Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż odgromówki na dachówce ceramicznej

Recommended Posts

wyjątek potwierdzający regułę bo te maszty na dachu to do czego "une" pioruny odprowadzają do gruntu czy instalacji odgromowej? I tam chałupy tez wokół masztu odgromowego budują. A maszty pewnie teletechniczne

Gdybyś nie zauważył to ten gościu pisze aby pisał to raz a dwa mówimy o domkach jednorodzinnych a nie o halach produkcyjnych czy budynkach przemysłowych. Z nim nie warto dyskutować, nie karm trolla, sam zdechnie.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK, czyli drut albo bednarka w bruździe? Czy bednarka bez bruzdy?

A jeśli w bruździe, to rozumiem, że taką bruzdę zalepić później zaprawą, żeby przewód nie miał kontaktu ze styropianem?

Z tym że na pewnej wysokości on i tak musi przebić styropian, żeby wejść do złącza kontrolnego?

Ja bym dał bednarkę , a czy w bruździe czy nie to jak Ci pasuje. Lepiej styropian będzie ułożyć jak się schowa w bruździe. Przewód może mieć kontakt ze styropianem bo i tak ma jak schodzi z dachu pod elewację.

A ja mam inne pytanie albo dwa.

Czy To prawda, że przy pv odgromówka jest konieczna?

I czy są przeciwwskazania, aby na prostym dwuspadowym dachu wykonać zwody pionowe tylko w dwóch narożach budynku?

Dzięki ;)

Co do pv to nie wiem czy jest konieczna.

Przy dachu dwuspadowym można dać zwody po przekątnej, czyli dwa.

O to właśnie chodzi. Tylko ten przewód HVI taki trochę drogi :jawdrop:

Kogo Ty się słuchasz? ignoranta i dyletanta?? Nie widzisz że on nie ma pojęcia, kłamie w żywe oczy,, mąci w temacie a ostania fotka jaka zapodał na przykład jest o kant rozbić. Jest to pokazówka firmowa jakie elementy sprzedaje czy produkuje owa firma. I o dziwo ów kłamca w innym temacie pisze że

Czyli ... jak ma wyglądać wyprofilowanie przewodu odprowadzającego, by piorun wyrobił się na zakręcie?

Już 35 lat temu specjaliści wiedzieli, jak rozwiązywać sprawę, by piorun miał jak najkrótyszą i bezpośrednią drogę do ziemi.

A tu co - pętle, że skubaniec na wejściu juz się wykolei.

a tu wkleja fotkę wzór/konspekt z czym?? ano z wygiętym drutem od zwodu pionowego na które to rozwiązanie zbeszczał w innym temacie CityMatic-a.

Sam widzisz że jaki to ekspert ale od rozwałki tematów i rzucania pustymi normami.

Natomiast co do pytania dlaczego nie można dać dwóch zwodów pionowych z jednej strony dachu dwuspadowego to musi być po przekątnej bo zwodów powinny być cztery, dla dachu dwu spadowego, dopuszcza się dwa po przekątnej z powodu rozkładu gdy piorun uderzy. Idąc Twoim tokiem rozumowania dla wygody możną dać dwa po tej samej stronie w odstępie np co 3 metry, to nic nie da. Zresztą dokładnie wytłumaczenie znajdziesz w innych artykułach w necie opisujących to zagadnienie.

Ale zwody po przekątnej daje się ze względu na równomierne odprowadzenie potencjału do uziomu fundamentowego, bądź otokowego, który tworzy pierścień. I to jest logiczne. Ja chciałem zrobić uziom pionowo-poziomy ze szpilek i bednarki wzdłuż ściany N budynku i wyprowadzanie zwodu na ścianie S wydaje się być nielogiczne. Chodzi mi tylko o mój konkretny przypadek. Wg projektantami elektryka ja tego w ogóle nie potrzebuję, ale rozważam na przyszłość, gdybym chciał wrzucić na dach kilka kWp.

Ale zwody po przekątnej daje się ze względu na równomierne odprowadzenie potencjału do uziomu fundamentowego, bądź otokowego, który tworzy pierścień. I to jest logiczne. Ja chciałem zrobić uziom pionowo-poziomy ze szpilek i bednarki wzdłuż ściany N budynku i wyprowadzanie zwodu na ścianie S wydaje się być nielogiczne. Chodzi mi tylko o mój konkretny przypadek. Wg projektantami elektryka ja tego w ogóle nie potrzebuję, ale rozważam na przyszłość, gdybym chciał wrzucić na dach kilka kWp.

Aż takim szpecem nie jestem ale robisz jak pisałeś otokowy lub fundamentowy innej opcji (tańszej) raczej nie ma aby wykonać to prawidłowo.

Albo rób tak jak ma być albo nie rób wcale bo źle wykonana instalacja odgromowa przyniesie więcej szkód aniżeli jej w ogóle by nie było.

Dlaczego niemożliwe?

https://rst.bialystok.pl/odstepy-separujace-jako-srodek-ochrony-odgromowej/

Miłej lektury ze zrozumieniem i prawidłowym dobraniem danych.

Aha jak sobie sam po swojemu zrobisz instalację odgromową to choćby była dobrze wykonana możesz w razie W zapomnieć o jakimkolwiek ubezpieczeniu.