start2010 10.05.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Witam, mam takie pytanie otóż, kupuje działkę, pomiędzy mną a sprzedającym jest oczywiście pośrednik. Chciałbym się dowiedzieć kto go będzie opłacał? Mamy podpisana umowę przedwstępna u notariusza i nie ma tam w niej nic o opłacie ani geodety który dzieli działkę ani o zapłacie dla pośrednika. Rozumiem, że w takim przypadku nie mogą sprzedający odemnie wymagać uiszczenia opłaty? Bo wiadomo PCC czy notariusza opłacam ja. Jeśli umowa nie dojdzie do zawarcia z mojej strony to tracę zadatek natomiast gdy z winy sprzedającego to on mi musi wypłacić zadatek razy dwa. Dziekuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.05.2021 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Kolega miesiąc temu kupował mieszkanie przez pośrednika i on musiał zapłacić chyba 2% wartości mieszkania pośrednikowi.Z działka jest chyba podobnie, ale dziwie się że pośrednik Ciebie o tym nie poinformował.Dlaczego Ty masz opłacać notariusza? Opłaca notariusza sprzedający, Ty płacisz umówioną kwotę sprzedającemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.05.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Witam, mam takie pytanie otóż, kupuje działkę, pomiędzy mną a sprzedającym jest oczywiście pośrednik. Czemu oczywiscie? Ja bym oczywiście przez posrednika nie kupił. Chciałbym się dowiedzieć kto go będzie opłacał? Zawsze za wszystko płaci kupujący. Im więcej "wprost" - tym mniej narzutu na to dochodzi. Dla przykładu jak nabywca dostaje fakturę na 100% prowizji i nie płaci jej sprzedawca, to ta kwota nie wpływa na PCC i taksę. O dziwo częściej jest odwrotnie - a sprzedającego przecież interesuje, ile dostanie na czysto i wszelkie opłaty dolicza do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek 92 11.05.2021 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 my też płaciliśmy wszystko jak kolega wyżej napisał.a pośrednik bierze 2% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.05.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Jest jakaś umowa pomiędzy kupującym a pośrednikiem - prawda? W tej umowie jest napisane czy kupujący płaci prowizję i jaką - prawda? Umowa pomiędzy pośrednikiem a sprzedającym nas nie interesuje. Nie sądzę aby pośrednik szukał działki komuś bez umowy bez umowy. my też płaciliśmy wszystko jak kolega wyżej napisał.a pośrednik bierze 2%płaciliście tyle ile było wpisane w umowie. Bez umowy pośrednik może nas tylko cmoknąć w czółko Lenina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.05.2021 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Nie sądzę aby ktoś to bierze pośrednika do sprzedaży nieruchomości nie podpisywał z nim umowy a pośrednik sprzedał nieruchomość na boku bez podpisania umowy ze sprzedającym.Natomiast co do opłat za notariusza, zgadza się ze płaci kupujący, pisząc słowa że to sprzedający opłaca notariusza był to z mojej strony skrót myślowy bo ostatnio kolega z pracy kupował mieszkanie od dewelopera i on nie opłacał notariusza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts