Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

w nowym mieszkaniu robię ogrzewanie podłogowe, potrzebuje pomocy przy osprzęcie. Raczej chciałbym bezprzewodowo, nie chce mi się znów ciągnąć kabli w regipsach do regulatorów.

Na pewno chce czterema sterować poprzez te regulatory w pomieszczeniach.

Więc nie wiem, czy ma to sens bym robił na 4, czy od razu na 6 jak w załączniku.

I czy to wszystko co potrzebuje?

1x rozdzielnik

6x siłownik

6x regulator

6x odbiornik

ew. proszę o linki, bądź fachowe nazwy co potrzebuje.

aaa.jpg

https://forum.murator.pl/topic/262887-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-bezprzewodowe-przewodowe-osprz%C4%99t/

Było już z 1000 razy - jeśli chcesz sterować np. na zasadzie w dzień cieplej, w nocy zimniej to sterowanie podłogówką jest bez sensu, wyrzucasz tylko pieniądze. A już w mieszkaniu (rozumiem, że w bloku), przy tak małych pomieszczeniach to podwójny bezsens.
Było już z 1000 razy - jeśli chcesz sterować np. na zasadzie w dzień cieplej, w nocy zimniej to sterowanie podłogówką jest bez sensu, wyrzucasz tylko pieniądze. A już w mieszkaniu (rozumiem, że w bloku), przy tak małych pomieszczeniach to podwójny bezsens.

Czyli mam rozumieć, że powinienem olać te regulatory i sterować temperaturą podłogówki w danym sektorze poprzez siłownik w rozdzielniku ?

Boję się, że będzie to trudne, by manipulować tym temperaturą. Co innego po prostu dany sektor wyłączyć.

Czyli mam rozumieć, że powinienem olać te regulatory i sterować temperaturą podłogówki w danym sektorze poprzez siłownik w rozdzielniku ?

Czy masz własny kocioł i Twoje ogrzewanie jest niezależne od reszty budynku?

Jeżeli tak - to automatyka kotła załatwi dostarczenie potrzebnej mocy a projekt podłogówki z odpowiednimi przepływami i rozstawami podzieli odpowiednio moc miedzy pomieszczenia. Rotametrami dostroisz podział tej mocy między pomieszczenia (raz - ewentualnie w razie potrzeby jeszcze doregulujesz).

Jeżeli masz wodę z centralnego blokowego, to po pierwsze nie możesz samowolnie niczego zmieniać w instalacji CO bo to część wspólna i co zrobisz u siebie - to wpływa na pozostałe mieszkania.

Jak już będziesz miał zgodę wspólnoty, to potrzebujesz dobrego projektu, który pozwoli uzyskać potrzebne przepływy i temperaturę do zasilania podłogi. "Centralna" automatyka zastępująca automatykę kotła + projekt z rozstawami i przepływami + rotametry (czyli reszta jak przy własnym kotle) powinna załatwić sprawę.

Mam swój kocioł - piec dwufunkcyjny. Tzn. Będę miał. Rotametrami, czyli to co na rozdzielniku? A nie będzie dużo wygodniej, gdy zrobię te czujniki z regulatorami w każdym z sektorze?
Mam swój kocioł - piec dwufunkcyjny. Tzn. Będę miał. Rotametrami, czyli to co na rozdzielniku? A nie będzie dużo wygodniej, gdy zrobię te czujniki z regulatorami w każdym z sektorze?

Bezwładność podłogówki (klik w sygnaturke) jest taka, że będzie to sterowanie tankowcem skryptem pilota rajdu WRC - zanim wykona skręt to będzie trzy zakręty dalej.

Dwufunkcyjny? To jaką ma minimalną modulację? Jakie masz maksymalne obciążenie cieplne?

Edytowane przez Kaizen
Bezwładność podłogówki (klik w sygnaturke) jest taka, że będzie to sterowanie tankowcem skryptem pilota rajdu WRC - zanim wykona skręt to będzie trzy zakręty dalej.

Dwufunkcyjny? To jaką ma minimalną modulację? Jakie masz maksymalne obciążenie cieplne?

immergas victrix tera 24 plus - Aktualnie ten mam w dobrej cenie ~~ 2800 zł.

Ja się na tym nie znam, hydraulik tylko powiedział mi, żebym kupił osprzęt i tyle.

Wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe.

Więc w lato zapewne prosta sprawa tylko łazienkę ew. salon może delikatnie.

Ale w zimę pokoje np. mniejsza temperatura. Nie wiem nie miałem nigdy takiego ogrzewania chce po prostu żeby to było dobrze zrobione i nie sprawiało mi kłopotów.

chce po prostu żeby to było dobrze zrobione i nie sprawiało mi kłopotów.

To zacznij od OZC i projektu podłogówki - a nie od wyboru kotła i automatyki. Kotła dla tak małego nowego mieszkania nie znajdziesz i albo będzie taktował (szkodzi na sprawność i na trwałość), albo potrzebujesz zajmującego miejsce bufora.

