Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd na gliniastym terenie

Recommended Posts

Dzień dobry, przejrzałem kilka tematów dotyczących podobnego tematu, i pozwolę sobie zadać pytanie dotyczące konkretnie mojego problemu.

W najbliższym czasie planuje rozpocząć budowę domu na gliniastym terenie ( niestety przynajmniej 3 metry w głąb sama glina). Potrzebuje utwardzic w jakiś sposób podjazd, aby ciężki sprzęt nie grząsł. Oczywiście w późniejszym stadium chciałbym wykorzystać to jako podbudowę do finalnego podjazdu ( kostka, żwir).

Planuje wybrać prostokąt 4x15 metrów z humusu ( około 30-40cm), położyć na to geowłóknine 200g, a następnie wysypac przekrusz betonowy(ewentualnie na końcu zageścić, ale tak jak mówię na razie zależy mi na utwardzeniu dla ciężkiego sprzętu," na ładnie" będę robił później).

W dwóch miejscach pod tym przekruszem będzie potem trzeba przeprowadzić instalacje wodną oraz elektryczną, ale nacięcie w jednym miejscu paska geowłókniny nie powinno chyba spowodować katastrofy?

Z góry dziękuję za opinie czy mój plan ma sens, czy też co można by wykonać lepiej. oczywiście nie za miliony monet :)

Dziękuję

Mam identyczną sytuację. Koparkowy wybrał hummus (wyszło między 30 a 40cm) i zasypałem to grubym kruszywem. Betoniarki przyjeżdżając pięknie ubijają podjazd. Gdy ciężki sprzęt zniknie to dosypię drobnego kruszywa a na koniec będę wykładał kostką. U siebie podnoszę teren o ok. 20cm więc teraz kruszywo zrobiłem na równo z poziomem gruntu. Zamiast kruszywa na czas budowy możesz zastosować spokojnie gruz (o ile jest czysty). Pojazdy budowlane sobie poradzą.

• 2 weeks później...

Dziękuję wszystkim za rady. Podjazd wykorytowany, rozłożona geowłóknina 200g ( po wczorajszych ulewach jest wilgotna, natomiast woda nie stoi) jutro przyjeżdża 40 ton przekruszu). Póki co nie planuje zagęszczania, cięzkie pojazdy same to ubiją, a ja będę miał już utwardzone pod piasek + kostka / żwir na koniec budowy.

IMG-20210613-WA0002.jpg