Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Układ obiegu grzewczego wyłącznie z klasycznymi grzejnikami - brak podłogówki.

Czy kocioł Vitodens 100-W B1HF może pracować w konfiguracji - czujnik temperatury zewnętrznej (eksploatacja pogodowa) wraz ze sterownikiem pokojowym PSOP?

Jak w takim łączonym układzie będzie zachowywał się kocioł?

Na przykład nastawiam temperaturę normalną na kotle na 21C a na sterowniku pokojowym 20.4C

Czy odczyty z czujnika temperatury zewnętrznej są dla niego priorytetem, a potem temperatura w pokoju?

Czy czujnik pokojowy PSOP będzie wysyłał sygnał do kotła, żeby przerwać grzanie bo temperatura osiągnęła zadaną 20.4C a kocioł mimo wszystko będzie grzał do 21C z nastawy ogólnej?

Idea połączenia obu czujników jest taka, że nastawy na piecu są co jeden stopień Celcjusza np. 19,20,21, a na sterowniku PSOP co 0.2 stopni Celcjusza (20.2, 20.4, 20.6), czyli precyzyjniejsze.

Jak skonfigurować kocioł do takiej pracy?

Edytowane przez Jacobi_

rowiązania są tutaj dwa:

1.

sterowanie pogodowe i to tego zdalny sterownik Vitotrol 200-E

Automatyka wylicza temperaturę zasilania na podstawie temepratury zewnętrzej. Zdalny sterownik "sprawdza" czy wymagana temperatura pomieszczenia jest właściwie utrzymywana. Jeśli mimo pracy z wyliczoną tempraturą na zasilaniu temperatura w pomieszczeniu niebedzie osiągana do Vitotrol "każe" automatyce zwiększyć temperaturę zasilania (oczywiście jak tempratura pomieszczenia bedzie przekroczona, sterownik każe zmiajszyć temperaturę zasilania). Proces odbywa sie z dokładnoscią do 0.1*C w przypadku temprtury pomieszczenia. Jest to najlepsze rozwiązanie, gwarantuujące najwyższy komfort i najbardziej ekonomiczną pracę.

2.

sterowanie pogodowe i do tego sterownik wł/wył

jest możliwość zrealizowania takiego układu. Kocioł podaje na zasilenie tempraturę wyliczoną wg krzywej grzewczej. W przypadku gdy wyliczona temporatura zaaliania bedzie zbyt niska, tempratura pomieszczenia nigdy nie zostanie osiągnięta gdyż kocioł nie bedzie o tym wiedział. Oczywiście gdy zostanie przekroczona tempratura wymagan w pomieszczeniu sterownik wyłączy pompę obiegową, odcinając dopły ciepłą.

Rozwiązanie łatwe do wytłumaczenia przez instalatora klientowi bo dział/nie działa ale dużo mniej komfortowe od pierwszego i mniej ekonomiczne. Po pierwsze źle dobrana krzywa może spowodować niedogrzanie pomieszczeń, po drugie sterowanie wł/wył powoduje odczucie u mieszkańców napływi ciepła kiedy grzejniki się rozgrzewają i odpływu ciepła gdy sterownik wyłączy dopływ ciepła do grzenjników. Oczywiście cierpi też ekonomika gdyż odcięcie obiegu powoduje mocne wychłodzenie czynnika i potem kocioł by go ponownie rozgrzać niepotrzebnie pracuje z dużą mocą.

• 3 weeks później...

Trochę inne pytanie, ale dotyczy Vitodensa 100-W B1HF.

Kwestia wyłączania kotła na okres 2 tygodni.

Czy możliwe jest wyłączenie urządzenia poprzez wyjęcie wtyczki zasilania? - chodzi o sezon letni

jest możliwe a czy nie lepiej wyłączyć ogrzewanie z poziomu automatyki?

chodzi o burze i możliwość uszkodzenia na skutek wyładowania. Niestety, kiedyś coś takiego mnie spotkało...

Czyli jest to dopuszczalne. Rozumiem, że ponowne uruchomienie kotła nie będzie wymagać wizyty instalatora i przejścia procedury konfiguracyjnej analogicznej do tej przy pierwszym uruchomieniu?

• 4 months później...

Pytanie o nastawy temperatury w aplikacji ViCare i kocioł Vitodens 100-W B1HF

W aplikacji ViCare można ustawić harmonogram grzania dla całego tygodnia. Można przypisać odpowiednio temperatury dla każdego typu Zredukowany, Normalny, Komfortowy.

Zauważyłem, że poziom krzywej grzewczej nie zmienia się po zmianie z np. nastawy Normalny na Zredukowany.

Zmieniając natomiast ręcznie temperaturę trybu Normalny z np. 20C na 18C poziom krzywej grzewczej obniża się.

W obecnym stanie niezależnie od ustawionego trybu, poziom temperatury jest ciągle ten sam, czyli nie działa zmiana trybu. Zmienia się wyświetlana temperatura w aplikacji, jednak poziom krzywej grzewczej pozostaje ten sam.

Wygląda to tak, jakby kocioł ignorował harmonogram dzienny temperatur.

Czy tak ma to wyglądać, czy coś jest nie tak w ustawieniach kotła?

Edytowane przez Jacobi_
Pytanie o nastawy temperatury w aplikacji ViCare i kocioł Vitodens 100-W B1HF

W aplikacji ViCare można ustawić harmonogram grzania dla całego tygodnia. Można przypisać odpowiednio temperatury dla każdego typu Zredukowany, Normalny, Komfortowy.

Zauważyłem, że poziom krzywej grzewczej nie zmienia się po zmianie z np. nastawy Normalny na Zredukowany.

Zmieniając natomiast ręcznie temperaturę trybu Normalny z np. 20C na 18C poziom krzywej grzewczej obniża się.

W obecnym stanie niezależnie od ustawionego trybu, poziom temperatury jest ciągle ten sam, czyli nie działa zmiana trybu. Zmienia się wyświetlana temperatura w aplikacji, jednak poziom krzywej grzewczej pozostaje ten sam.

Wygląda to tak, jakby kocioł ignorował harmonogram dzienny temperatur.

Czy tak ma to wyglądać, czy coś jest nie tak w ustawieniach kotła?

to tylko sposób wyświetlania w aplikacji. Urządzenie powinno działać zgodnie z zaprogramowanym programem czasowo/temperaturowym

• 1 year później...
rowiązania są tutaj dwa:

1.

sterowanie pogodowe i to tego zdalny sterownik Vitotrol 200-E

Automatyka wylicza temperaturę zasilania na podstawie temepratury zewnętrzej. Zdalny sterownik "sprawdza" czy wymagana temperatura pomieszczenia jest właściwie utrzymywana. Jeśli mimo pracy z wyliczoną tempraturą na zasilaniu temperatura w pomieszczeniu niebedzie osiągana do Vitotrol "każe" automatyce zwiększyć temperaturę zasilania (oczywiście jak tempratura pomieszczenia bedzie przekroczona, sterownik każe zmiajszyć temperaturę zasilania). Proces odbywa sie z dokładnoscią do 0.1*C w przypadku temprtury pomieszczenia. Jest to najlepsze rozwiązanie, gwarantuujące najwyższy komfort i najbardziej ekonomiczną pracę.

2.

sterowanie pogodowe i do tego sterownik wł/wył

jest możliwość zrealizowania takiego układu. Kocioł podaje na zasilenie tempraturę wyliczoną wg krzywej grzewczej. W przypadku gdy wyliczona temporatura zaaliania bedzie zbyt niska, tempratura pomieszczenia nigdy nie zostanie osiągnięta gdyż kocioł nie bedzie o tym wiedział. Oczywiście gdy zostanie przekroczona tempratura wymagan w pomieszczeniu sterownik wyłączy pompę obiegową, odcinając dopły ciepłą.

