Handyman80 02.06.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 A kto mówi, że sam?Ja chcę tylko zgłębić temat, bo czytałem, że spece często idą na łatwiznę, a jak to ma sprawdzić inwestor całkowicie nieświadomy?W końcu wg wykształconych ludzi ja tego wcale nie potrzebuję.https://www.napiecie.salama.pl/instalacja-odgromowa-jak-wykonac-poradnik/Ja też coś czytałem. I ciekawe, że tam gość twierdzi co innego. Ilu elektryków tyle teorii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.06.2021 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Aha jak sobie sam po swojemu zrobisz instalację odgromową to choćby była dobrze wykonana możesz w razie W zapomnieć o jakimkolwiek ubezpieczeniu. Przecież dla domków jednorodzinnych nie jest obowiązkowa instalacja odgromowa a po drugie ubezpieczyciel nie żąda od ubezpieczającego informacji w jaki sposób została wykonana instalacja odgromowa. Ważny jest proroków odbioru przez elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.06.2021 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 A kto mówi, że sam? Ja chcę tylko zgłębić temat, bo czytałem, że spece często idą na łatwiznę, a jak to ma sprawdzić inwestor całkowicie nieświadomy? Yhym. Jak odbierałeś projekt domu to też przeliczałeś konstrukcję obiektu żeby zgłębić temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.06.2021 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 (edytowane) Ważny jest proroków odbioru przez elektryka. Że co? I co on będzie odbierał ... i od kogo? Może o dekarzy chodzi? Edytowane 2 Czerwca 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 02.06.2021 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Yhym. Jak odbierałeś projekt domu to też przeliczałeś konstrukcję obiektu żeby zgłębić temat? Skąd wiedziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 02.06.2021 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 @marcin225 Proste założenie. Odgromówka zbędna. Tak twierdzą architekt i elektryk. Kończę wszystko i za dwa lata robię pv. Pytam co z odgromówką. Wiesz już jaka będzie odpowiedź? Ja przypuszczam iż taka sama jak teraz lub ktoś się wepnie do istniejącego uziomu. A jaki ma być ten uziom? Ano trzy szpilki połączone bednarką. Oczekiwania vs rzeczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.06.2021 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 @marcin225 Proste założenie. Odgromówka zbędna. Tak twierdzą architekt i elektryk. Kończę wszystko i za dwa lata robię pv. Pytam co z odgromówką. Wiesz już jaka będzie odpowiedź? Ja przypuszczam iż taka sama jak teraz lub ktoś się wepnie do istniejącego uziomu. A jaki ma być ten uziom? Ano trzy szpilki połączone bednarką. Oczekiwania vs rzeczywistość Skoro architekt i projektant elektryk mówią , że odgromówka zbędna to po co ją robisz? Projektant wykona analizę ryzyka, dostaniesz papier w łapę i wtedy wykonasz instalację PV tak jak należy w sytuacji bez instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 02.06.2021 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Jeśli się da to oke. Ktoś mi powiedział, że przy pv ma być i koniec. Choć przyznaję, że nie weryfikowałem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.06.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 A jaki ma być ten uziom? Ano trzy szpilki połączone bednarką. Oczekiwania vs rzeczywistość Takie coś jak piszesz to można zrobić uziemienie do instalacji wewnętrznej elenktycznej. Do odgromówki z tego co wiem albo fundamentowy albo otokowy, oby dwa są po obwodzie domu. Co do odgromówki przy PV to najprędzej dowiesz się w firmie która montuje takie panele. I dla pewności ja dopytałbym się w kilku firmach aby mieć potwierdzenie czy trzeba czy nie posiadać instalacje odrogomową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.06.2021 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 (edytowane) Do odgromówki z tego co wiem albo fundamentowy albo otokowy, oby dwa są po obwodzie domu.Możesz wyjaśnić, czym jest i jak wygląda uziom typu A ? Widzę, że nie za bardzo ... Podpowiem - https://www.google.com/search?client=opera&q=uziom+typu+A&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Edytowane 2 Czerwca 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.06.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Co do odgromówki przy PV to najprędzej dowiesz się w firmie która montuje takie panele. I dla pewności ja dopytałbym się w kilku firmach aby mieć potwierdzenie czy trzeba czy nie posiadać instalacje odrogomową. Co firma od PV może wiedzieć o odgromówce? Podpowiem... NIC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.06.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Co firma od PV może wiedzieć o odgromówce? Podpowiem... NIC. No to kto może wiedzieć?? Autor zagadkowo napisał że Ktoś mi powiedział, że przy pv ma być i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 02.06.2021 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Przecież są firmy, które wykonują obie instalacje. To żadna tajemnica. A słowa Marcina tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że trzeba ich pilnować. Ktoś jeszcze zastanawia się dlaczego zgłębiam zagadnienie? Ale co ja tam wiem. Najważniejsze to zaufać fachowcom. BTW Odstęp izolacyjny policzyłem dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts