Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłaty za działkę

start2010

Recommended Posts

Witam, mam takie pytanie otóż, kupuje działkę, pomiędzy mną a sprzedającym jest oczywiście pośrednik.

Chciałbym się dowiedzieć kto go będzie opłacał? Mamy podpisana umowę przedwstępna u notariusza i nie ma tam w niej nic o opłacie ani geodety który dzieli działkę ani o zapłacie dla pośrednika.

Rozumiem, że w takim przypadku nie mogą sprzedający odemnie wymagać uiszczenia opłaty? Bo wiadomo PCC czy notariusza opłacam ja.

Jeśli umowa nie dojdzie do zawarcia z mojej strony to tracę zadatek natomiast gdy z winy sprzedającego to on mi musi wypłacić zadatek razy dwa.

Dziekuje za odpowiedź.

Kolega miesiąc temu kupował mieszkanie przez pośrednika i on musiał zapłacić chyba 2% wartości mieszkania pośrednikowi.

Z działka jest chyba podobnie, ale dziwie się że pośrednik Ciebie o tym nie poinformował.

Dlaczego Ty masz opłacać notariusza? Opłaca notariusza sprzedający, Ty płacisz umówioną kwotę sprzedającemu.

Witam, mam takie pytanie otóż, kupuje działkę, pomiędzy mną a sprzedającym jest oczywiście pośrednik.

Czemu oczywiscie? Ja bym oczywiście przez posrednika nie kupił.

Chciałbym się dowiedzieć kto go będzie opłacał?

Zawsze za wszystko płaci kupujący.

Im więcej "wprost" - tym mniej narzutu na to dochodzi. Dla przykładu jak nabywca dostaje fakturę na 100% prowizji i nie płaci jej sprzedawca, to ta kwota nie wpływa na PCC i taksę. O dziwo częściej jest odwrotnie - a sprzedającego przecież interesuje, ile dostanie na czysto i wszelkie opłaty dolicza do ceny.

Jest jakaś umowa pomiędzy kupującym a pośrednikiem - prawda? W tej umowie jest napisane czy kupujący płaci prowizję i jaką - prawda? Umowa pomiędzy pośrednikiem a sprzedającym nas nie interesuje.

Nie sądzę aby pośrednik szukał działki komuś bez umowy bez umowy.

my też płaciliśmy wszystko jak kolega wyżej napisał.a pośrednik bierze 2%
płaciliście tyle ile było wpisane w umowie. Bez umowy pośrednik może nas tylko cmoknąć w czółko Lenina

Nie sądzę aby ktoś to bierze pośrednika do sprzedaży nieruchomości nie podpisywał z nim umowy a pośrednik sprzedał nieruchomość na boku bez podpisania umowy ze sprzedającym.

Natomiast co do opłat za notariusza, zgadza się ze płaci kupujący, pisząc słowa że to sprzedający opłaca notariusza był to z mojej strony skrót myślowy bo ostatnio kolega z pracy kupował mieszkanie od dewelopera i on nie opłacał notariusza.

• Like 1