Siwusek130 06.06.2021 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Cześć, jestem nowy na forum, Mam niestandardowe pytanie, gdyż mam zamiar zacząć ogarniać działkę pod budowę domu, i chciałbym rozpocząć to wszysyko od ogarnięcia rowu, mianowicie przez działkę nie został on poprowadzony, nie dociągnęli go do rzeki która jest 70m dalej i graniczy z moją działka, kończy się przy działce rodziców, idzie wzdłuż drogi i wtedy cała woda rozlewa się na moją działkę, czy muszę pisać prośby o wykopanie rowu? Czy mogę zrobić to na własną rękę? Chciałbym zastosować rury przepustowe 500mm i zakopać je wzdłuż drogi łącząc je z rowem i rzeka, przedłużyć. Proszę o poradę jak to ugryźć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.06.2021 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Czyli zrzut wód (jakich? opadowych? ???) do rzeki. Niezbędny jest operat wodno-prawny, projekt itp. Pytaj w najbliższym inspektoracie wód polskich (w ręku powinieneś mieć mieć odbitke z mapy ewidencji gruntów i ewentualnie odbitkę z mapy syt-wys o ile takowa istnieje), dawnego Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej obecnie PGWWPRZGW.Tak zaje....szczego skrótowca dawno nie widziałem. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.06.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Cześć, jestem nowy na forum, Mam niestandardowe pytanie, gdyż mam zamiar zacząć ogarniać działkę pod budowę domu, i chciałbym rozpocząć to wszysyko od ogarnięcia rowu, mianowicie przez działkę nie został on poprowadzony, nie dociągnęli go do rzeki która jest 70m dalej i graniczy z moją działka, kończy się przy działce rodziców, idzie wzdłuż drogi i wtedy cała woda rozlewa się na moją działkę, czy muszę pisać prośby o wykopanie rowu? Czy mogę zrobić to na własną rękę? Chciałbym zastosować rury przepustowe 500mm i zakopać je wzdłuż drogi łącząc je z rowem i rzeka, przedłużyć. Proszę o poradę jak to ugryźć Pozdrawiam Na mapce jeżeli był rów [powinien być on zaznaczony. Możesz jeszcze to sprawdzić na geoportalu. Problem skierowałbym do spółki wodnej dziadziejąc na Twoim terenie, to do nich należy utrzymanie drożności rowów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siwusek130 06.06.2021 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Działka nie była w nią zaopatrzona, 60lat temu, gdy robili nasyp pod drogę, row był zbędny i woda z opadów wylewala się na pole i później do rzeki, row nie był wykopany, chciałbym to zrobić, jeżeli jest możliwość by to zgłosić to jak najbardziej byłbym chętny, zawsze to mniejsze koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 06.06.2021 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Uważam, że chyba ktoś popełnił faula. Jak to rów kończy się działką?Jeżeli Twoja działka jest rozlewiskiem to nie powinieneś być może dostać pozwolenia na budowę bez zagospodarowania tego.Uderzaj pismami do Starostwa z prośbą o wyjasnienie, ponieważ woda z rowu zalewa Ci działkę. Wg mnie nie powinno tak być.Ale rada taka -pisz pisma i odwołuj się. Na gębę -to nikt nie będzie chciał się tym zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts