artx123 19.05.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Cześć, Rozważam rozpoczęcie budowy domu w innym mieście, oddalonym od tego gdzie mieszkam o ok. 50 KM (dojazd autostradą, ~30-40 min.). Na co powinienem się przygotwać? Na co uważać żeby tego nie żałować? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.05.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 trudno powiedziećWyobraź sobie typowy dzień, musisz dojechać i wrócić, czasami może dwa razy dziennie, a jak coś zapomnisz?Jak długo planujesz budować? Jeżeli w jeden sezon to będzie w pocie ale szybko. Może ktoś z okolicy ogarnie Ci częsciowo budowę, może sąsiadowi zapłacisz za doglądanie placu budowy i relacje, monitoring?Daleko od budowy masz sklepy budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.05.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Jakim trybem chcesz budować? Do SSO miałem jedną ekipę kompleksowo. Ogarniali temat sami, jechałem na kontrolę jak mi pasowało a nie, że nagle muszę gnać by przyjąć transport, bo przyjechał niezapowiedziany transport. Na koniec dnia pracy plac posprzątany, brama zamknięta. Raz pojechałem zabezpieczyć otwory okienne na przestój zimowy, patrzę a tu już wszystkie otwory zafoliowane. Ale konrolować trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.05.2021 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Ja buduje 150km od Katowic tyle ze dom rekreacyjny. Jak nie interesują Cię codzienne postępy, przykładanie się ekip itd to możesz wpaść raz na tydzień zapłacić zaliczkę i z bani. W najbliższym składzie budowlanym możesz się umówić tak samo na płatności raz w tygodniu lub zamówić sso z materiałem. Ja z racji zawodu bywam tam przynajmniej raz w tygodniu. Dziś umówiłem się na piątek na montaz POŚ. Poszukaj miejscowej ekipy, która podpowie wykonawców na kolejne etapy. Nie jest to trudna sprawa ale już teraz oszczędzaj urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.05.2021 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Zaliczki tylko w ostateczności i tylko na nieiwelką część, np. materiał na tydzień.Najlepiej z rozliczać się PO wykoananiu przez ekipę jakiegoś etapu. Niech choćby te etapy miały by być rozbite na tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.05.2021 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Jakim trybem chcesz budować? Do SSO miałem jedną ekipę kompleksowo. Ogarniali temat sami, jechałem na kontrolę jak mi pasowało a nie, że nagle muszę gnać by przyjąć transport, bo przyjechał niezapowiedziany transport No i to jest wzór na budowę bez stresu Miałem podobnie, ekipa od 0 po rynny. Wszystko na telefon do Szeryfa ekipy, że będzie dostawa taka i taka, przyjac i ładnie poukładać, że Kierbud się pojawi oglądać to i owo, że z gminy przyjadą itp. Szeryf mi ufał i wzajemnie, ja jemu ufałem. Przez całą budowę do SSO nie straciliśmy zaufania do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artx123 22.05.2021 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Koniecznie chcę aby przynajmniej do stanu SSO była to jedna ekipa. To czy firma dodatkowo sama ogarnie sobie dach czy załatwi podwykonawcę w sumie nie robi mi większej różnicy. Nie wyobrażam sobie odbierania każdego transportu, tym bardziej, że przeżyłem już coś takiego przy okazji budowy garażu, który stawiałem w swoim starym/aktualnym domu. Idealnie gdyby udało się znaleźć ekipę, która pociągnie budowę do stanu +/- deweloperskiego, ale wiem, że może nie być łatwo takich znaleźć. Czy ktoś zna takie firmy i może polecić? Budowa będzie miała miejsce na śląsku, w Gliwicach (można pisać na priv). Nie pamiętam już jak nazywa się ta usługa, ale słyszałem o opcji załatwienia sobie takiego jakby dodatkowego, nieformalnego kierownika budowy (nadzór inwestorski czy jakoś tak...). Oczywiście gościowi będzie trzeba posmarować za doglądanie budowy, ale już chyba wolę to niż zrywanie się w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.05.2021 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Nadzór Inwestorski - to nie jest smarowanie. To jest zapłata za pracę dla ciebie. Smarowanie to gdybyś dawał w łapę jak w stanie wojennym flaszka 0,5 za kanister 20. Czy tak trudne jest rozróżnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 22.05.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Nadzór Inwestorski - to nie jest smarowanie. To jest zapłata za pracę dla ciebie. Smarowanie to gdybyś dawał w łapę jak w stanie wojennym flaszka 0,5 za kanister 20. Czy tak trudne jest rozróżnienie? Tak się oburzylas jakbyś coś miała na sumieniu?! Ja zrozumiałem co autor miał na myśli. Wydaje mi się ze lepiej znaleść dobrego kierownika, który będzie częściej na budowie niż to tylko wymagane niż dobierać kolejna osobę. Oczywiście ze taki kierownik jest automatycznie więcej wart ale coś za coś. Aha no i najlepiej by było jakby się nie znali z wykonawca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.05.2021 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 To czy zrozumiałem nic nie ma do rzeczy. Należy pisać konkretnie. Ciemny lud do dzisiaj tego nie rozróżnia, tak im fuchy wrosły w świadomość. Zamawiają usługę, dokumenty są podpisane a chcą bez faktury. Marzy się wielkie oszustwo jak przy zabobonach. Ot polska tradycja. Poniżej kabaretowy przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artx123 24.05.2021 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 @Bertha, jeżeli tak uraziło Cię słowo "posmarowanie" to przepraszam, ale nie miałem na myśli nic złego. Dla mnie to coś naturalnego, że za wykonaną usługę należy się zapłata, tu akurat nazwa "posmarowaniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.05.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Spoko, nic mnie nie uraziło lecz uważam że jest różnica między wynagrodzeniem należnym za świadczoną pracę/usługę a posmarowaniem aby "cóś załatwić". Że połowa niejednego sektora funkcjonuje metodą "z rąsi do rąsi pod stołem", tylko świadczy o patologii systemu i pazerności państwa. Neue polnische ordnung tylko to umacnia, według zasady jak wiele trzeba zmienić aby wszystko pozostało po staremu. Piekny postęp przed nami:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts