Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka budowlana z MPZP - co można postawić na zgłoszenie?

sailor_ro

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam pytanie w kwestii praktycznej, mam działkę 540 m2 z obowiązującym MPZP, chciałbym na tej działce postawić domek do 35m2, garaż do 35m2 i wiatę.Pytanie czy te 3 budynki mogę postawić na zgłoszenie? I ewentualnie czy np. postawienie jakiegoś dodatkowego garażu typu blaszak to juz by było "nadużycie"?

z góry dziękuję

M.

W prawie budowlanym jest:

Art. 29. 1. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę, natomiast wymaga zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, budowa:

[...]

14) wolno stojących:

a) parterowych budynków gospodarczych,

b) garaży,

c) wiat

– o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Wychodzi, że mozesz dwa na zgłoszenie.

Ale musisz się wczytać w ten artykuł, bo może da się dwa na zgłoszenie i jakaś forma wiaty, altany co nie wymaga ani pozwolenia ani zgłoszenia i podpada pod ust. 2 tego artykułu.

Edytowane przez giman

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
A jak polacze ścianą dwa gospodarcze budynki i zrobię wspólny dach to to jest jako jeden budynek 70m2 czy dwa po 35m2?

jest definicja budynku w Prawie budowlanym :

" należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach "

z jw wynika, że jeśli budynki będą wydzielone - to masz 2 budynki, a jak je połączysz ( bez dylatacji między nimi ) to mamy już 1 budynek