Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie bednarki do ściany fundamentowej

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zamocować bednarkę do ściany fundamentowej. Ta w środku fundamentu to w zasadzie może być przysypana piachem i później chudziakiem, a co z zewnętrznymi do odgromówki? Czy należy je puszczać między ścianą a XPS czy na zewnątrz XPS? Rozumiem, że jak pomiędzy ścianą i XPS to potem trzeba i tak wyjść na zewnątrz gdzieś w okolicach góry cokołu?

Zakupiłem też uchwyty tego typu https://amper.pl/uchwyt-do-bednarki-74-2-oc-97400201 i naszła mnie taka myśl: szczelina na płaskownik w tym uchwycie ma 6 mm, grubość bednarki to 4 mm. Czy luz 2 mm nie będzie powodował niebezpiecznego iskrzenia podczas ewentualnego odprowadzenia ładunku? Co jak zaiskrzy między ścianą fundamentową a XPS?

Pozdrawiam serdecznie!

Może i rozpętam utarczki słowne - ale wg mnie nie wprowadzaj bednarki pod ocieplenie fundamentu - tylko na zewnątrz po powierzchni.

Uchwyty które kupiłeś są ok, ale głównie do układania po ścianach na zewnątrz, bardzo ciasno się montują bo nie są w osi(otwory szczelinowe) więc jak się je przekręca by złapać bednarkę dobrze się klinują. O jakiekolwiek iskrzenie nie musisz się martwić.

Miejsce wyprowadzenia umieść w rozsądnym miejscu(wysokości) do tej instalacji musisz zamontować złącze w puszce złącza odgromowego do pomiarów i kontroli.

unnamed.jpg

jak również, aby móc połączyć bednarkę ze zwodem pionowym. Ten możesz umieścić pod izolacją elewacji np. w rurce osłonowej a pod okapem wyprofilować wyjście by woda nie ściekała do wewnątrz czy elewacji po zwodzie tylko kapała.

• Like 1

Nie ma mostu na Dańdówce, pod którym tramwaj by się nie wyrobił. Mowa o linii 26 oczywiście.

Teraz do rzeczy - autor pyta, czy bednarka nad, czy pod styro. Hmmm, jestem innego zdania, niż przedmówca.

A o iskrzenie nie ma się co martwić, ponieważ co z czym ma mieć na tyle dużą różnicę potencjału, by spowodować przeskok?

Kolego CityMatic - mam wątpliwości co do zdjęcia środkowego, a do prawego to już całkiem porazka.

Edytowane przez elpapiotr

ps. Nawet na tych zdjęciach są odpowiedzi na kilka z Twoich pytań.

Pozdrawiam

Kolego, prawidłowe odpowiedzi to są w :

- PN-86/E-05003/01 p. 3.5.2.3 podpunkt c) załamania i zagięcia na przewodzie

- PN-IEC 61024-1:2001 p. 2.2.4

- PN-EN 62305-3:2009 p. 5.3.4

- opracowanie prof. Sowy pt.

Przykładowe rozwiązania urządzenia piorunochronnego na typowych obiektach budowlanych oraz

systemów ograniczania przepięć w instalacji elektrycznej

Już 35 lat temu specjaliści wiedzieli, jak rozwiązywać sprawę, by piorun miał jak najkrótyszą i bezpośrednią drogę do ziemi.

A tu co - pętle, że skubaniec na wejściu juz się wykolei.

Edytowane przez elpapiotr

Witam,

dziękuję za odpowiedzi, ale w sumie to nadal nie wiem :). Widzę 1 głos na nie pod styro i 1 głos na tak pod styro :).

Zdjęcie z postu #2 również sugeruje prowadzenie pod styropianem, trzecie zdjęcie z postu #5 w zasadzie pół na pół - bednarka najpierw na zewnątrz ale później wchodzi pod.

Z jednej strony pasowałoby mi dać ją pod, będzie tam pewnie bezpieczniejsza niż w gołej ziemi na zewnątrz, z drugiej strony szkoda trochę dziurawić ścianę fundamentową :). Jeśli nie ma rzeczywiście niebezpieczeństwa iskrzenia przy "luźnym" pasowaniu bednarka-uchwyt i nie będzie to jakimś błędem w sztuce to dam pod, również dlatego, że nie wiadomo czy odgromówka będzie w ogóle robiona w przyszłości, to po co ma mi kikut wystawać gdzieś przy ścianie ;).

Pozdrawiam!

Matko jeszcze coś. Czy bednarka pod styropianem powinna być prowadzona w osłonie? Np. jak tu: https://www.elektrykslupsk.pl/nasze-realizacje/instalacje-odgromowe/ .

Jeśli tak to starczy jakaś zwykła PCV czy są dedykowane? W ogóle to wszystko wydaje się proste, a w szczególe to od pytania do pytania :).