Rozwiązanie łatwe do wytłumaczenia przez instalatora klientowi bo dział/nie działa ale dużo mniej komfortowe od pierwszego i mniej ekonomiczne. Po pierwsze źle dobrana krzywa może spowodować niedogrzanie pomieszczeń, po drugie sterowanie wł/wył powoduje odczucie u mieszkańców napływi ciepła kiedy grzejniki się rozgrzewają i odpływu ciepła gdy sterownik wyłączy dopływ ciepła do grzenjników. Oczywiście cierpi też ekonomika gdyż odcięcie obiegu powoduje mocne wychłodzenie czynnika i potem kocioł by go ponownie rozgrzać niepotrzebnie pracuje z dużą mocą.

Proszę o pomoc w poniższej kwestii.

mam Kocioł Vitodens 100 w ten najnowszy ciemnym wyświetlaczem z 2021 roku.

Kupiłem ostatnio czujnik pogodowy podłączyłem i mam problem.

Do tej pory urzywałem kotła w trybie stało temperaturowym z termostatem pomieszczenia.

Po przełączeniu w menu kotła na tryb pogodowy wszystko działa , bez reakcji natermostat pomieszczenia.

Po włączeniu trybu pogodowego na kotle mogę ustawić max 37 stopni a kocioł i tak grzeje do 60 stopni .

Nie wiem o co chodzi. mam wrażenie żę tryb pogodowy działa tylko z Waszym sterownikiem pokojowym Vitotrol 200-E i żadnym innym typu on/off.

Tryb sterowania temperaturą wody na wyjściu obiegu grzewczego w oparciu o czujnik zewnętrzny można zrealizować z każdym dostępnym na rynku sterownikiem włącz/wyłącz. Wszystko zależy od tego jak masz piec skonfigurowany .

Jeżeli piec nie reaguje na sterownik pokojowy typu wł/wył a zakładamy że jest poprawnie podpięty do styku "96" to masz złe skonfigurowane parametr C.9 . T.z ma on wartość "0" a powinien mieć "1".

Przy pracy pogodowej nie ustawiasz na kotle/sterowniku/aplikacji temperatury wody na wyjściu a temperaturę wymaganą w pomieszczeniach.

Dlatego tez ustawienie 37 stopni nie ustawia takiej temperatury na wyjściu kotła. Zmieniasz wtedy poziom krzywej grzewczej co skutkuje podniesieniem lub zmniejszeniem temperatury wody na wyjściu zgodnie z ustawioną przez Ciebie krzywą grzewczą.

Należało by zadać pytanie kto montował Ci ten czujnik i konfigurował piec. Powinieneś dostać wszystkie wskazówki .

Jeżeli chcesz samemu zmienić konfigurację skorzystaj z aplikacji Viguide ( pod warunkiem że czujesz się na siłach i wiesz co robisz.) W innym przypadku musisz zaprosić do domu instalatora .

Tryb sterowania temperaturą wody na wyjściu obiegu grzewczego w oparciu o czujnik zewnętrzny można zrealizować z każdym dostępnym na rynku sterownikiem włącz/wyłącz. Wszystko zależy od tego jak masz piec skonfigurowany .

Jeżeli piec nie reaguje na sterownik pokojowy typu wł/wył a zakładamy że jest poprawnie podpięty do styku "96" to masz złe skonfigurowane parametr C.9 . T.z ma on wartość "0" a powinien mieć "1".

Przy pracy pogodowej nie ustawiasz na kotle/sterowniku/aplikacji temperatury wody na wyjściu a temperaturę wymaganą w pomieszczeniach.

Dlatego tez ustawienie 37 stopni nie ustawia takiej temperatury na wyjściu kotła. Zmieniasz wtedy poziom krzywej grzewczej co skutkuje podniesieniem lub zmniejszeniem temperatury wody na wyjściu zgodnie z ustawioną przez Ciebie krzywą grzewczą.

Należało by zadać pytanie kto montował Ci ten czujnik i konfigurował piec. Powinieneś dostać wszystkie wskazówki .

Jeżeli chcesz samemu zmienić konfigurację skorzystaj z aplikacji Viguide ( pod warunkiem że czujesz się na siłach i wiesz co robisz.) W innym przypadku musisz zaprosić do domu instalatora .

Bardzo Ci dziękuję , to się nazywa fachowa pomoc. Pozdrawiam serdecznie.

PS. To może jeszcze podpowiesz co w takiej konfiguracji wybrać pozycji C14 , Bez funkcji czy coś innego.

Generalnie miałem ustawiony piec w trybie stałotemperaturowym wraz z pokojowym on/off. Konfigurację z czujnikiem pogodowym próbuję sam zrobić :)

Edytowane przez misioo997
Dodatkowe info.

Jeżeli ustawisz parametr C.9 na "1" to nie będzie dostępna opcja zmiany parametru C14. Zostanie on ustawiony automatycznie.

Ustawisz wtedy kocioł na tryb pogodowy z aktywacją termostatem wł/wył zgodnie z poniższa grafiką :

96.jpg

• 9 months później...
Jeżeli ustawisz parametr C.9 na "1" to nie będzie dostępna opcja zmiany parametru C14. Zostanie on ustawiony automatycznie.

Ustawisz wtedy kocioł na tryb pogodowy z aktywacją termostatem wł/wył zgodnie z poniższa grafiką :

[ATTACH=CONFIG]462739[/ATTACH]

Miałem jak pisałeś wcześniej - C.9 na 0, przestawilem na 1, i teraz vitotrol 200-E uruchamia się w nieskończoność i uruchomić się nie może (pasek postępu się zapętla), więc i w apce ViCare nie pokazuje temperatury pomieszczenia.

Co z tym fantem zrobić? Co powinnienem ustawić na C.10?

Kocioł to 111W B1LF dwufunkcyjny, czujka pogodowa i vitotrol 200-E.

Trzeba się zdecydować albo zdalny sterownik Vitotrol 200 albo sterownie wł/wył.

W przypadku gdy chcemy automatyke pogowową i zdalne storowanie Vitotrol 200 to wtedy kod C9 musi byc ustawiony na 0

W przypadku gdy ma być automatyka pogodowa i termostat wtedy ustawiamy 1 lub 2 w zalezności do ktorego obiegu podłączony jest termostat

• 3 months później...

Witam wszystkich

Mam pytanie do Was. Kocioł vitodens 100-w. Podłączyłem czujnik temperatury zewnętrznej do niego (nie oryginalny). Aplikacja wszystko pokazuje jak należy ale piec zaczął mocno dogrzewać wodę do temperatury 70 stopni. Mam w całym domu ogrzewanie podłogowe, sterowanie w każdym pomieszczeniu przest sterowniki on/off. Oczywiście zmieniłem parametr C9 na 1. Komunikacja sterowników działa prawidłowo. Tylko nie wiem co powinienem przestawić żeby temperatura w obiegu grzewczym nie osiągała tak wysokiej temperatury. Po zmianie parametru B2- 1 na 35 stopni ustabilizowało się i jest 35 st. ale piec nie ustawia temperatury w obiegu grzewczym z ustawionej krzywej grzewczej tylko właśnie z pozycji b.2 1 - Temperatura wymagana na zasilaniu przy zapotrzebowaniu z zewnątrz.Trochę to dla mnie dziwne i pewnie gdzieś popełniłem błąd podczas konfiguracji. Może ktoś ma pomysł i wiedzę co jak przestawić żeby zadziałała pogodynka no chyba że czujnik nie jest oryginalny i stąd ten problem chociaż ciężko mi w to uwierzyć jeśli w aplikacji i w piecu odczyt pokazuje prawidłowy.

Pozdrawiam