Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż odgromówki na dachówce ceramicznej

Recommended Posts

A kto mówi, że sam?

Ja chcę tylko zgłębić temat, bo czytałem, że spece często idą na łatwiznę, a jak to ma sprawdzić inwestor całkowicie nieświadomy?

W końcu wg wykształconych ludzi ja tego wcale nie potrzebuję.

https://www.napiecie.salama.pl/instalacja-odgromowa-jak-wykonac-poradnik/

Ja też coś czytałem. I ciekawe, że tam gość twierdzi co innego. Ilu elektryków tyle teorii?

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aha jak sobie sam po swojemu zrobisz instalację odgromową to choćby była dobrze wykonana możesz w razie W zapomnieć o jakimkolwiek ubezpieczeniu.

Przecież dla domków jednorodzinnych nie jest obowiązkowa instalacja odgromowa a po drugie ubezpieczyciel nie żąda od ubezpieczającego informacji w jaki sposób została wykonana instalacja odgromowa. Ważny jest proroków odbioru przez elektryka.

@marcin225

Proste założenie. Odgromówka zbędna. Tak twierdzą architekt i elektryk. Kończę wszystko i za dwa lata robię pv. Pytam co z odgromówką. Wiesz już jaka będzie odpowiedź? Ja przypuszczam iż taka sama jak teraz lub ktoś się wepnie do istniejącego uziomu. A jaki ma być ten uziom? Ano trzy szpilki połączone bednarką.

Oczekiwania vs rzeczywistość ;)

@marcin225

Proste założenie. Odgromówka zbędna. Tak twierdzą architekt i elektryk. Kończę wszystko i za dwa lata robię pv. Pytam co z odgromówką. Wiesz już jaka będzie odpowiedź? Ja przypuszczam iż taka sama jak teraz lub ktoś się wepnie do istniejącego uziomu. A jaki ma być ten uziom? Ano trzy szpilki połączone bednarką.

Skoro architekt i projektant elektryk mówią , że odgromówka zbędna to po co ją robisz? Projektant wykona analizę ryzyka, dostaniesz papier w łapę i wtedy wykonasz instalację PV tak jak należy w sytuacji bez instalacji odgromowej.

A jaki ma być ten uziom? Ano trzy szpilki połączone bednarką.

Takie coś jak piszesz to można zrobić uziemienie do instalacji wewnętrznej elenktycznej. Do odgromówki z tego co wiem albo fundamentowy albo otokowy, oby dwa są po obwodzie domu.

Co do odgromówki przy PV to najprędzej dowiesz się w firmie która montuje takie panele. I dla pewności ja dopytałbym się w kilku firmach aby mieć potwierdzenie czy trzeba czy nie posiadać instalacje odrogomową.

Do odgromówki z tego co wiem albo fundamentowy albo otokowy, oby dwa są po obwodzie domu.
Możesz wyjaśnić, czym jest i jak wygląda uziom typu A ?

Widzę, że nie za bardzo ...

Podpowiem - https://www.google.com/search?client=opera&q=uziom+typu+A&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Edytowane przez elpapiotr

Przecież są firmy, które wykonują obie instalacje. To żadna tajemnica. A słowa Marcina tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że trzeba ich pilnować. Ktoś jeszcze zastanawia się dlaczego zgłębiam zagadnienie? Ale co ja tam wiem. Najważniejsze to zaufać fachowcom.

BTW Odstęp izolacyjny policzyłem dobrze :)