grzałki (nie wiem, czy jakakolwiek działa inaczej) idzie na zasobni i opór miedzy jakimkolwiek króćcem a GSW wynosi 0 omów.

Tak czy inaczej szukałbym przyczyny, a nie innej grzałki.

Sorry, byłem pewien że króciec też jest z incoloy. Mam dokładnie grzałkę TI-I-L-14-03-1