Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka czy dom z poddaszem

Recommended Posts

trochę dziwne myślenie, przy założeniu, że odpada piwnica i garaż. Ciekaw jestem gdzie będziesz trzymał wszystkie sezonowe pierdolety? Przed domem, a może w 3 metrowej kotłowni? Przy dwuspadowym dachu możesz zaprojektować sobie konkretny stryszek. Przy kopercie starczy Ci miejsca na klapki basenowe.

IMO brak garażu to największa głupota... którą sam popełniłem.

Zawsze może postawić jakiś ładny blaszak (są takie teraz :p) 4x6 jak mu miejsce na działce pozwala, jednak budowa garażu to dość droga inwestycja.

trochę dziwne myślenie, przy założeniu, że odpada piwnica i garaż. Ciekaw jestem gdzie będziesz trzymał wszystkie sezonowe pierdolety? Przed domem, a może w 3 metrowej kotłowni? Przy dwuspadowym dachu możesz zaprojektować sobie konkretny stryszek. Przy kopercie starczy Ci miejsca na klapki basenowe.

IMO brak garażu to największa głupota... którą sam popełniłem.

Z takim stryszkiem problem jest taki, że dostęp do niego jest przez schody strychowe. Wnoszenie po takich schodach dużych albo ciężkich rzeczy jest bardzo niewygodne. Nie wyobrażam się tarabanić na stryszek np. z kosiarką czy rowerem. Więc jakiś blaszak albo domek narzędziowy to minimum przy domu.

Kolejna sprawa - rozumiem, że dom jest budżetowy, ale zaplanowałbym jeszcze oddzielne WC. Nie podniesie to drastycznie kosztów a czekanie z dwójką aż ktoś skończy kąpiel - średnia sprawa....

Z takim stryszkiem problem jest taki, że dostęp do niego jest przez schody strychowe. Wnoszenie po takich schodach dużych albo ciężkich rzeczy jest bardzo niewygodne. Nie wyobrażam się tarabanić na stryszek np. z kosiarką czy rowerem. Więc jakiś blaszak albo domek narzędziowy to minimum przy domu.

zgadzam się, ale ja broń Boże nie wnoszę na strych kosiarki a tym bardziej roweru :D Na strychu trzymam lekkie rzeczy, które nie mogą być trzymane w takiej wilgoci i temp. jaka panowałaby w blaszaku. Ciuchu, milion sezonowych butów żony, jakieś stare zabawki itd. Wbrew pozorom dużo tego jest ..

Na strychu trzymam lekkie rzeczy, które nie mogą być trzymane w takiej wilgoci i temp. jaka panowałaby w blaszaku.

To ocieplałeś strych-graciarnię i chłodzisz go/ogrzewasz, że masz tam lepsze warunki niz w blaszaku? U mnie blaszaku byłyby lepsze warunki, bo na dachu zero cienia - blaszak trochę by dostał a grunt bez termoizolacji grzałby zimą a chłodził latem. Ale ja mam izolowany strop, a nie połacie.

Nie ma złotego środka i tu mowa o wyższości jednych świąt nad drugimi.

Istotne aspekty o:

-powierzchnia zabudowy

-koszt budowy (strop, dach, schody ściany)

-zagospodarowanie przestrzeni

-przemieszczanie się po schodach

-ew. okna dachowe

-a czasami inne aspekty jak np. spanie na parterze w lecie przy otwartym oknie czy lepiej na poddaszu?

Ale przy małym domku -raczej parterówka/

Edytowane przez Tolo74

Nie ma złotego środka i tu mowa o wyższości jednych świąt nad drugimi.

To nie jest szukanie jakiegokolwiek środka. To kwestia osobnicza, trzeba znać swoje przyzwyczajenia, priorytety, sposób funkcjonowania i wtedy wybór jest prosty. Dla nieznających siebie można spróbować oszacować np. co tańsze albo co szybciej albo ...