asaledr 25.05.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Witam, Planuje posadzić las, taki około pół hektara. Przydałoby się całość ogrodzić siatką leśną, siatka pewnie 2 metry, ale zastanawiam się jak z tymi słupkami?Co brać żeby najtaniej było? Drewniane czy jakieś metalowe? Jak głęboko wkopywać? Obejdzie się bez betonowania? Bo trochę jednak drożej z tym betonowaniem by wyszło i pracy też dużo więcej. Jak w praktyce to się robi, jak polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.05.2021 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 (edytowane) Słupki najlepiej ze stempli budowlanych świerkowe , zakonserwowane poprzez zanurzanie w preparacie i wkładane na 60-80cm w pasowany otwór wywiercony świdrem. Edytowane 26 Maja 2021 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 26.05.2021 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Świerkowe??Z tego co wiem, to gdy stawiają ogrodzenie wzdłuż autostrad, to używają słupków akacjowych lub dębowych. Cena wyższą, ale są trwalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.05.2021 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Oczywiście, że drewno nierówne drewnu ale jak zabezpieczy to co w ziemi to też lata postoi, a łatwość niewspółmierna z montażem ( świerkowe można dobrać średnicą - prawie jednolitą) To tak samo jak las - ja mam 45ar lasu, a kolega ? jak ma obszar do ogrodzenia hektar albo więcej to ile tych słupków? Można byłoby ogrodzić i metalowymi. Propozycja padła z mojej strony - lepsze niż sosna czy brzoza, łatwość pozyskania- dostępność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 26.05.2021 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Tak myślę, że drewniane słupki taniej wyjdą od metalowych. Głownie chodzi o to że jak już zainwestuje w sadzonki to szkoda żeby 1 nocy mi wszystko zwierzęta poniszczyły. Więc chce ogrodzić i mieć spokój. Co 3 metry wystarczą słupki? I co ile trzeba dawać podporowe? Czy w drewnianych słupkach tylko na narożniki wystarczy? I też pytanie czym polecacie mocować siatkę leśna do słupka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.05.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Co 3 metry wystarczą słupki? I co ile trzeba dawać podporowe? Czy w drewnianych słupkach tylko na narożniki wystarczy? I też pytanie czym polecacie mocować siatkę leśna do słupka Najlepiej w kwadracie - czyli wysokość to odległość ale tak 2,5m będzie ok - 3 to max i dość mało wytrzymałe np jak dzik spłoszony wpadnie w siatkę to gdy wywróci jeden będzie 6m dziura:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.05.2021 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 ... Takie szkody potrafi wyrządzić sarna a dzik to dopiero, on jak czołg idzie. U mnie dzik wyłamał jeden słup- 2,5m zerwał siatkę, a wyrwanym słupem okręcił się wokół drugiego i poszedł- niewielka ilość krwi, najprawdopodobniej z pyska bo zgryzł siatkę. W ziemi ślady na głębokość 20-30 cm jak się zapierał i szarpał. Czas działania 24h byłem w tym miejscu dwa dni wcześniej i nic nie było potem takie straty. Siatka ma ok 10 lat niewielkie ogniska korozji, ostatnio musiałem wypuścić zająca - wszedł ale wyjść już nie potrafił. Do autora wątku - zrób sobie co najmniej trzy wejścia na ogrodzony teren. albo miejsca z inaczej mocowana siatką warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 26.05.2021 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 A co do wejścia to zastanawiałem się właśnie jak rozwiązać sprawę wejść, furtek czy jak to nazwać. Jak to najlepiej zrobić do takiej siatki leśnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.05.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 A co do wejścia to zastanawiałem się właśnie jak rozwiązać sprawę wejść, furtek czy jak to nazwać. Jak to najlepiej zrobić do takiej siatki leśnej? Gęściej słupki, a siatkę przymocować do ruchomego słupka. Na zasadzie koniec siatki do stałego ,początek do ruchomego. Gdy chcesz wejść odstawiając słupek zwijasz siatkę i masz wejście. Tak można wykonać bramę i furtki. Aby łatwo trafić farbą jaskrawą pomaluj ruchomy słupek...sprawdza się od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts