Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu w Grecji - jak zmienia sie objetosc zwiru pod naciskiem?

Recommended Posts

Witam,

Mieszkam w Grecji, gdzie probuje wykonczyc dom.

Przed domem znajduje sie ogromna dziura 2,5m x 6m o glebokosci 3 metry (obramowanie z betonu zbrojonego). W pierwotnych planach dziura miala byc zasypana ziemia i posadzone jakies drzewko. Stwierdzilismy jednak, ze skoro obramowania juz sa, jest cieplo wiekszosc roku i mamy dwojke dzieci, moze bylo by warto zrobic mini basen - taki 2,5mx3,7m i glebokosc 1,4m. I tu zaczynaja sie schody... kazdy z zapytanych specjalistow daje mi inne rozwiazanie jak splycic te dziure. Od zbudowania plyty z zelbetonu opierajacej sie na metalowych pretach wpuszczonych w sciane (wersja najdrozsza) do po prostu zasypania dziury zwirem (tak 1,5 metra) nalozenia sietki metalowej i zalania betonem (wersja najtansza). Tesc zapalil sie do tej wersji najtanszej, bo stwierdzil ze zwir nie osiada - ja jestem bardziej sceptyczna.

Mozecie cos doradzic? O ile obnizy sie taka plyta, ktora opiera sie tylko na zwirze pod naciskiem wody?

Dodam, ze nie zalezy mi na tym zeby bylo to rozwiazanie super trwale na wiele lat. Za jakies 5 lat dzieci straca zainteresownie basenem.

Bede wdzieczna za kazda opinie.

190401823_345174296951908_4646908788449443671_n.jpg

Dlaczego żwirem a nie piaskiem?

Piasek jest łatwo ubić.

No tak, Dziekuje za rade. Faktycznie piasek latwiej sie ubija.

Nie wiem dlaczego zaproponowano nam zwir. Mysle ze jednym z powodow byla cena. Cena worku ze zwirem to 30 euro (0,8 m3). Cena worku z piaskiem moze byc nawet 50 euro. Zalezy jaki piasek (zwykly, rzeczny itd).

Czy dla mnie rodzaj piasku ma znaczenie? Chyba taki zwykly bylby ok? I takie ubijanie co 30 cm? Czy te rury beda duza przeszkoda? W jaki sposob je zabezpieczyc? IMG_7985.jpg

189836640_312655200438802_4243650127389392466_n.jpg

Edytowane przez Hubcia