Stasiu 16.05.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Witam , mój znajomy (brak dostępu do kompa-internetu) , poprosił mnie bym zapytał, czy jest możliwość ogrzania domu fotowoltaiką (obecnie zużywa 6 - 7 ton węgla na sezon + CWU ma na prąd) dom piętrowy z lat 70 nie ocieplony ze starymi drewnianymi podwójnymi i oknami ) , myśli o założeniu wodnego bufora ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.05.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 czy jest możliwość ogrzania domu fotowoltaiką. Nie ma takiej możliwości. Fotowoltaika nie produkuje ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 16.05.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Bufor plus grzałka i jakieś 50kwp (pięćdziesiąt) paneli powinno sie udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 16.05.2021 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 oczywiście , chodziło o bufor + grzałka , ale najbardziej chodzi o to czy to będzie się bilansować , 50 paneli to raczej sporo , a dom dosyć mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 16.05.2021 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 50 kWp to 100-150 paneli ale tyle to chyba nie potrzeba. Może zmniejszyć ilość trzy krotnie i zakupić pompę ciepła albo dobrze ocieplić dom. Co by nie zrobił to koszty ogromne. Najlepiej zacząć od wymiany okien i termoizolacji a póżniej myśleć o reszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 16.05.2021 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 OK dzięki za info , też tak myślałem , ale wolałem się upewnić , jedyne rozsądne rozwiązanie to raczej kocioł na biomasę - (pellet) , bo ogrzewanie propan-butan też pewnie wyjdzie drogo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.05.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 OK dzięki za info , też tak myślałem , ale wolałem się upewnić , jedyne rozsądne rozwiązanie to raczej kocioł na biomasę - (pellet) , bo ogrzewanie propan-butan też pewnie wyjdzie drogo ? Wyjdzie podobnie. Strata kWh to strata kWh i bez ograniczenia tych kWh ilość energii do ogrzania tego domu będzie taka sama niezależnie czym będzie grzał. A pellet ma drogą kWh I te 5-7 ton trzeba będzie przerzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 16.05.2021 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 OK , jeszcze raz dzięki , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts