Mila_Wroc 09.05.2021 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 Mam na ogrodzie piękną dużą lipę. Tzn. piękna była kiedyś, dziś choruje a moze nawet umiera. Czy ktoś powie mi jak ją ratować? Do kogo się zwrócić? Wstępnie sama zdiagnozowałam że to może grzyb Fytoftoroza Obecnie drzewo jest prawie gole, odchodzi kora na gałeziach ale wciąż chyba drzewo walczy bo są jeszcze nowe, świeże gałązki, z malutkimi listkami. I dla nich chcę ratować to drzewo. Pomóżcie proszę, pokierujcie! Podlewać czymś, ostrzykiwać? Czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 09.05.2021 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2021 A stan na dziś jest taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2021 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 (edytowane) fytoftorozy nie da się wyleczyć.A tu już kora odpada (może jednak to było werticillium?). Czy nie doszło do zalania albo przesuszenia drzewa?Może zaatakowała opieńka lub inny grzyb pasozytniczy? Edytowane 10 Maja 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 10.05.2021 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Tak, mysle że ją zalaliśmy trochę bo w ub. roku wezwałam "specjalistę" od drzew i stwierdził że teraz takie susze... i żeby wody jej nie załować, wiec latem lałam wodę pod nią, linie kroplującą specjalnei dociągnełam Jakieś nadzieje na ratunek? (już nie podlewamy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 10.05.2021 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 I na jednej gałęzi takie mini grzyby są: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 no i wszystko jasne - to grzyb pasożytniczy typu huba. Nie da się uratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 10.05.2021 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Strasznie szkoda Ta huba to na jednej gałęzi tylko. A jak wyciąć chore gałęzie to ma sens? Jakies ostrzykiwanie? Tak żal mi tego drzewa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 10.05.2021 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Poniżej grzybów tnij te półtora metra najmniej śr. grzybobójcze w korzenie, a nawet w wwiercone dziury w drewnie pod ciśnieniem. Ale małe szanse, jak odbije w tym roku od korzeni nowymi pędami przy pniu to ciąć cały pień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Strasznie szkoda Ta huba to na jednej gałęzi tylko. A jak wyciąć chore gałęzie to ma sens? Jakies ostrzykiwanie? Tak żal mi tego drzewa.. nie ma lekarstw. To, co widzisz, to tylko owocniki, sama grzybnia jest w środku drzewa. Skoro doszło do pojawienia się owocników, znaczy, że większa część drzewa jest już zainfekowana. W arborystyce to kwalifikuje się tylko do wycięcia. Większa wichura ci połamie. Ale możesz sie bawić w cięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts