Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc przyłączeniowa

howtobepro

Recommended Posts

Dzień dobry. Wprawdzie budowę planuje dopiero w przyszłym roku jednak już teraz chce złożyć wniosek o przyłączenie do sieci energetycznej.

We wniosku muszę określić moc przyłączeniową oraz średne roczne zużycie energii.

I tu pojawia się moje pytanie. Jaka moc i zużycie energii wpisać?

Dom piętrowy z poddaszem użytkowym, 130m2 powierzchni, ogrzewanie pompa ciepła powietrzna. W domu będzie mieszkało 2 dorosłych i 2 dzieci.

Z góry dziękuję za pomoc.

Czesc :) Przylaczam sie do pytania. Budowa planowana w nastepnym roku. Dom z poddaszem uzytkowym, 140m2, budowany w systemie szkieletowym ciezkim. Pompa ciepla zaproponowana przez wykonawce to PANASONIC Aquarea WH-SDC0709J3E5 7kW.

I teraz wlasnie zagwozdka - jaka moc przylaczeniowa?

Edytowane przez Karolina001

Czesc :) Przylaczam sie do pytania. Budowa planowana w nastepnym roku. Dom z poddaszem uzytkowym, 140m2, budowany w systemie szkieletowym ciezkim. Pompa ciepla zaproponowana przez wykonawce to PANASONIC Aquarea WH-SDC0709J3E5 7kW.

Niech wykonawca powie jakie zabezpieczenie ma mieć pompa (w amperach).

I wtedy moc wybrać taką, żeby zabezpieczenie główne było stopień większe.

Witam koleżankę, przepraszam, że tak długo, ale nie mam subskrypcji na ten wątek i dopiero jak ktoś odpowiedział to zobaczyłem , że mógłbym pomóc;)

3f-21kW(zabezpieczenie 32A). O taką moc wnioskujecie:cool:

Nawiasem pisząc - fajna ta pompa(poczytałem o niej trochę), jeśli jest taka jak piszą to ciekawy model i bardzo funkcjonalna z fajnymi parametrami. Zapewne gdybym się teraz budował była by warta rozważenia.

Pozdrawiam

Panasonic.jpg

• Like 1

Ok, ja rozumiem tylko RE posługują się tą tabelą (przynajmniej od 2018 r.) A ona obowiązywała w PGE wcześniej były jeszcze dwie, może trzy, ale one miały zabezpieczenie przed licznikowe 35A a znajdź B 35A ? więc wszystkie rejony ujednoliciły - tak mi się wydaje - stąd tabelką jaką się posługuje to :

26369bd7679dc9e85db0974799e0a57b.jpeg.aead717e4bf09667e57889348c609220.jpg

Ale zaraz odezwie się nasz kolega od norm SO i wszystko wyjaśni;)

Moc przyłączeniową - jak największą.

Moc umowną - uzależnioną od maksymalnego prądu na jednej fazie. Sama moc umowna jest uśredniana na 15 minut i praktycznie nie ma szans jej przekroczenia bo wymaga praktycznie 80% obciążenia maksymalnego każdej fazy przez 15 minut. IMO minimum 25A na fazę trzeba mieć, żeby nie trzeba było specjalnie kombinować ze podziałem odbiorników na fazy. Jak się sensownie rozłoży - 20A na fazę powinno wystarczyć.

Ale jak dasz sobie wcisnąć taryfę C na starcie, to sprawdź, czy u Twojego operatora nie jest pobierana co miesiąc opłata zależna od mocy umownej. Jeżeli tak, to wnioskuj o jak najmniejszą a po wprowadzeniu zwiększysz (w ramach limitu mocy przyłączeniowej). Ale najlepiej nie daj sobie wciskać C tylko wnioskuj o przyłącze docelowe do przyczepy kempingowej/namiotu.

• Like 1

• 1 month później...
  • 1 month później...

Dołączam się do pytania o moc przyłączeniową. Planuję budowę domu piętrowego ok. 180m2 pow. użytkowej + garaż. Ogrzewanie pompa ciepła, bez gazu, czyli wszystkie urządzenia w kuchni na prąd. Zakład energetyczny Enea.

I drugie pytanie o plan zabudowy względem istniejącej sieci. Mam wyrys z mapy ewidencyjnej z 2018 r. Od tego czasu do okolicznych działek zostały zrobione przyłącza, zostało tylko kilka w tym moja. Muszę iść do gminy po aktualną mapkę z naniesionymi liniami energetycznymi, czy starczy to co mam?

ZE jako załącznik wymaga plan zabudowy lub szkic sytuacyjna określający usytuowanie przyłączanego obiektu względem istniejącej sieci oraz sąsiadujących obiektów więc pytam, czy potrzebna jakas dokładniejsza mapka, gdzie jest to wszystko wrysowane, czy może być niekatualna, gdzie tylko naszkicuje im projektowany budynek.