Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa zamka/wkladki w drzwiach

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam problem: w drzwiach luzuje się klamka. Wskutek otwierania/zamykania drzwi coraz częściej czuć było poruszanie się klamki, doszło w końcu do sytuacji takiej jak na zdjęciu. Odnoszę wrażenie, jak nic z tym nie zrobię to przy następnej próbie wejścia do pokoju klamka po prostu zostanie wyrwana, co gorsza, bez możliwości otwarcia drzwi. Sytuacja jest więc potencjalnie niebezpieczna. Chciałbym to naprawić we własnym zakresie i pytanie jak się do tego zabrać: Jak ten mechanizm się nazywa żebym mógł znaleźć informację na jego temat. Widzę że śruby były wkręcane w drzwi i to z nimi jest główny problem.

Swoją drogą w drugich drzwiach występuje identyczny problem, ale w mniejszym stopniu. Drzwi od jednego producenta, z innymi nie ma problemu. Firma która montowała drzwi juz zbankrutowała, brak kontaktu wszelakiego. Bardzo proszę o pomoc

klamka-drzwi.jpg

Jestem obecnie w pracy nie mam jak sprawdzić. Będąc w temacie (częściowo...) - jak byście wycenili taką usługę? Samą robociznę oraz opcję z częściami? Szukając fachowca o co najlepiej jest się zapytać tzn. nie znam się na standardach zamków (tutaj trzeba będzie wiercić, w innych nie ma takiej konieczności). Podwarszawska miejscowość.

Powinienem zacząć od pytania: jak zdjąć klamkę w stanie obecnym? Wyszarpać siłowo czy próbował te śruby jakoś wykręcać (np. obcęgami)?

Wygląda na taniego "chińczyka". Takie klamki ekipy montują na wkręciki, bo szybko, a najpewniej dostarczone śruby przelotowe były słabe i wylądowały w śmietniku.

Do tego drzwi z plastrem miodu lub mdf i się wyrobiło.

Rozeta klamki wgląda na nakręcaną (odkręcisz jak słoik). Będą dwie śrubki. Jak nie za długie to je przekręć w inne dziurki, ale zdecydowanie lepiej jakbyś zamontował to na przelotówki. Być może dostaniesz je w sklepie z drzwiami za złotówkę, albo dwie.

Ile może kosztować fachowiec? Nie mam pojęcia. Koszt materiałów żaden. Praca - 15 minunt. Dojazd zajmie więcej.

....Ile może kosztować fachowiec? Nie mam pojęcia. Koszt materiałów żaden. Praca - 15 minunt. Dojazd zajmie więcej.

Fachowiec, który wie jak to wykonać będzie kosztował i powinien kosztować! Fachowiec podkreślam, który przyjedzie, naprawi i wystawi fakturę!:yes: Płacimy za wiedzę i doświadczenie a nie za sam "czas pracy" różnie pojmowany..

Gdyby stawki uzależnione były od czasu pracy to stomatolog czy radca prawny za 15 minut pracy nie powinien brać więcej jak 10, max 15 zł , zwłaszcza, że to jego trzeba odwiedzić poświęcając kilka godzin na dojazd i powrót...Na swoje nieszczęście, mam problem ze znalezieniem takowych...:confused:

Edytowane przez stary

Masz rację.

Dlatego ja nie mógłbym być prawnikiem czy lekarzem, bo jak za krótkie pogaduszki brać kasę... ;)

A całkiem poważnie: jakbym dostał takie zlecenie, to nie wiem czy za 50 zł bym się podjął, nie mówiąc już o dojeździe. Dożyliśmy czasów, że za 20zł ciężko doprosić się o podniesienie z krzesła.

Jeszcze tylko gastronomia działa, gdzie za tyle np.: zrobią pizzę i ją dowiozą..

Bardzo dobre słowa. Aż dam Ci plusa za pomocny post :)

Dzięki takim jak Ty czuję się potrzebny.

Ten plus to jest dodatni czy ujemny (po Wałęsie)? Boję się że jak uzbieram więcej -to będę mógł wymienić na epresso w Orlenie.

Teraz poprośmy autora wątku jak postepy? Może coś pomóc?

Te śruby w Leroy nazywają się "Śruby montażowe do klamek na rozecie 30-54".

Trzymamy kciuki -dasz radę, nie martw się, drzwi nie wybuchną (chyba) ;)

Pamiętaj!! Ta nauka przyda Cie się wkrótce do innych drzwi.

Wybuchu (raczej) się nie obawiam chociaż kto wie... Nie chciałbym jednak pozostać z rozgrzebanymi drzwiami ze względu na małe dzieci. Będę wszytskie odpowiedzi szczegółowo analizował i googlował. Chciałbym jedynie o potwierdzenie, czy obejdzie się bez wiercenia i co trzeba kupić?

P.S. Drzwi marki Porta.

Pamiętaj o zasadach BHP ponieważ jest niebezpieczeństwo zatrzaśnięcia się w środku więc miej przy sobie telefon z numerem sąsiada. W najgorszym wypadku 112.

Myślę, że przewercenie jest najtrwalsze. Ale sprawdz czy po drodze wiercenia nie ma blachy stalowej zamka. Można dla ostrożności zamek zdemontować. Zobaczysz jak wygląda. A trzyma się chyba na dwóch śrubach z boku drzwi.

Kup sobie np. coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/sruby-przelotowe-do-montazu-klamek-szyldow-6924142097

Nie znam w/w sprzedawcy jakby coś.

Śruba przelotowa do klamki ma to nazwę. W budowlanych masz też takie rzeczy za kilka złotych. Trzeba wiercić na wylot (równo) i skręcić sobie 2 części tej śruby.

Te przewężenia są do odłamania za długiego gwintu. Oczywiście kombinerkami łapiesz za część do odłamania, bo inaczej sobie gwint schrzanisz.