OZC obliczał hydraulik i będzie tak projektował podłogówkę. Nic nie mówił o jakimś konkretnym piecu. Tak naprawdę potrzebuje do ogrzania 60 m2, woda ciepła na umywalkę, zlew, wannę z prysznicem.
OZC obliczał hydraulik

I jakie wyszło obciążenie właściwe dla Twojej strefy klimatycznej?

Ile kWh rocznie potrzebujesz na CO a ile na CWU?

I jakie wyszło obciążenie właściwe dla Twojej strefy klimatycznej?

Ile kWh rocznie potrzebujesz na CO a ile na CWU?

A skąd ja mam wiedzieć, mi tylko kazano kupić osprzęt w postaci rozdzielacza i tych termostatów, regulatorów w ramach potrzeb. Więc pytam co potrzebuję, by czuć pełen komfort ( bezproblemowość ) i nie pluć sobie w mordę przez całe życie, że mogłem więcej zainwestować w podłogówkę.

Kanaliza, orurowanie zajmuję się hydraulik. Mówił tylko, że wyliczył zapotrzebowanie i wie jak i ile ma puścić rur itp.

Więc pytam co potrzebuję,

Jak nie podasz danych, to pytaj na Wróża Macieja.

Hydraulik co liczy OZC byłby pewnie jednym z bohaterów Krasickiego:

Był hydraulik, co liczyć kilowatogodziny potrafił i projekty tworzył,

Był młody, który życie wstrzemięźliwie pędził;

Był stary, który nigdy nie łajał, nie zrzędził;

Był bogacz, który zbiorów potrzebnym udzielał;

Był autor, co się z cudzej sławy rozweselał;

Był celnik, który nie kradł; szewc, który nie pijał;

Żołnierz, co się nie chwalił; łotr, co nie rozbijał;

Był minister rzetelny, o sobie nie myślał;

Był na koniec poeta, co nigdy nie zmyślał.

— A cóż to jest za bajka? Wszystko to być może!

— Prawda, jednakże ja to między bajki włożę.

Naprawdę tak ufasz wykonawcom? To czemu pytasz, skoro wszystko masz w projekcie?

Napisz za dwa-trzy sezony jak na tym wyszedleś.

Akurat w mieszkaniu regulatory będą potrzebne. Grzanie cienkiej wylewki przez większość doby, spore straty, niedbałość wykonania izolacji lub jej brak. To nie dom z 10cm wylewkami i styropianem klejonym indywidualnie przez właściciela.

Miałem dwa mieszkania developerskie z 2015 roku i straty miały większe niż w wielkiej płycie. Styro na plackach załatwiły sprawę.

Akurat w mieszkaniu regulatory będą potrzebne. Grzanie cienkiej wylewki przez większość doby, spore straty, niedbałość wykonania izolacji lub jej brak. To nie dom z 10cm wylewkami i styropianem klejonym indywidualnie przez właściciela.

Miałem dwa mieszkania developerskie z 2015 roku i straty miały większe niż w wielkiej płycie. Styro na plackach załatwiły sprawę.

Wylewka estrich ma być na 5 cm. Podpiwniczenie pod mieszkaniem, poziom z metr nad gruntem. Elewacja nowo zrobiona ze styropianu.

2 cm styropian pod ogrzewaniem.

Wielowarstwowa rura PERT/EVOH/PERT 16x2 600mb

Wysokość mieszkania 2,6 m. m2 są w załączniku na samej górze.

Czyli według Ciebie regulatory bezpośrednio w każdym sektorze są dobrym pomysłem?

W przypadku sterowania bezprzewodowego oferujemy kompletny system KAN-therm SMART.

W jego skład wchodzi:

- termostat naścienny z LCD (230V lub 24V, mogą tez być w wersji z czujnikiem temp. podłogi lub bez) w ilości 6 szt. (ze zdjęcia widać 6 oddzielnych pomieszczeń)

- siłownik SMART (230V lub 24V) w ilości 6 szt. (jeśli zaprojektowano 6 pętli grzewczych = jedna pętla dla każdego z pomieszczeń?)

- listwa sterująca z LAN dla 8 termostatów i 12 siłowników (230v lub 24V) w ilosci 1 szt.

- jeśli termostaty miałyby być w wersji z czujnikiem temp. podłogi to należy dokupić oddzielnie czujnik temp. podłogi x 6 szt. (czujni temp. podłogi stosowany jest najczęściej przy wykładzinach które nie mogę być narażone na przekroczenie określonych temperatur lub w łazienkach do utrzymywania komfortowej temp. podłogi - te kwestie można też załatwić poprzez dobre zaprojektowanie pętli grzewczych, czujniki nie są wymagane potrzebne)

Dodatkowo w ofercie posiadamy też rozdzielacze do ogrzewania podłogowego.

Decydując się na markę KAN-therm może Pan zakupic kompletny system rur, rozdzielaczy, izolacji termicznych, szafek instalacyjnych oraz automatykę dla instalacji ogrzewania podłogowego.

Zapraszam na naszą stronę www do zapoznania się z ofertą - katalog jest w sekcji "Do pobrania".

Pozdrawiam.