sailor_ro 21.05.2021 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Dzień dobry, Mam pytanie w kwestii praktycznej, mam działkę 540 m2 z obowiązującym MPZP, chciałbym na tej działce postawić domek do 35m2, garaż do 35m2 i wiatę.Pytanie czy te 3 budynki mogę postawić na zgłoszenie? I ewentualnie czy np. postawienie jakiegoś dodatkowego garażu typu blaszak to juz by było "nadużycie"?z góry dziękujęM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.05.2021 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 (edytowane) W prawie budowlanym jest: Art. 29. 1. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę, natomiast wymaga zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, budowa:[...]14) wolno stojących:a) parterowych budynków gospodarczych,b) garaży,c) wiat– o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; Wychodzi, że mozesz dwa na zgłoszenie.Ale musisz się wczytać w ten artykuł, bo może da się dwa na zgłoszenie i jakaś forma wiaty, altany co nie wymaga ani pozwolenia ani zgłoszenia i podpada pod ust. 2 tego artykułu. Edytowane 21 Maja 2021 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 18.03.2023 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Witam, a taki update, bo może komuś się przyda, można stawiać 3 sztuki po 35,oczywiście jak pow. zabudowy pozwala. Jeden BRI 35m2 i dwa gospodarcze po 35m2.pozdrawiamM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 26.03.2023 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 A jak polacze ścianą dwa gospodarcze budynki i zrobię wspólny dach to to jest jako jeden budynek 70m2 czy dwa po 35m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.03.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 jeden. Kiedyś czytałam wyrok sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 29.03.2023 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 A jak polacze ścianą dwa gospodarcze budynki i zrobię wspólny dach to to jest jako jeden budynek 70m2 czy dwa po 35m2? jest definicja budynku w Prawie budowlanym : " należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach " z jw wynika, że jeśli budynki będą wydzielone - to masz 2 budynki, a jak je połączysz ( bez dylatacji między nimi ) to mamy już 1 budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts