Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W rurkach po murze - wykonawca chce schować pod styropianem.

Niech nie daje tych rurek bo to jest bezsensu. Niech zrobi bruzdkę w murze małą i tam schowa drut na odpowiednich uchwytach albo najlepiej niech zamiast drutu puści bednarkę 25x4 na uchwytach.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK, czyli drut albo bednarka w bruździe? Czy bednarka bez bruzdy?

A jeśli w bruździe, to rozumiem, że taką bruzdę zalepić później zaprawą, żeby przewód nie miał kontaktu ze styropianem?

Z tym że na pewnej wysokości on i tak musi przebić styropian, żeby wejść do złącza kontrolnego?

wyjątek potwierdzający regułę bo te maszty na dachu to do czego "une" pioruny odprowadzają do gruntu czy instalacji odgromowej? I tam chałupy tez wokół masztu odgromowego budują. A maszty pewnie teletechniczne
OK, czyli drut albo bednarka w bruździe? Czy bednarka bez bruzdy?

A jeśli w bruździe, to rozumiem, że taką bruzdę zalepić później zaprawą, żeby przewód nie miał kontaktu ze styropianem?

Z tym że na pewnej wysokości on i tak musi przebić styropian, żeby wejść do złącza kontrolnego?

Ja bym dał bednarkę , a czy w bruździe czy nie to jak Ci pasuje. Lepiej styropian będzie ułożyć jak się schowa w bruździe. Przewód może mieć kontakt ze styropianem bo i tak ma jak schodzi z dachu pod elewację.

A ja mam inne pytanie albo dwa.

Czy To prawda, że przy pv odgromówka jest konieczna?

I czy są przeciwwskazania, aby na prostym dwuspadowym dachu wykonać zwody pionowe tylko w dwóch narożach budynku?

Dzięki ;)

A ja mam inne pytanie albo dwa.

Czy To prawda, że przy pv odgromówka jest konieczna?

I czy są przeciwwskazania, aby na prostym dwuspadowym dachu wykonać zwody pionowe tylko w dwóch narożach budynku?

Dzięki ;)

Tu masz przykład - łącznie z zastosowaniem przewodu HVI :

DSC_1023 kopia.jpg

Ważne, by zachowqać odstępy izolacyjne. Jeżeli tego nie można zrealizować, pozostaje opcja droższa.

No mi wychodzi, że ten odstęp dla mojego budynku wynosi ~24 cm. Jeśli dobrze liczę, to powinno się obejść bez tych "tanich" przewodów ;)

No mi wychodzi, że ten odstęp dla mojego budynku wynosi ~24 cm. Jeśli dobrze liczę, to powinno się obejść bez tych "tanich" przewodów ;)

Niemożliwe żeby odstęp wynosił 24 cm.

A nie można dyskutować by nie doszło do awantury?

Dziwie się, że nie zbanowaliście jeszcze tego trola od norm. Rozwala każdy temat. Chyba, że redakcji tego forum właśnie o to chodzi żeby miejsce to stało się miejscem igrzysk.

• Like 1
Ale zwody po przekątnej daje się ze względu na równomierne odprowadzenie potencjału do uziomu fundamentowego, bądź otokowego, który tworzy pierścień. I to jest logiczne. Ja chciałem zrobić uziom pionowo-poziomy ze szpilek i bednarki wzdłuż ściany N budynku i wyprowadzanie zwodu na ścianie S wydaje się być nielogiczne. Chodzi mi tylko o mój konkretny przypadek. Wg projektantami elektryka ja tego w ogóle nie potrzebuję, ale rozważam na przyszłość, gdybym chciał wrzucić na dach kilka kWp.