Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wysokość zajmuje kompletna konstrukcja sufitu podwieszanego na poddaszu?

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie w związku z tym, że chciałbym zmieścić instalacje w pustce pod wełną a nad sufitem GK na poddaszu użytkowym.

Oczywiście na razie nie ma ani wełny ani sufitu, ale chciałbym wiedzieć jaką wysokość należy przeznaczyć na profile i sam gips-karton. Gips-karton chyba ok. 15 mm, a reszta?

I czy dobrze rozumiem, że przy ścianach ta konstrukcja jest nieco wyższa?

Zależy mi na tej informacji, bo chciałbym wiedzieć ile centymetrów pustki wyjdzie bez konieczności obniżania pomieszczenia.

Witam,

Mam pytanie w związku z tym, że chciałbym zmieścić instalacje w pustce pod wełną a nad sufitem GK na poddaszu użytkowym.

Oczywiście na razie nie ma ani wełny ani sufitu, ale chciałbym wiedzieć jaką wysokość należy przeznaczyć na profile i sam gips-karton. Gips-karton chyba ok. 15 mm, a reszta?

I czy dobrze rozumiem, że przy ścianach ta konstrukcja jest nieco wyższa?

Zależy mi na tej informacji, bo chciałbym wiedzieć ile centymetrów pustki wyjdzie bez konieczności obniżania pomieszczenia.

Moderowano

Ja sobie sufit opuściłem o 30cm, wiedząc, że między belkami a sufitem będzie 30cm izolacji.

Jednocześnie podwyższyłem o pół bloczka ściany bo w projekcie gotowym było przeznaczone tylko 20cm

Edytowane przez Tomaszs131
Polityka.

Ściany już stoją, dach też, więc co tu mogę zmienić i zadecydować?

Pytam ile zajmuje stelaż z płytami g-k. 5 cm? 7 cm? Więcej?

Innymi słowy, mam jętki 18cm, między nimi ocieplenie, a także 12cm pod nimi (w sumie 30cm wełny).

Wysokość pomieszczenia na gotowo to 270cm, czyli wiem gdzie będzie spodnia część płyty g-k (spód sufitu). Nie wiem natomiast jaka jest wysokość konstrukcji wraz z płytą g-k. Znając tę wysokość, będę wiedział ile mam pustki powietrznej między spodem wełny a górą konstrukcji mocowania płyt g-k.

Edytowane przez Robinson74