budowniczy_bob123 13.05.2021 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Jestem na etapie szukania działki pod budowę domu i moją uwagę zwróciła jedna, która ma te zalety, że jest przy drodze gminnej z potrzebnymi mediami. Jedna wada, która na tym etapie mnie zastanawia to różnica w wysokości. Na żywo trudno było mi ocenić jak duże jest nachylenie, ale udało mi się wyciągnąć "jakieś" informacje z geoportalu (załączam zdjęcie). Moje pytania:- czy takie różnice (wysokości to białe liczby na zdjęciu, jednostka: metry) bardzo utrudnią budowę albo są jakimś znakiem ostrzegawczym?- czy geoportalowi można ufać jeśli chodzi o pomiary wysokości? Jest jakieś lepsze źródło takich informacji? Zdjęcie poglądowe: https://imgur.com/O5VbC8l Dodam, że działka, która mnie interesuje to 13/8 i że wg map historycznych nigdy nic na tych działkach nie bylo (ani wody, ani budynków). Z góry dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.05.2021 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 ad1. Nie utrudnią. Architekt zaprojektuje coś odpowiedniego. Np piętrowy dom z lekko obniżonym salonem od południa, albo parterowy na 3 poziomach - salon - częśc nocna i garaż.ad2. Geodeta, ale to kosztuje. Moim zdaniem na oko wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 13.05.2021 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Przy metrze różnicy w obrębie budynku robiłbym piwnicę od ściany sąsiadującej z podwyższonym gruntem w fundamentach widziałbym pogłębiony mur oporowy. Ale to wymaga dokładnym badań geologicznych i współpracy z konstruktorem fundamentów i domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2021 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Zdjęcie poglądowe: https://imgur.com/O5VbC8l Dodam, że działka, która mnie interesuje to 13/8 To wrzuć, co jest wyżej. Bo co niżej, to problem tych, co niżej. Ale jak Ciebie będzie zalewała woda z góry, to Twój problem (i Twoich fundamentów - zobacz np. reportaż o Arce Koniecznego jak musiał kombinować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy_bob123 13.05.2021 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 To wrzuć, co jest wyżej. Bo co niżej, to problem tych, co niżej. Ale jak Ciebie będzie zalewała woda z góry, to Twój problem (i Twoich fundamentów - zobacz np. reportaż o Arce Koniecznego jak musiał kombinować). Masz rację, wypadło mi to z głowy. Dorzucam zdjęcie z tym, co jest wyżej (swoją drogą - to wodociągi). PS. Przy okazji jak już wrzuciłem większy obszar: myślę konkretnie o działce 13/7+13/8. Zdjęcie: https://imgur.com/kiLpOf0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts