Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inwentaryzacja geodezyjna i zmina przeznaczenia gruntu

Recommended Posts

Posiadam działkę ok 14 arów na której wybudowałem dom.

Jest to działka w obrębie miasta. W KW widniała jako Rolna klasy 3b. Dostałem WZ później wyłączenie z produkcji rolnej części pod dom ok 4 ar.

i dostałem pozwolenie na budowę.

Teraz geodeta zrobił dla mnie inwentaryzację geodezyjną powykonawczą i cały grunt zaznaczył jako "B". Nie tylko ten wyłączony z roli.

Przez to niestety będę płacił większy podatek.

Czy faktycznie taka jest zasada, że działki zabudowane i ogrodzone w obrębie miasta należy kwalifikować jako budowlane?

Czy przypadkiem nie naliczą mi opłaty za przekształcenie działki klasy 3b na budowlaną? Bo tylko do 5 arów jest bezpłatnie.

Powinien zrobić to zgodnie z decyzją. Jeśli cała działka nie podlega przekształceniu to przecież w decyzji powinien być załącznik graficzny określający granicę wyłączenia. Jeśli masz decyzję tylko na 5 arów to nie ma prawa samowolnie zmienić przeznaczenia gruntów. Chyba, że zgodnie ze stanem faktycznym dokonałeś samowolnego przekształcenia i geodeta to odnotował na mapie.

Posiadam działkę ok 14 arów na której wybudowałem dom.

Jest to działka w obrębie miasta. W KW widniała jako Rolna klasy 3b. Dostałem WZ później wyłączenie z produkcji rolnej części pod dom ok 4 ar.

i dostałem pozwolenie na budowę.

Teraz geodeta zrobił dla mnie inwentaryzację geodezyjną powykonawczą i cały grunt zaznaczył jako "B". Nie tylko ten wyłączony z roli.

Przez to niestety będę płacił większy podatek.

Czy faktycznie taka jest zasada, że działki zabudowane i ogrodzone w obrębie miasta należy kwalifikować jako budowlane?

Czy przypadkiem nie naliczą mi opłaty za przekształcenie działki klasy 3b na budowlaną? Bo tylko do 5 arów jest bezpłatnie.

Wydaje mi się, że możesz się odwołać od tej mapki.

Jedna uwaga: geodeta nie zmienia przeznaczenia gruntu (bo tego dokonuje np. Plan Miejscowy"), tylko rejestruje faktyczny sposób użytkowania. Niezależnie od tego do czego grunt był przeznaczony. Nawiasem mówiąc podatek lokalny płaci się od aktualnego sposobu użytkowania. Np. jeśli w danym roku masz w lokalu działalność gospodarczą, to płacisz podatek od działalności, jeśli w drugim roku będą tam chowały się krowy, to zgłaszasz do gminy zmianę sposobu użytkowania i płacisz podatek od budynków rolniczych, jeśli w kolejnym roku zamienisz lokal na mieszkalny, to płacisz podatek od lokali mieszkalnych. To samo z gruntami. Według ustawy o podatkach lokalnych podatek płaci się od rzeczywistego sposobu użytkowania, a nie od planowanego przeznaczenia.