howtobepro 27.05.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Dzień dobry. Wprawdzie budowę planuje dopiero w przyszłym roku jednak już teraz chce złożyć wniosek o przyłączenie do sieci energetycznej. We wniosku muszę określić moc przyłączeniową oraz średne roczne zużycie energii. I tu pojawia się moje pytanie. Jaka moc i zużycie energii wpisać?Dom piętrowy z poddaszem użytkowym, 130m2 powierzchni, ogrzewanie pompa ciepła powietrzna. W domu będzie mieszkało 2 dorosłych i 2 dzieci. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.05.2021 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 3f-13kW(zabezpieczenie 25A), zużycie 4000kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.05.2021 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Zależy jaka pompa i jakie inne ewentualne duże biorce prądu.Wiele pomp ma w wymaganiach zabiezpieczenie 25A, więc wtedy główne zabezpieczenie w skrzynce przydałoby sie oczko wyżej, czyli 32A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.05.2021 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Ja bym zaproponował 16 kW z tego powodu że nie wiadomo co w przyszłości inwestor będzie podłączał a wiadomo że urządzeń elektrycznych przybywa. Nie wiadomo jaki ZE jest u autora tematu bo w niektórych ZE są widełki w mocy przyłączeniowej i np biorąc 13 kW ma się zabezpieczenie 25A jak również przy 15 kW jest takie samo zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina001 31.05.2021 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 (edytowane) Czesc Przylaczam sie do pytania. Budowa planowana w nastepnym roku. Dom z poddaszem uzytkowym, 140m2, budowany w systemie szkieletowym ciezkim. Pompa ciepla zaproponowana przez wykonawce to PANASONIC Aquarea WH-SDC0709J3E5 7kW. I teraz wlasnie zagwozdka - jaka moc przylaczeniowa? Edytowane 31 Maja 2021 przez Karolina001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.06.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Czesc Przylaczam sie do pytania. Budowa planowana w nastepnym roku. Dom z poddaszem uzytkowym, 140m2, budowany w systemie szkieletowym ciezkim. Pompa ciepla zaproponowana przez wykonawce to PANASONIC Aquarea WH-SDC0709J3E5 7kW. I teraz wlasnie zagwozdka - jaka moc przylaczeniowa? Niech wykonawca powie jakie zabezpieczenie ma mieć pompa (w amperach). I wtedy moc wybrać taką, żeby zabezpieczenie główne było stopień większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.06.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Czesc Przylaczam sie do pytania. Budowa planowana w nastepnym roku. Dom z poddaszem uzytkowym, 140m2, budowany w systemie szkieletowym ciezkim. Pompa ciepla zaproponowana przez wykonawce to PANASONIC Aquarea WH-SDC0709J3E5 7kW. I teraz wlasnie zagwozdka - jaka moc przylaczeniowa? Witam koleżankę, przepraszam, że tak długo, ale nie mam subskrypcji na ten wątek i dopiero jak ktoś odpowiedział to zobaczyłem , że mógłbym pomóc;) 3f-21kW(zabezpieczenie 32A). O taką moc wnioskujecie:cool: Nawiasem pisząc - fajna ta pompa(poczytałem o niej trochę), jeśli jest taka jak piszą to ciekawy model i bardzo funkcjonalna z fajnymi parametrami. Zapewne gdybym się teraz budował była by warta rozważenia. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.06.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 32A (przy 25A pompy) ok, ale po co aż 21kW jak w przy 17kW (Tauron) będzie już 32A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.06.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 32A (przy 25A pompy) ok, ale po co aż 21kW jak w przy 17kW (Tauron) będzie już 32A. A tabela nie jest jednakową dla wszystkich dystrybutorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.06.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 A tabela nie jest jednakową dla wszystkich dystrybutorów? Kiedyś nie była, teraz nie wiem ale chyba też są rozbieżności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.06.2021 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Są różnice ale w dziesiętnych wartościach. Zobaczymy jak zamieści tabelę Tauronu.....bo w necie jest ta sama którą posługuje się od lat. Ale stary już jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.06.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Np. Enea ma mniejsze widełki w tabeli niż Tauron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.06.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 Ok, ja rozumiem tylko RE posługują się tą tabelą (przynajmniej od 2018 r.) A ona obowiązywała w PGE wcześniej były jeszcze dwie, może trzy, ale one miały zabezpieczenie przed licznikowe 35A a znajdź B 35A ? więc wszystkie rejony ujednoliciły - tak mi się wydaje - stąd tabelką jaką się posługuje to : Ale zaraz odezwie się nasz kolega od norm SO i wszystko wyjaśni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.06.2021 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 To już poczekajmy na Karolinę001 to napisze jakiego ma dystrybutora. Ale nadal uważam, ze odpowiedź na jej pytanie to - jak najmniejsze kW dające 32A. Ja mam 17kW i 32A (Tauron, zakładane bodajże w 2019, ale wniosek chyba 2018 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 02.06.2021 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 (edytowane) PGE chyba posługuje się inna tabelką bo przy mocy przyłączeniowej 14kW dają zabezpieczenie 25A. Edytowane 2 Czerwca 2021 przez santini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.06.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2021 Moc przyłączeniową - jak największą.Moc umowną - uzależnioną od maksymalnego prądu na jednej fazie. Sama moc umowna jest uśredniana na 15 minut i praktycznie nie ma szans jej przekroczenia bo wymaga praktycznie 80% obciążenia maksymalnego każdej fazy przez 15 minut. IMO minimum 25A na fazę trzeba mieć, żeby nie trzeba było specjalnie kombinować ze podziałem odbiorników na fazy. Jak się sensownie rozłoży - 20A na fazę powinno wystarczyć. Ale jak dasz sobie wcisnąć taryfę C na starcie, to sprawdź, czy u Twojego operatora nie jest pobierana co miesiąc opłata zależna od mocy umownej. Jeżeli tak, to wnioskuj o jak najmniejszą a po wprowadzeniu zwiększysz (w ramach limitu mocy przyłączeniowej). Ale najlepiej nie daj sobie wciskać C tylko wnioskuj o przyłącze docelowe do przyczepy kempingowej/namiotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina001 06.06.2021 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Dziękuje za odpowiedzi!!!! Sorry, ze dopiero teraz odpisuje, ale utknęłam na zachodzie Szkocji, bez internetu Dostawca będzie Tauron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sulan 14.07.2021 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) Czy moc przyłącza ma wpływ na przyszłościowe rachunki za prąd?? Czytałem gdzieś, że ma. Z kolei na infolinii mówili, że to ma tylko znaczenie w opłacie przyłączeniowej. /moderowano/ Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kij31 21.08.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 Dołączam się do pytania o moc przyłączeniową. Planuję budowę domu piętrowego ok. 180m2 pow. użytkowej + garaż. Ogrzewanie pompa ciepła, bez gazu, czyli wszystkie urządzenia w kuchni na prąd. Zakład energetyczny Enea. I drugie pytanie o plan zabudowy względem istniejącej sieci. Mam wyrys z mapy ewidencyjnej z 2018 r. Od tego czasu do okolicznych działek zostały zrobione przyłącza, zostało tylko kilka w tym moja. Muszę iść do gminy po aktualną mapkę z naniesionymi liniami energetycznymi, czy starczy to co mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.08.2021 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 W taryfie G tylko przy pierwszej opłacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts