Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgoda współwłaścicieli

Adam240

Recommended Posts

Witam,

Mam działkę budowlaną do której prowadzi droga wewnętrzna, której jestem współwłaścicielem. Wiem że od strony formalnej aby cokolwiek móc zrobić z drogą wewnętrzna potrzebuje zgody wszystkich lub przynajmniej większości pozostałych współwłaścicieli.

Pytanie jest skąd w praktyce mogę wziąć kontakt do pozostałych współwłaścicieli? Jest to nowe powstające miniosiedle. Nikt się nie zna. Część działek do których prowadzi ta samą droga wewnętrzna jest już sprzedana a część jeszcze pozostaje u właściciela który podzielił pole i sprzedaje działki.

W jaki sposób kontaktowaliacie się w sprawie przyłączy a także np utwardzenia drogi?

Pozdrawiam

Dlatego najlepiej od razu ustanowić notarialnie służebność dla dostawców medów. Wtedy nie trzeba żadnych zgód. W tym przypadku to musztarda po obiedzie, ale może komuś, kto planuje zakup takiej nieruchomości, się przyda.

Jeśli chodzi o dane innych współwłaścicieli to są podane imiona i nazwiska na liście z Urzędu Miasta informującym o podatku.

W dziale II KW też nie ma adresów - są imię, nazwisko, imiona rodziców i PESELE.

Zawsze to jakiś punkt zaczepienia.

Dlatego najlepiej od razu ustanowić notarialnie służebność dla dostawców medów. Wtedy nie trzeba żadnych zgód.

Trzeba.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368339-Ksiega-wieczysta-czy-musz%C4%99-czeka%C4%87&p=8005927&viewfull=1#post8005927

Dla jasności - PGE ma służebność.

Z tym że będę potrzebował zgody współwłaścicieli się liczyłem i było to poniekąd odzwierciedlone w cenie działki ale nawet podobny temat jak utwardzenie owej drogi wewnętrznej. Nie mam pomysłu kto i w jaki sposób miałby się za to zabrać (jakaś zrzutka? zarząd nad tą inwestycja??) skoro wzajemnie swoich numerów nawet nie znamy żeby zapytać kto i co o tym sądzi.