Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na ile słupków starczy beton

Recommended Posts

Witam,

Na ile słupków wystarczy worek 20kg gotowego betonu? Słupki ogrodzeniowe 2 metrowe, czyli 0,5 metra pod ziemią i 1,5 metra nad ziemią. Chcę zrobić kalkulacje +/- ile mnie to wszystko wyniesie

Najprościej jak można odpowiedzieć - 2 worki na słupek i wiadro betonowego gruzu.

Jaką masz średnice otworu i głębokość? Jakie słupki?

Właśnie kończę stawianie słupków 6/4cm. Wiertnica 20cm. Głębokość ok 70cm. Słupki stawiam w ziemi aby skropliny miały dokąd ujść. No i na ogrodzenie 123 siatka plus podmurówka 20cm mam słupki dłuższe - 220cm.

Max 1,5 worka 25kg B30 i ze dwie łopaty piasku 2-8mm.

Najlepiej brać paletami. :) Na 40 słupków poszła paleta i 10 worków. Na furtkę bramę i kolejne 6 słupków pójdzie kolejna paleta...

Edytowane przez pandzik

To widzę trochę tego trzeba. 19 zł widzę w Castoramie 25kg gotowego betonu to nawet jakby dawać 1 workek na słuupek a słupków z 50 to trzeba z 1tys liczyć. Prawie tyle co słupki :) może taniej wyjdzie samemu zrobić beton niż kupić gotowy

Zawsze taniej jest samemu zrobić i upiec ciasto niż kopić gotowe - w pytaniu nie napisałeś że chcesz najtaniej.

Ale jeśli tak to zakup piasku, cementu, tak jak napisałem gruzu, żwiru własna praca, wyjdzie taniej niż gotowa zaprawa w workach.

Najlepiej pod takie słupki to się wierci otwory nawet ręcznym wiertłem

725020.jpg

wyjdzie sprawniej i precyzyjniej niż kopanie dziury łopatą.

To widzę trochę tego trzeba. 19 zł widzę w Castoramie 25kg gotowego betonu to nawet jakby dawać 1 workek na słuupek a słupków z 50 to trzeba z 1tys liczyć. Prawie tyle co słupki :) może taniej wyjdzie samemu zrobić beton niż kupić gotowy

Jakie 19zł? B20 kosztuje 9zł. Ale to jak samemu do auta bierzesz. Jak bierzesz paletę to w marketach sie nie opłaca. 300zł mi policzyli za transport wariaci. W dużej hurtowni zapłaciłem 12 zł za worek B30 Rolasa. 576zł, transport w cenie.

Na furtkę i brame kolejną wezmę, jeszcze jedną na tarasy, domek i zadaszenia. Wiertnica 500zł. Na jesieni ją sprzedam w podobnej cenie bo ciągle drożeją. Wygodnie.

Edytowane przez pandzik

Panowie, a jaki słupek najlepiej brać do siatki ogrodzeniowej? Jaka średnica i grubość scianki? Znalazłem jakieś w leroy merlinie za 35 zł, ale zastanawiam się czy to solidne jest. Chciałbym tanio ale tak żeby to już solidnie też w miarę było. Myślałem co 2.5 metra stawiać

2,5 m też spotyka się takie przęsła, więc spoko możesz zrobić.

Nie patrz na cenę słupków (choć tez ważna) bo ona nie gwarantuje solidności tylko na grubość ścianki.

Panowie, a jaki słupek najlepiej brać do siatki ogrodzeniowej? Jaka średnica i grubość scianki? Znalazłem jakieś w leroy merlinie za 35 zł, ale zastanawiam się czy to solidne jest. Chciałbym tanio ale tak żeby to już solidnie też w miarę było. Myślałem co 2.5 metra stawiać

Słupki znajdziesz bez problemu - jeśli kupisz ocynkowane też będą niezłe ale ścianka to minimum 2mm, a jak ma 3,2 to już super. Jeśli masz spawarkę do przyspawaj sobie daszki na rurę.

Dobrym rozwiązaniem jest jeśli osadzisz słupki, a od góry jest otwarta rura - to wiadomo, że w środku może zbierać się woda - warto jest wlać np 0,5l przepracowanego oleju do wnętrza słupka przed zadekowaniem go od góry.

No dobra, 13l

Liczysz chyba rozrobienie worka 25 kg cementu z wodą a czy to jest beton??

A beton to nie sam cement i woda.

Beton (zwykły) powstaje w wyniku wiązania i stwardnienia mieszanki betonowej. Mieszanka betonowa to mieszanina spoiwa (cement), kruszywa, wody i ewentualnych dodatków (do 20% w stosunku do masy spoiwa) i domieszek (do 5% w stosunku do masy spoiwa).

Albo bardziej precyzyjniej

Zgodnie z definicją zawartą w normie PN-EN 206+A1:2016-12 beton to „materiał powstały ze zmieszania cementu, kruszywa grubego i drobnego oraz ewentualnych domieszek i dodatków, który uzyskuje swoje właściwości w wyniku hydratacji cementu”.

Główne składniki betonu to:

spoiwo, czyli cement

kruszywo

woda

ewentualne dodatki (powyżej 5% w stosunku do masy spoiwa)

ewentualne domieszki lub włókna (poniżej 5% w stosunku do masy spoiwa)

Mnie uczysz, czym jest beton ? Ha, ha, ha, ha...

Proszę cię, zanim zaczniesz sie wypowiadać, sprawdź, doucz sie.

Wiem, że nie lubisz szukać w necie, ale to proste i zajęłoby ci mniej czasu, niż napisanie w/w posta:

https://baumit.pl/files/pl/pdf_files/pdbl_beton_b20.pdf

A jak wpiszesz w Google frazę "wydajność betonu w workach 25kg" to pierwsza strona zawiera :

Wydajność betonu w workach

U większości producentów jeden worek miesza się z 3 do 6 litrami wody, otrzymując w ten sposób około 13 litrów mieszanki.

Worek taki starcza średnio na pokrycie 1 m2 warstwą o grubości 1 cm, co oznacza się jako wydajność 25 kg / m2 / cm.

.

A wg Ciebie, to ile l betonu otrzymamy z worka 25l ?

Edytowane przez fotohobby