Squers 03.06.2021 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Witam, Pytanie jak w tytule. Ogród dopiero zakładany, trawa została wsiana, podlewanie codziennie lub co drugi dzień wieczorami. Efekt jak na zdjęciach. Jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.06.2021 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 A jak była przygotowana ziemia pod zasiew? Mieszaliście ziemię z inną, jakie jest Ph tego co pokazano? Posiano odpowiednią mieszankę traw do rodzaju i nasłonecznienia terenu? Czemu nie wałowaliście- wyrównywaliście ziemi przed zasiewem? - to widać na zdjęciu doły i rowki a trawa dopiero wschodzi. Domyślam się , ale też nie potrafiłem założyć trawnika bo z tym jest więcej pracy niż z rabatami roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Squers 03.06.2021 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Dziękuję za odpowiedź. Całość była wałowana, trawa była dosyć droga, w ogrodniczym zostałem poinformowany że będzie dobra na pierwszy zasiew. Ph nie badalem. Kupiłem teraz nawóz Yara Mila. Jest sens zastosować go w obecnej sytuacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 03.06.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Dziękuję za odpowiedź. Całość była wałowana, trawa była dosyć droga, w ogrodniczym zostałem poinformowany że będzie dobra na pierwszy zasiew. Ph nie badalem. Kupiłem teraz nawóz Yara Mila. Jest sens zastosować go w obecnej sytuacji?? Cena nasion to nie wyznacznik. Jaka firma i rodzaj/nazwa. Jaka jest ziemia gliniasta, piaszczysta, bardziej czarna, może szara lub wręcz stalowa? Co było tam zanim wybudowałeś się i założyłeś ogród? Czy ziemia jest ta zastana czy coś nawiozłeś na wierzch jeśli nawiozłeś to co? Jak dokłądnie przebiegało sianie trawy (krok po kroku)? I po tym będzie można radzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.06.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Ogród dopiero zakładany, trawa została wsiana, podlewanie codziennie lub co drugi dzień wieczorami. Efekt jak na zdjęciach. Jakieś rady? Jakie nasiona i ile poszło na m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Squers 04.06.2021 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Trawa która została użyta to ta; Ilościowo poszło 4 worki. Po 5kg Na działkę nawiozłem ok. 1.2m ziemi. Macierzysty grunt to glina. Całość została podniesiona do góry . Ziemia którą nawiozłem była z odzysku tzn byly obok prowadzone pracę wymiany gruntu pod drogę, kamienie i gruz zostały wybrane. Całość wygrabiona i wałowana kilka razy. Ziemia ma szary kolor, w upalne dni robi się sypka i twarda z wierzchu. Dodam że wystarczy rozgrzebac delikatnie górną warstwę i mam ładna brązową lub ciemno brązową ziemię. Sianie: całość zgrabione, trawa, wałowanie, woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.06.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Przyczyna może być właśnie ta ziemia pochodząca z drogi. Masz rację, tutaj trzeba conajmniej 10 cm urodzajnej żywej warstwy ziemi, kompost, nawóz, całość przemieszać glebogryzarką,wyrównać, wywałować, wyrównać posiać dobrą trawę przesypać wywałować i podlewać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.06.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2021 Ilościowo poszło 4 worki. Po 5kg Na działkę nawiozłem ok. 1.2m ziemi. Macierzysty grunt to glina. Całość została podniesiona do góry . Ziemia którą nawiozłem była z odzysku tzn byly obok prowadzone pracę wymiany gruntu pod drogę, kamienie i gruz zostały wybrane. Całość wygrabiona i wałowana kilka razy. Ziemia ma szary kolor, w upalne dni robi się sypka i twarda z wierzchu. Dodam że wystarczy rozgrzebac delikatnie górną warstwę i mam ładna brązową lub ciemno brązową ziemię. Sianie: całość zgrabione, trawa, wałowanie, woda Przykro mi, ale mieszanka słaba. 80% rajgrasu angielskiego, 5% jednorocznego pastewnego. Duży plus za wiechlinę (co prawda tylko 5%, ale wielu nie daje wcale). Rajgras prawdopodobnie kępkowy, odmian rozłogowych niewiele jeśli w ogóle. Szara, sypka = mało lub zero materii organicznej, więc martwica glebowa. Twarda i sypka może się robić z różnych powodów - zawartość gliny, ale także ze względu na szybkie wysychanie. Nawiozłeś 1,2m ziemi to baaardzo dużo. Zaburzyło to naturalne ruchy wodne. Raczej większość szybko spływa przez całą nawiezioną warstwę. W takich warunkach po tym zasiewie to 1-2 razy dziennie byś musiał podlewać. Nie jestem w stanie ocenić tej brązowości gleby. Ale dobra powinna zmierzać ku czerni. To co tam wzeszło spisz na straty. Rozwiązaniem jest kupno dobrych nasion i wymiana wierzchniej warstwy ziemi 10-15cm. Wszystkich problemów nie rozwiąże, ale przy regularnym podlewaniu będzie piękny trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Squers 05.06.2021 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Jaka trawę możesz polecieć na wsiew ?. Zobaczę co z tego wyjdzie. W tym roku odpuszczę, w przyszłym jak nic nie zejdzie to glebogryzarka separacyjna i ziemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.06.2021 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Jaka trawę możesz polecieć na wsiew ?. Zobaczę co z tego wyjdzie. W tym roku odpuszczę, w przyszłym jak nic nie zejdzie to glebogryzarka separacyjna i ziemia Mieszanka jak najbardziej różnorodna. Z mojego rozeznania (nie jestem ogrodnikiem) to trawniki ogólnoużytkowe (orientacyjnie): życica (rajgras) 40%, kostrzewa 40%, wiechlina 20% (ale bez odmian jednorocznych i pastewnych). W każdej tej grupie min 2 gatunki, w opakowaniu powinno być 6-8 gatunków z czego część kępkowa i część rozłogowa. Chwalone firmy to Kiepenkerl (mega droga), Barenbrug (bardzo dobra), DSV (imho najlepsza relacja cena/jakość). Elfir (forumowa specjalistka od ogrodów) poleca tak: "wiechlina 50%, kostrzewa 25-30%, rajgras życica trwała 25-20%.", ale tak duży udział wiechliny to nie widziałem w typowych mieszankach. Jak w tym roku odpuszczasz to dobry moment żeby sypnąć kompostu lub obornika i przelecieć zwykłą glebogryzarką i zostawić. Jak będą chwasty to kosić nie dopuszczając do fazy nasion, skoszone zostawić będzie nawóz zielony. W przyszłym roku glebogryzarka (+ równanie, wałowanie, itd.) i wysiew dobrych nasion (to nie idealne ale dość dobre rozwiązanie jak wymiana gruntu to za dużo/nie masz na to sił i ochoty). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Squers 06.06.2021 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Dzięki za odpowiedź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts