_Porter_ 16.05.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Witam,Dostałem wycenę rekuperacji z kilkoma możliwymi rekuperatorami.Waham się pomiędzy dwoma w/w. Ceny zbliżone, Komfovent niewiele droższy.Który waszym zdaniem będzie lepszy? Jak z cenami filtrów do takich rakuperatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.05.2021 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Z dwojga złego Domekt bo odzyskuje wprawdzie nędzne ilości ciepła, to za to odzyskuje też wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Porter_ 16.05.2021 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Nędzne ilości ciepła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.05.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Jak ThesslaGreen bez odzysku wilgoci to wybór na Domekt.Jakby ThesslaGreen z odzyskiem wilgoci to obojętnie, tańszy, jakkolwiek. Co do nędzności to tylko specyficzne poczucie liczb przez Kaizena dla którego 85-90% to nędza a 95% to kosmiczna technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Porter_ 16.05.2021 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 też uważam że 85% procent nie jest złym wynikiem, szczególnie, że Komfovent raczej podaje rzetelne dane a z innymi producentami bywa różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.05.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Sumarycznie obrotowy odzyskuje naprawdę dużo, więc tutaj zostaje kwestia odzysku wilgoci - osobiście grałbym ThesslaGreen i dokupił wymiennik entalpiczny. Chyba że Domekt wyjdzie taniej, to też będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.05.2021 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Nędzne ilości ciepła?? Do 85% wg karty technicznej. Jak masz za oknem +5* (średnia w sezonie grzewczym jest gdzieś w tych okolicach) to przy 85% i 22* na wywiewie i 19,4* na nawiewie odzyskujesz 0,96kW @ 200m3/h. Przy 95% (wg karty Thesslagreen) masz przy 22* na wywiewie masz na nawiewie 21,15* (większy komfort) i odzysk 1,08kW. 120W wydaje się niewiele. Ale jak pomnożysz przez 200 dni x 24h to wychodzi 576 kWh rocznie różnicy. Więc wybierając 85% tracisz na złotówkach, tracisz na komforcie cieplnym - zyskujesz na komforcie wilgotnościowym. Persaldo pewnie wyjdziesz na plus i finansowo, i od względem komfortu jak doliczysz koszty nabycia, eksploatacji i niewygodę nawilżania przy Thessli. Ale obydwa wybory IMO są złe. Wybierać należy między rekuperatorami z wymiennikiem przeciwprądowym ERV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.05.2021 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 też uważam że 85% procent nie jest złym wynikiem, szczególnie, że Komfovent raczej podaje rzetelne dane a z innymi producentami bywa różnie Nie ufasz producentom, ufaj niezależnym pomiarom w rzeczywistym domu: https://forum.muratordom.pl/entry.php?132730-Wykres-jak-spada-sprawno%C5%9B%C4%87-rekuperatora-bez-odzysku-wilgoci https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369974-ERV-perpetum-mobile-Czyli-ciekawostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 29.03.2022 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 Na korzyść Thessli - dużo cichszy.Też wybieram pomiędzy dwoma powyższymi i szczerze mówiąc nie wiem co wybrać.Odzysk wilgoci to jednak duży plus, o tłumiki zawsze można dołożyć.Cena obu podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 01.04.2022 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Mam Komfovent Domekt R450, choć już prawie kupiłem Thessle. Skłonił mnie właśnie odzysk wilgoci. REkuperator użytkuje rok. Po roku padł jeden z czujników, ale wymienili na gwarancji. Co do samej wilgoci, to żona czasem się skarży że jest za sucho w domu Nie wiem jak działają inne reku, ale co mnie zastanawia, smażenie ryby czuć jeszcze następnego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.04.2022 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Thessla z odzyskiem będzie odpowiedzią na pytanie Co do smażonej ryby, do takich zadań mam specjalny tryb. Nad płytą w ścianie wywiew, reku zmienia bilans - więcej nawiewa niż wywiewa, zwiększa ciąg i ryby nie czuć. Nawet przy wymianie 600m3 bez włączonego wyciagu nad płytą zapach z kuchni się rozchodzi. Wbrew pozorom to nie jest duża wymiana i dfuzja jest szybsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.04.2022 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Na smażenie ryby czy schabowych reku wyłączam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 14.04.2022 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Mam Komfovent Domekt R450, choć już prawie kupiłem Thessle. Skłonił mnie właśnie odzysk wilgoci. REkuperator użytkuje rok. Po roku padł jeden z czujników, ale wymienili na gwarancji. Co do samej wilgoci, to żona czasem się skarży że jest za sucho w domu Nie wiem jak działają inne reku, ale co mnie zastanawia, smażenie ryby czuć jeszcze następnego dnia. A jak oceniasz głośność pracy całej instalacji? Masz tłumiki na nawiewie i wywiewie? Słychać go na max obrotach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 23.08.2022 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 A jak oceniasz głośność pracy całej instalacji? Masz tłumiki na nawiewie i wywiewie? Słychać go na max obrotach? Nie mam tłumików. Nie muszą być max obroty, wystarczy standardowy tryb a słychać szumiące powietrze (to chyba standard przy rekuperatorze). Aczkolwiek reku jest w garaż (garaż w bryle domu). W łazience, która sąsiaduje z garażem słychać pracujący wymiennik obrotowy, taki specyficzny rytmiczny dźwięk W pozostałych pomieszczeniach nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 24.08.2022 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Nie mam tłumików. Nie muszą być max obroty, wystarczy standardowy tryb a słychać szumiące powietrze (to chyba standard przy rekuperatorze). nie jest to standard. U mnie na 100% mocy nie slychac absolutnie nic. Tylko ja mam parterówke i instalację zrobioną na spiro, duże przekroje są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.08.2022 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Domekt nie należy do cichych urządzeń.Ważne by zwrócić uwagę do jakiej normy odnosi się wartość dB podana w dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 26.08.2022 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 No dziwna sprawa wg mnie że słychać tę instalację. Nie mam jeszcze punktu odniesienia bo moja wciąż nie uruchomiona ale jednak z jakiegoś powodu te tłumiki wrzucili u mnie. Podzielę się opinią po uruchomieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.08.2022 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Niestety znajomu na halas z Domekta tez sie skarzyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 06.09.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Nie zgodzę się z tym, że Domekt jest "głośny".W czerwcu 2022 wymieniłem Pro-Vent Mistral 600 PRO EC (wymiennik przeciwprądowy) na Komfovent Domekt R600H (wymiennik obrotowy).Wymieniana była tylko centrala wentylacyjna. Instalacja jest z roku budowy domu (2012), zrobiona BARDZO dobrze: rury spiro, duże przekroje, bez dodatkowych tłumików. Sam dom bez problemu spełnia obecne normy energetyczne.Moje obserwację są takie:- głośność na zbliżonym poziomie przy zbliżonych przepływach powietrza (nie mierzyłem w dB, to odbiór subiektywny)- skuteczność wentylacji (na razie mogę wypowiedzieć się tylko o okresie letnim) bardzo podobna- sterowanie bez porównania lepsze w Domekt R600H (sterownik ścienny + aplikacja)- informacja zwrotna (temperatura nawiewy, wyciągu, RH%, itp.) bez porównania lepsze w Domekt R600HZwykle korzystam z przepływów rzędu 150 - 200 m3/h dla 3 osób, w programie dobowym dostosowanym do obecności w domu. Przepływy zbilansowane, nawiew trochę większy niż wywiew.Dom jest dość duży, o kubaturze około 800 m3.W Domekt R600H widzę w zasadzie tylko jeden minus: nie można zejść z wentylacją poniżej 140 m3/h. Można ją (programowo lub zdalnie) wyłączyć. W Pro-Vent Mistral był szerszy zakres regulacji pracy wentylatorów ale wtedy nie mierzyłem przepływów w poszczególnych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.09.2022 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Jeśli domekt ma głośność na zbliżonym poziomie do mistrala sprzed ładnych kilku lat, to tym bardziej średnio świadczy o samej centrali jeśli chodzi o generowany hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts