kamil12345 30.05.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Dzień dobry, przejrzałem kilka tematów dotyczących podobnego tematu, i pozwolę sobie zadać pytanie dotyczące konkretnie mojego problemu. W najbliższym czasie planuje rozpocząć budowę domu na gliniastym terenie ( niestety przynajmniej 3 metry w głąb sama glina). Potrzebuje utwardzic w jakiś sposób podjazd, aby ciężki sprzęt nie grząsł. Oczywiście w późniejszym stadium chciałbym wykorzystać to jako podbudowę do finalnego podjazdu ( kostka, żwir). Planuje wybrać prostokąt 4x15 metrów z humusu ( około 30-40cm), położyć na to geowłóknine 200g, a następnie wysypac przekrusz betonowy(ewentualnie na końcu zageścić, ale tak jak mówię na razie zależy mi na utwardzeniu dla ciężkiego sprzętu," na ładnie" będę robił później). W dwóch miejscach pod tym przekruszem będzie potem trzeba przeprowadzić instalacje wodną oraz elektryczną, ale nacięcie w jednym miejscu paska geowłókniny nie powinno chyba spowodować katastrofy? Z góry dziękuję za opinie czy mój plan ma sens, czy też co można by wykonać lepiej. oczywiście nie za miliony monet Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 30.05.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Dobrze piszesz, ale od razu położyłbym pod włokniną na odpowiedniej głebokości przepusty z grubej rury osłonowej żebyś tego nie musiał potem rozgrzebywać. Takie rury kupisz w sklepie z ciężką hydruliką. Tylko oznacz sobie te rury żebyś potem wiedział gdzie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zak2021 31.05.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Mam identyczną sytuację. Koparkowy wybrał hummus (wyszło między 30 a 40cm) i zasypałem to grubym kruszywem. Betoniarki przyjeżdżając pięknie ubijają podjazd. Gdy ciężki sprzęt zniknie to dosypię drobnego kruszywa a na koniec będę wykładał kostką. U siebie podnoszę teren o ok. 20cm więc teraz kruszywo zrobiłem na równo z poziomem gruntu. Zamiast kruszywa na czas budowy możesz zastosować spokojnie gruz (o ile jest czysty). Pojazdy budowlane sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawek 04.06.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 spokojnie zrób jak napisałeś i zda to egzamin. Nacięcie geowłókniny nic nie zaszkodzi. Rozwiązanie sprawdzisz po pierwszych opadach, ale jak dla mnie możesz spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil12345 14.06.2021 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Dziękuję wszystkim za rady. Podjazd wykorytowany, rozłożona geowłóknina 200g ( po wczorajszych ulewach jest wilgotna, natomiast woda nie stoi) jutro przyjeżdża 40 ton przekruszu). Póki co nie planuje zagęszczania, cięzkie pojazdy same to ubiją, a ja będę miał już utwardzone pod piasek + kostka / żwir na koniec budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.06.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Tak, ciężkie pojazdy ubiją, ale na pewno nie równomiernie. Pojawią się koleiny w tych miejscach, w których koła ciężkich pojazdów znajdą się najczęściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts