Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

W 2020 r. kupiłem działkę, zrobiłem projekt budowlany i w 2021 na świeżo dostałem pozwolenie na budowę. W maju 2021 dowiedziałem się, że na działce obok, deweloper zamierza budować zespół domów jednorodzinnych. Na granicy z moją działką zaplanował śmietniki z 10 domów. Ja po swojej stronie mam tam okna w odległości 8 m bez śmietników.

Zgodnie z WT 2021

§ 23. [Odległość pojemników i kontenerów od okien i drzwi do budynków oraz od sąsiedniej działki]

1. Odległość miejsc do gromadzenia odpadów stałych, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1, 3 i 4, powinna wynosić co najmniej:

1) 10 m - od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi;

2) 3 m - od granicy działki budowlanej;

3) 10 m - od placu zabaw dla dzieci, boisk dla dzieci i młodzieży oraz miejsc rekreacyjnych, o których mowa w § 40.

i dalej zapis:

4. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, nie określa się.

Miejscowy plan nakazuje zadaszyć śmietniki.

Pytałem się architektów i odpowiedzieli, że można teraz tak stawiać śmietniki na granicy. Deweloper planuje zespół budynków jednorodzinnych co mieści się w definicji zabudowy jednorodzinnej, a że 10 domów będzie koło mojej działki to śmietnik jak z bloku będzie ....

Czy macie pomysły jak ten śmierdzący problem rozwiązać?

https://forum.murator.pl/topic/262879-%C5%9Bmietnik-na-granicy-wt2021/

Zgłoś problem do PINB.

Jak jest zgodne z przepisami, to co PINB zrobi?

Pytanie, czy to jest rzeczywiście zabudowa jednorodzinna? Czy nie powinien każdy domek mieć swój śmietnik? Nie wiem, ale tu bym szukał rozwiązania.

Zabudowa jednorodzinna to z założenia jeden budynek na jedną działkę, przy tym jeden zestaw koszy, jedno szambo. A tu akurat śmietniki z całego zestawu domów jednorodzinnych chcą wrypać pod Twoją działkę...

https://forum.murator.pl/topic/262879-%C5%9Bmietnik-na-granicy-wt2021/#findComment-7926649

Wyżej dobrze napisane.

Wyobraźmy sobie sytuację, że byłoby tam 100domów albo i 1000domów i śmietnik w jednym miejscu. Co wówczas? Czy to zgodne z przepisami? Wątpię. A wyjaśnić móglby to także sanepid. Nie ma więc znaczenia czy domy są dwa czy tysiąc -przepisy powinny być jednakowe.

Sanapid -też może coś pomóc tzn wyjaśnić.

Ale najlepiej kieruj swe kroki do dewelopera. Może 2minuty rozmowy załatwią sprawę.

https://forum.murator.pl/topic/262879-%C5%9Bmietnik-na-granicy-wt2021/#findComment-7926844

Wyżej dobrze napisane.

Wyobraźmy sobie sytuację, że byłoby tam 100domów albo i 1000domów i śmietnik w jednym miejscu. Co wówczas? Czy to zgodne z przepisami? Wątpię. A wyjaśnić móglby to także sanepid. Nie ma więc znaczenia czy domy są dwa czy tysiąc -przepisy powinny być jednakowe.

Sanapid -też może coś pomóc tzn wyjaśnić.

Ale najlepiej kieruj swe kroki do dewelopera. Może 2minuty rozmowy załatwią sprawę.

W przepisach jest mowa o śmietniku w zabudowie jednorodzinnej. W domyśle śmietnik od jednego gospodarstwa? A tutaj mamy nagle śmietnik jak z zabudowy wielorodzinnej. Więc, ja bym szedł w tym kierunku: skoro powołują się na przepis o śmietniku w zabudowie jednorodzinnej, to nie może to być śmietnik z zabudowy wielorodzinnej.

https://forum.murator.pl/topic/262879-%C5%9Bmietnik-na-granicy-wt2021/#findComment-7927074

Sprawę reguluje Dziennik Ustaw z 7 czerwca 2019r poz. 1065, Rozdział 4 -Miejsca gromadzenie odpadów stałych

§ 23.16)

1. Odległość miejsc do gromadzenia odpadów stałych, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1, 3 i 4, powinna

wynosić co najmniej:

1) 10 m – od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi;

2) 3 m – od granicy działki budowlanej;

3) 10 m – od placu zabaw dla dzieci, boisk dla dzieci i młodzieży oraz miejsc rekreacyjnych, o których mowa w § 40.

2. Zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, nie jest wymagane, jeżeli miejsca te stykają się z podobnymi

miejscami na działce sąsiedniej.

§ 23.16) 1. Odległość miejsc do gromadzenia odpadów stałych, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1, 3 i 4, powinna

wynosić co najmniej:

1) 10 m – od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi;

2) 3 m – od granicy działki budowlanej;

3) 10 m – od placu zabaw dla dzieci, boisk dla dzieci i młodzieży oraz miejsc rekreacyjnych, o których mowa w § 40.

2. Zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, nie jest wymagane, jeżeli miejsca te stykają się z podobnymi

miejscami na działce sąsiedniej.

3. W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy odległości, o których mowa w ust. 1, mogą być pomniejszone,

jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

4. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2,

nie określa się.

teraz tak:

§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

2) zabudowie jednorodzinnej – należy przez to rozumieć jeden budynek mieszkalny jednorodzinny lub zespół takich

budynków, wraz z budynkami garażowymi i gospodarczym

Czym jest "zespół budynków"???

Prawnie to niestety cienko widzę bez pomocy Sanepidu.

https://forum.murator.pl/topic/262879-%C5%9Bmietnik-na-granicy-wt2021/#findComment-7927122

• 3 years później...