Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa w górach?

buczek

Recommended Posts

Przymierzam się do budowy domu w Górach Sowich ( na wysokości 550 m .n.m). Chyba optymalnym źródłem ogrzewania będzie pompa ciepła gruntowa. Z racji, że moja działka jest duża preferuję tańszy kolektor poziomy. Z drugiej jednak strony grunt ma tylko 2-2,5 m warstwę ziemi ( poniżej gnejs) i boję się, że w duże mrozy podziemne zródło straci na wydajności. Czy ta obawa jest uzasadniona? A może jednak starczy pompa powietrze-powietrze? Tez słyszałem, że te nowsze pompy mogą pracować bez załączenia grzałki przy dużo niższych temperaturach niż te produkowane np. 5 lat temu. Czy to prawda. Do tych powietrze - powietrze zniechęca mnie też wiadomość, że do takiego dużego domu jak mój ( ma mieć 300 metrów kw) potrzebne będą aż dwie takie pompy. Czy nie się poprzestać na jednej?

.... Do tych powietrze - powietrze zniechęca mnie też wiadomość, że do takiego dużego domu jak mój ( ma mieć 300 metrów kw) potrzebne będą aż dwie takie pompy. Czy nie się poprzestać na jednej?

Ta wiadomosc oparta na dokladnych obliczeniach ozc czy tylko na niesprawdzonych gdybaniach i przypuszczeniach?

Na podstawie schematu budynku. Teraz mam kartę charakterystyki, gdzie architekt przewidział na ogrzanie domu i ciepłą wodę 10 kW. Nie ufam tym wyliczeniom, bo znając go muszę te wyliczenia zweryfikować. Palant np wpisal cegłę porotherm, choć scisny będą z betonu komórkowego

Na podstawie schematu budynku. Teraz mam kartę charakterystyki, gdzie architekt przewidział na ogrzanie domu i ciepłą wodę 10 kW. Nie ufam tym wyliczeniom, bo znając go muszę te wyliczenia zweryfikować. Palant np wpisal cegłę porotherm, choć scisny będą z betonu komórkowego

Ja na podstawie schematu budynku niewiele mogę powiedziec o mocy i ilosci pomp ciepła. Ty mozesz znacznie wiecej. To praktyka czy znajomosc tematu?

Przymierzam się do budowy domu w Górach Sowich ( na wysokości 550 m .n.m). Chyba optymalnym źródłem ogrzewania będzie pompa ciepła gruntowa. Z racji, że moja działka jest duża preferuję tańszy kolektor poziomy. Z drugiej jednak strony grunt ma tylko 2-2,5 m warstwę ziemi ( poniżej gnejs) i boję się, że w duże mrozy podziemne zródło straci na wydajności. Czy ta obawa jest uzasadniona? A może jednak starczy pompa powietrze-powietrze? Tez słyszałem, że te nowsze pompy mogą pracować bez załączenia grzałki przy dużo niższych temperaturach niż te produkowane np. 5 lat temu. Czy to prawda. Do tych powietrze - powietrze zniechęca mnie też wiadomość, że do takiego dużego domu jak mój ( ma mieć 300 metrów kw) potrzebne będą aż dwie takie pompy. Czy nie się poprzestać na jednej?

Zachęcam Cię do złożenia u nas zapytania ofertowego. To nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje! Nasi specjaliści przygotują propozycje i wyceny dla Twojego domu. Zawsze dobrze mieć porównanie, a taka bezpłatna wycena Ci to umożliwi. Zapytanie ofertowe u nas możesz złożyć TUTAJ

Jak ja uwielbiam te reklamowe posty wieśmana! Wiem, wiem... płaci to może.

Ale jakby w odpowiedzi w tym wątku pokazali opomiarowaną instalację założoną w zbliżonych warunkach klimatycznych to aż sam bym przyklasnął.

No a tak to mamy właściwie klasyczny spam :p Tyle, że dopuszczalny przez moderatorów bo opłacony :rolleyes:

• 2 weeks później...

Witam.

Nowe pompy ciepła firmy Bosch osiągają bardzo dobre parametry nawet w niskich temperaturach, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie komfortu cieplnego w domu niezależnie od warunków zewnętrznych.

Na poniższej stronie może się pan zapoznać z ofertą pomp ciepła:

https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/ocs/budynki-mieszkalne/pompy-ciepla-1221702-c/

Zachęcam do kontaktu z naszym autoryzowanym partnerem, który z pewnością rozwieje Pana wątpliwości i pomoże w dobraniu najlepszych możliwych urządzeń. Najbliższego autoryzowanego partnera znajdzie Pan na stronie: https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/

Pozdrawiam

----------------------------------

Konsultant Bosch Termotechnika

• Like 1