Kaizen 06.06.2021 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Ja sam nie jestem przekonany do tego pomysłu i myślałem kupić trochę używanej kostki 5 lub 6cm, żeby włożyć pod siatkę. Weź taką siatkę, podłóż dystanse i przejdź się po niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.06.2021 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Witam. Będę dawał siatkę zbrojeniową fi4, oczko 15x15 do chudziaka. Wykonawca twierdzi, że nie ma potrzeby dawać dystansu, bo podczas lania betonu będą dźwigać siatkę. Ja sam nie jestem przekonany do tego pomysłu i myślałem kupić trochę używanej kostki 5 lub 6cm, żeby włożyć pod siatkę. Pytanie czy siatka fi4 nie jest za cienka, żeby dać pod nią kostkę? No chyba, że pomysł wykonawcy jest ok? Napiszę tak - "posrają się" nim dźwigną siatkę - po pierwsze jeśli już to tylko w kilku miejscach, po drugie nie będzie im się chciało - po trzecie jeśli będzie na niej stał to jak ją dźwignie? będzie nierówno niedbale i bez sensownie - tak to sobie można unosić zbrojenie w ławie fundamentowej(co też jest praktykowane) ale nie posadzce. Jeśli chcesz aby było dobrze zrobione tzn mieć świadomość, że będzie ładnie otulone zaprawą chudziaka to dystansowanie zbrojenia jest jak najbardziej wskazane. Kostka to dobry pomysł, takie zbrojenie to też rozwiązanie na mocny podkład, możesz dodatkowo bo to przecież sam będziesz zapewne rozkładał związać ze sobą arkusze siatki. Siatka o takim przekroju i oczku ugnie się pod Twoim ciężarem ale nie trwale odkształci, Będzie problemem dla robotników podczas wylewania - źle się po tym porusza. Pamiętaj, że to Ty będziesz mieszkał w tym domu nie wykonawca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.06.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Moje pytanie to po co ta siatka w chudziaku co ma dać ? Wg mnie ona nic nie da, co ma wpływ na pracę chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 07.06.2021 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Zimne żelazo jest śmiertelną trucizną dla elfów i istot im podobnych. Tu co prawda dziwi w siatce brak pionowo ustawionych ostrzy. Ale to i tak spore utrudnienie dla tych tworów:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.06.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Ja uważam, że lepiej dać żeby chudziak nie pękał np podczas robienia stropu.Nie dawałbym też dystansów, ale przypilnował, żeby ją nieco dzwignąć do góry z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.06.2021 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Ja uważam, że lepiej dać żeby chudziak nie pękał np podczas robienia stropu. Nie dawałbym też dystansów, ale przypilnował, żeby ją nieco dzwignąć do góry z ziemi. Naprawdę uważasz że 4 mm coś utrzymają? Jeszcze przypadkowo umieszczone w górnej warstwie? Jakim cudem to ma w czymś pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.06.2021 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Ktoś z Was tak robił, jak radzicie? Jak udawało wam się podnosić siatkę stojąc na niej?Co jak wyglądałaby siatka 4mm na dystansach po podeptaniu w czasie betonowania można przećwiczyć na sucho. IMO jedyna opcja, jaka może zadziałać to wrzucenie siatki po wylaniu chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 08.06.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 jajmar -nie wiem, nie znam obliczeń, tak robiłem i ważne, że nigdzie nic nie pęka. Siatka leży bardziej w dolnej częsci niż górnej, bo gdyby wyszła -to trzeba ją wdeptać.Podnosi się ją podczas zalewania o kilka centymetrów, gdyby leżała na "cegłach" to byłaby pofałdowana i jeszcze mogła wychodzić górą.Myślę, że kosztuje grosze a lepiej jak tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.06.2021 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Ktoś z Was tak robił, jak radzicie? Jak udawało wam się podnosić siatkę stojąc na niej? Co jak wyglądałaby siatka 4mm na dystansach po podeptaniu w czasie betonowania można przećwiczyć na sucho. IMO jedyna opcja, jaka może zadziałać to wrzucenie siatki po wylaniu chudziaka. Podnosi się siatkę nie stojąc na niej. Dawanie siatki zbrojeniowej w chudziaka raczej nie ma sensu. Podnoszenie "podczas" wylewania betonu jest możliwe. Siatkę podnosi się bezpośrednio przed wylaniem mieszanki betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.06.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 jajmar -nie wiem, nie znam obliczeń, tak robiłem i ważne, że nigdzie nic nie pęka. A jakbyś nie dał tej magicznej siatki to będą pęknięcia? Nie sądzę Myślę, że kosztuje grosze a lepiej jak tam jest. Może i gorsze ale jest zbędnym wydatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.06.2021 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Pęknięcia chudziaka mą być ale dlaczego nie mogą być i komu to przeszkadza? A może pod chudziaka należy dać "podchudziaka" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chicoPL 09.06.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Można wylać beton ze zbrojeniem rozproszonym lub zastosować siatkę fi 6mm, spawaną na 15x15 cm. Pod siatkę podkładki betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.06.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Mowa jest o chudym betonie czyli podbetonie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.06.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Mowa jest o chudym betonie czyli podbetonie !! Chudy beton to chudy beton (klasy poniżej b15). Podbeton może być z tzw. chudego betonu albo z normalnego betonu. Dodatkowy koszt na wyższej klasie betonu niewielki, ale rezultat o wiele lepszy: szybciej uzyskuje wytrzymałość, więc krótsza pielęgnacja i szybciej można lecieć z robotą. Te siatki o których tu mowa nie przenoszą obciążeń i ich rola ogranicza się do funkcji przeciwskurczowych. Im mniej rys skurczowych tym lepiej, bo jest pewniejszym oparciem np. dla hydroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.06.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 O ile można lecieć szybcięj z robotą z powodu zastosowanie chudego klasy powyżej B15... ?Rysy skurczowe a podkład dla hydroizolacji... hmmm ... może masz rację. Zbrojony chudy beton klasy wyższej niż B10, B15 ... żeby tylko kasy starczyło na dalsze etapy budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.06.2021 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 szybciej uzyskuje wytrzymałość, więc krótsza pielęgnacja i szybciej można lecieć z robotą. . O ile można lecieć szybcięj z robotą z powodu zastosowanie chudego klasy powyżej B15... ? Ile dla B20 to jakieś 35 minut dla B25 to już będzie chyba z 90 minut, to idzie chyba logarytmicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts