Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najtaniej ogrodzić las?

Recommended Posts

Witam,

Planuje posadzić las, taki około pół hektara. Przydałoby się całość ogrodzić siatką leśną, siatka pewnie 2 metry, ale zastanawiam się jak z tymi słupkami?

Co brać żeby najtaniej było? Drewniane czy jakieś metalowe? Jak głęboko wkopywać? Obejdzie się bez betonowania? Bo trochę jednak drożej z tym betonowaniem by wyszło i pracy też dużo więcej. Jak w praktyce to się robi, jak polecacie?

Oczywiście, że drewno nierówne drewnu ale jak zabezpieczy to co w ziemi to też lata postoi, a łatwość niewspółmierna z montażem ( świerkowe można dobrać średnicą - prawie jednolitą)

To tak samo jak las - ja mam 45ar lasu, a kolega ? jak ma obszar do ogrodzenia hektar albo więcej to ile tych słupków? Można byłoby ogrodzić i metalowymi.

Propozycja padła z mojej strony - lepsze niż sosna czy brzoza, łatwość pozyskania- dostępność.:yes:

Tak myślę, że drewniane słupki taniej wyjdą od metalowych. Głownie chodzi o to że jak już zainwestuje w sadzonki to szkoda żeby 1 nocy mi wszystko zwierzęta poniszczyły. Więc chce ogrodzić i mieć spokój.

Co 3 metry wystarczą słupki? I co ile trzeba dawać podporowe? Czy w drewnianych słupkach tylko na narożniki wystarczy?

I też pytanie czym polecacie mocować siatkę leśna do słupka

Co 3 metry wystarczą słupki? I co ile trzeba dawać podporowe? Czy w drewnianych słupkach tylko na narożniki wystarczy?

I też pytanie czym polecacie mocować siatkę leśna do słupka

Najlepiej w kwadracie - czyli wysokość to odległość ale tak 2,5m będzie ok - 3 to max i dość mało wytrzymałe np jak dzik spłoszony wpadnie w siatkę to gdy wywróci jeden będzie 6m dziura:mad:

skobel2.jpgSKOBLE-GWOZDZIE-OCYNK-SIATKA-LESNA-2-5-x-25-113szt.jpg

... Takie szkody potrafi wyrządzić sarna a dzik to dopiero, on jak czołg idzie.

U mnie dzik wyłamał jeden słup- 2,5m zerwał siatkę, a wyrwanym słupem okręcił się wokół drugiego i poszedł- niewielka ilość krwi, najprawdopodobniej z pyska bo zgryzł siatkę. W ziemi ślady na głębokość 20-30 cm jak się zapierał i szarpał. Czas działania 24h byłem w tym miejscu dwa dni wcześniej i nic nie było potem takie straty. Siatka ma ok 10 lat niewielkie ogniska korozji, ostatnio musiałem wypuścić zająca - wszedł ale wyjść już nie potrafił.

Do autora wątku - zrób sobie co najmniej trzy wejścia na ogrodzony teren.

albo miejsca z inaczej mocowana siatką warto

A co do wejścia to zastanawiałem się właśnie jak rozwiązać sprawę wejść, furtek czy jak to nazwać. Jak to najlepiej zrobić do takiej siatki leśnej?

Gęściej słupki, a siatkę przymocować do ruchomego słupka. Na zasadzie koniec siatki do stałego ,początek do ruchomego. Gdy chcesz wejść odstawiając słupek zwijasz siatkę i masz wejście. Tak można wykonać bramę i furtki. Aby łatwo trafić farbą jaskrawą pomaluj ruchomy słupek...sprawdza się od lat.