Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody strychowe

Recommended Posts

Chcę zamontować schody strychowe, rozmiar 120 x ... i pojawia się problem. Mam dwie możliwe miejscówki - w pierwszej odległość między belkami ma 70,5cm, w drugiej ok. 69cm. Chcę zamontować zwykłe, standardowe (nie ma wymiar) schody i pytanie jak to zagadnienie rozwiązać. Jakieś podpowiedzi mile widziane.

A czy otwory nie są zbyt wąskie lub zbytnio szerokie? Przy otworze ponad 70cm nie będą pasowały 70-tki.

Trzeba było myśleć ;)

Mam strop drewniany i widziałem, że będą schody strychowe.

Odwiedziłem przed montażem parę firm,które te schody produkują i znałem wymiary.

Była korekta rozstawu belek w związku z tym.

Czyli polskie przysłowie brzmi "jak masz ch...to kombinuj"

Tutaj są wydmuszki zatem improwizuj :D

Pomierzyłem i wyszło, że na szerokości mam 69,6cm więc tu powinno być OK. Gorzej z długością - mam dokładnie 120cm od belki do ścianki działowej

Bez tytułu.jpg

Obawiam się, że schody drewniane, które chciałem kupić (Fakro, LTK Energy) będą za długie (potrzebują dodatkowe 3 cm na cofnięcie płyty).

Mam więc chyba dwie opcje:

1/ kupić schody LMS lub LMK Komfort (nie potrzebują owych 3 cm na płytę) - trochę tracę na termice bo przy ociepleniu pianką PUR sufitu poddasza zrobi się mostek (?)

2/ dołożyć do podłogi 20cm i kupić schody LTK Energy 70 x 100 - mniejszy otwór to i mniejsza wygoda targania szpargałów na stryszek.