Michalb123 15.05.2021 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Witam, jakiś czas temu kupiłem mieszkanie w kamienicy, wszystko było w porządku do czasu ,gdy sąsiad nie spowodował pożaru, niestety moje mieszkanie ma z nim ścianę wspólną, a on sam wyprowadził się zostawiając ten pustostan z dziurawym dachem i wybitymi oknami na pastwę bezdomnych.Grzyb w masowych ilościach pojawił się w sklepie pod nim. Proszę o pomoc co zrobić, żeby w jakiś sposób odizolować tę ścianę od wilgoci z jego mieszkania, żeby grzyb nie przeszedł do mnie i czy jest w ogóle jakiś sposób, żeby ratować moje mieszkanie, ponieważ w takiej sytuacji sam zostanę bez dachu nad głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.05.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 a on sam wyprowadził się zostawiając ten pustostan z dziurawym dachem i wybitymi oknami na pastwę bezdomnych. Jest tam jakaś wspólnota, spółdzielnia? To przecież wystawia budynek na niszczenie i zapewne łamie parę przepisów. Proszę o pomoc co zrobić, żeby w jakiś sposób odizolować tę ścianę od wilgoci z jego mieszkania, żeby grzyb nie przeszedł do mnie i czy jest w ogóle jakiś sposób, żeby ratować moje mieszkanie, ponieważ w takiej sytuacji sam zostanę bez dachu nad głową. Jakiekolwiek prace od twojej strony to będzie puder na trąd. Należy uszczelnić dach i okna u sąsiada, odciąć źródło wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Witam, jakiś czas temu kupiłem mieszkanie w kamienicy, Skoro kupiłeś mieszkanie, to macie wspólnotę. Dach jest wspólny - więc wszyscy (nawet ci, co mieszkają pięć pięter niżej) mają obowiązek go utrzymywać. I to jedyna słuszna droga. Skoro był pożar i szkoda nie została zlikwidowana to znaczy, że nie było ubezpieczenia? Nie da się ubezpieczyć tylko części wspólnych (przynajmniej jak kilka lat temu dobijałem się do co większych ubezpieczycieli to żaden nie miał czegoś takiego w ofercie i wspólnota musiała ubezpieczyć cały budynek, chociaż praktycznie wszystkie mieszkania miały osobne ubezpieczenia bo były na kredyt i bank wymagał ubezpieczenia). Ile jest mieszkań w tej nieruchomości i kto zarządza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalb123 15.05.2021 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Skoro kupiłeś mieszkanie, to macie wspólnotę. Dach jest wspólny - więc wszyscy (nawet ci, co mieszkają pięć pięter niżej) mają obowiązek go utrzymywać. I to jedyna słuszna droga. Skoro był pożar i szkoda nie została zlikwidowana to znaczy, że nie było ubezpieczenia? Nie da się ubezpieczyć tylko części wspólnych (przynajmniej jak kilka lat temu dobijałem się do co większych ubezpieczycieli to żaden nie miał czegoś takiego w ofercie i wspólnota musiała ubezpieczyć cały budynek, chociaż praktycznie wszystkie mieszkania miały osobne ubezpieczenia bo były na kredyt i bank wymagał ubezpieczenia). Ile jest mieszkań w tej nieruchomości i kto zarządza? spalone mieszkanie jest w kamienicy obok, ktora jest przylepiona do kamienicy w ktorej mieszkam i mamy wspolna sciane, jest zadluzona i ma 3 wspolwlascicieli, aczkolwiek jest to zabytkowa kamienica najbardziej reprezentatywna w moim miescie wiec jest szansa ze ktos to odkupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalb123 15.05.2021 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 w tamtej kamienicy sa 2 sklepy i fryzjer jeden z nich zostal zamkniety z racji na grzyba ktory zajal 1/4 lokalu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 16.05.2021 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Tak czy siak prace trzeba zacząć od dachu. Z Twojej strony tanim i szybkim rozwiązaniem jest ocieplenie Twojej ściany ale u sąsiada.Może przejście sobie zrób -jak tam pustostan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts