buczek 23.05.2021 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Przymierzam się do budowy domu w Górach Sowich ( na wysokości 550 m .n.m). Chyba optymalnym źródłem ogrzewania będzie pompa ciepła gruntowa. Z racji, że moja działka jest duża preferuję tańszy kolektor poziomy. Z drugiej jednak strony grunt ma tylko 2-2,5 m warstwę ziemi ( poniżej gnejs) i boję się, że w duże mrozy podziemne zródło straci na wydajności. Czy ta obawa jest uzasadniona? A może jednak starczy pompa powietrze-powietrze? Tez słyszałem, że te nowsze pompy mogą pracować bez załączenia grzałki przy dużo niższych temperaturach niż te produkowane np. 5 lat temu. Czy to prawda. Do tych powietrze - powietrze zniechęca mnie też wiadomość, że do takiego dużego domu jak mój ( ma mieć 300 metrów kw) potrzebne będą aż dwie takie pompy. Czy nie się poprzestać na jednej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.05.2021 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 .... Do tych powietrze - powietrze zniechęca mnie też wiadomość, że do takiego dużego domu jak mój ( ma mieć 300 metrów kw) potrzebne będą aż dwie takie pompy. Czy nie się poprzestać na jednej? Ta wiadomosc oparta na dokladnych obliczeniach ozc czy tylko na niesprawdzonych gdybaniach i przypuszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.05.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Nie no 550m to góry ze hej. Górale sie teraz ze śmiechu kładą Chyba doliny Sowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.05.2021 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Ta wiadomosc oparta na dokladnych obliczeniach ozc czy tylko na niesprawdzonych gdybaniach i przypuszczeniach? Chyba na opini pompiarza od gruntówek Chyba że ma zamiar wybudować dziurawca wbrew WT 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 23.05.2021 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Na podstawie schematu budynku. Teraz mam kartę charakterystyki, gdzie architekt przewidział na ogrzanie domu i ciepłą wodę 10 kW. Nie ufam tym wyliczeniom, bo znając go muszę te wyliczenia zweryfikować. Palant np wpisal cegłę porotherm, choć scisny będą z betonu komórkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 23.05.2021 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Na tej wysokości przecież są już zupełnie inne temeraty - o 5-10 stopni ziemniej niż we Wrocławiu. Snieg na mojej działce leżał praktycznie od końca marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.05.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Na podstawie schematu budynku. Teraz mam kartę charakterystyki, gdzie architekt przewidział na ogrzanie domu i ciepłą wodę 10 kW. Nie ufam tym wyliczeniom, bo znając go muszę te wyliczenia zweryfikować. Palant np wpisal cegłę porotherm, choć scisny będą z betonu komórkowego Ja na podstawie schematu budynku niewiele mogę powiedziec o mocy i ilosci pomp ciepła. Ty mozesz znacznie wiecej. To praktyka czy znajomosc tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.05.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Przymierzam się do budowy domu w Górach Sowich ( na wysokości 550 m .n.m). Chyba optymalnym źródłem ogrzewania będzie pompa ciepła gruntowa. Z racji, że moja działka jest duża preferuję tańszy kolektor poziomy. Z drugiej jednak strony grunt ma tylko 2-2,5 m warstwę ziemi ( poniżej gnejs) i boję się, że w duże mrozy podziemne zródło straci na wydajności. Czy ta obawa jest uzasadniona? A może jednak starczy pompa powietrze-powietrze? Tez słyszałem, że te nowsze pompy mogą pracować bez załączenia grzałki przy dużo niższych temperaturach niż te produkowane np. 5 lat temu. Czy to prawda. Do tych powietrze - powietrze zniechęca mnie też wiadomość, że do takiego dużego domu jak mój ( ma mieć 300 metrów kw) potrzebne będą aż dwie takie pompy. Czy nie się poprzestać na jednej? Zachęcam Cię do złożenia u nas zapytania ofertowego. To nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje! Nasi specjaliści przygotują propozycje i wyceny dla Twojego domu. Zawsze dobrze mieć porównanie, a taka bezpłatna wycena Ci to umożliwi. Zapytanie ofertowe u nas możesz złożyć TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.05.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Jak ja uwielbiam te reklamowe posty wieśmana! Wiem, wiem... płaci to może. Ale jakby w odpowiedzi w tym wątku pokazali opomiarowaną instalację założoną w zbliżonych warunkach klimatycznych to aż sam bym przyklasnął. No a tak to mamy właściwie klasyczny spam Tyle, że dopuszczalny przez moderatorów bo opłacony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.05.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 W takim razie zachęcam do złożenia zapytania ofertowego, to dostaniesz taką specjalną, spersonalizowaną i bezpłatną. Będziesz mógł sobie przeanalizować i przynajmniej będzie dla Ciebie użyteczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Expert marki Bosch 09.06.2021 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Witam. Nowe pompy ciepła firmy Bosch osiągają bardzo dobre parametry nawet w niskich temperaturach, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie komfortu cieplnego w domu niezależnie od warunków zewnętrznych.Na poniższej stronie może się pan zapoznać z ofertą pomp ciepła:https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/ocs/budynki-mieszkalne/pompy-ciepla-1221702-c/ Zachęcam do kontaktu z naszym autoryzowanym partnerem, który z pewnością rozwieje Pana wątpliwości i pomoże w dobraniu najlepszych możliwych urządzeń. Najbliższego autoryzowanego partnera znajdzie Pan na stronie: https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/ Pozdrawiam----------------------------------Konsultant Bosch Termotechnika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts