Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc przyłączeniowa

howtobepro

Recommended Posts

Dzień dobry. Wprawdzie budowę planuje dopiero w przyszłym roku jednak już teraz chce złożyć wniosek o przyłączenie do sieci energetycznej.

We wniosku muszę określić moc przyłączeniową oraz średne roczne zużycie energii.

I tu pojawia się moje pytanie. Jaka moc i zużycie energii wpisać?

Dom piętrowy z poddaszem użytkowym, 130m2 powierzchni, ogrzewanie pompa ciepła powietrzna. W domu będzie mieszkało 2 dorosłych i 2 dzieci.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ja bym zaproponował 16 kW z tego powodu że nie wiadomo co w przyszłości inwestor będzie podłączał a wiadomo że urządzeń elektrycznych przybywa. Nie wiadomo jaki ZE jest u autora tematu bo w niektórych ZE są widełki w mocy przyłączeniowej i np biorąc 13 kW ma się zabezpieczenie 25A jak również przy 15 kW jest takie samo zabezpieczenie.

Czesc :) Przylaczam sie do pytania. Budowa planowana w nastepnym roku. Dom z poddaszem uzytkowym, 140m2, budowany w systemie szkieletowym ciezkim. Pompa ciepla zaproponowana przez wykonawce to PANASONIC Aquarea WH-SDC0709J3E5 7kW.

I teraz wlasnie zagwozdka - jaka moc przylaczeniowa?

Edytowane przez Karolina001

Czesc :) Przylaczam sie do pytania. Budowa planowana w nastepnym roku. Dom z poddaszem uzytkowym, 140m2, budowany w systemie szkieletowym ciezkim. Pompa ciepla zaproponowana przez wykonawce to PANASONIC Aquarea WH-SDC0709J3E5 7kW.

Niech wykonawca powie jakie zabezpieczenie ma mieć pompa (w amperach).

I wtedy moc wybrać taką, żeby zabezpieczenie główne było stopień większe.

Witam koleżankę, przepraszam, że tak długo, ale nie mam subskrypcji na ten wątek i dopiero jak ktoś odpowiedział to zobaczyłem , że mógłbym pomóc;)

3f-21kW(zabezpieczenie 32A). O taką moc wnioskujecie:cool:

Nawiasem pisząc - fajna ta pompa(poczytałem o niej trochę), jeśli jest taka jak piszą to ciekawy model i bardzo funkcjonalna z fajnymi parametrami. Zapewne gdybym się teraz budował była by warta rozważenia.

Pozdrawiam

Panasonic.jpg

• Like 1

Ok, ja rozumiem tylko RE posługują się tą tabelą (przynajmniej od 2018 r.) A ona obowiązywała w PGE wcześniej były jeszcze dwie, może trzy, ale one miały zabezpieczenie przed licznikowe 35A a znajdź B 35A ? więc wszystkie rejony ujednoliciły - tak mi się wydaje - stąd tabelką jaką się posługuje to :

26369bd7679dc9e85db0974799e0a57b.jpeg.aead717e4bf09667e57889348c609220.jpg

Ale zaraz odezwie się nasz kolega od norm SO i wszystko wyjaśni;)

Moc przyłączeniową - jak największą.

Moc umowną - uzależnioną od maksymalnego prądu na jednej fazie. Sama moc umowna jest uśredniana na 15 minut i praktycznie nie ma szans jej przekroczenia bo wymaga praktycznie 80% obciążenia maksymalnego każdej fazy przez 15 minut. IMO minimum 25A na fazę trzeba mieć, żeby nie trzeba było specjalnie kombinować ze podziałem odbiorników na fazy. Jak się sensownie rozłoży - 20A na fazę powinno wystarczyć.

Ale jak dasz sobie wcisnąć taryfę C na starcie, to sprawdź, czy u Twojego operatora nie jest pobierana co miesiąc opłata zależna od mocy umownej. Jeżeli tak, to wnioskuj o jak najmniejszą a po wprowadzeniu zwiększysz (w ramach limitu mocy przyłączeniowej). Ale najlepiej nie daj sobie wciskać C tylko wnioskuj o przyłącze docelowe do przyczepy kempingowej/namiotu.

• Like 1

• 1 month później...
  • 1 month później...

Dołączam się do pytania o moc przyłączeniową. Planuję budowę domu piętrowego ok. 180m2 pow. użytkowej + garaż. Ogrzewanie pompa ciepła, bez gazu, czyli wszystkie urządzenia w kuchni na prąd. Zakład energetyczny Enea.

I drugie pytanie o plan zabudowy względem istniejącej sieci. Mam wyrys z mapy ewidencyjnej z 2018 r. Od tego czasu do okolicznych działek zostały zrobione przyłącza, zostało tylko kilka w tym moja. Muszę iść do gminy po aktualną mapkę z naniesionymi liniami energetycznymi, czy starczy to co mam?